Bijgewerkt en deels herschreven:
15.05.2020
14.03.2022
Opnieuw ingedeeld:
18.07.2022
Belangrijke aanvulling:
29.07.2022

De meeste vragen van bezoekers die ik krijg, gaan over problemen met insteekfilters in hun versie van PSP. Vooral na een nieuwe Windows update of na een nieuwe installatie van PSP

Hoe komt dat nou?
Ik ben twee keer aan deze les begonnen, maar kwam uit op hele technische verhalen, waar maar weinig mensen wat aan hebben.
Ik hoop dat ik nu een uitleg heb gevonden die duidelijk maakt waarom er zoveel problemen met filters zijn in PSP vanaf versie X3.

https://zantarasvision.nl

In deze les:

  • De problemen
  • De oorzaken
  • De oplossingen
  • De toekomst
https://zantarasvision.nl

De problemen

Bijna iedereen krijgt ermee te maken:

  • PSP loopt vast zodra je een filter wilt gebruiken of je krijgt een foutmelding over een ontbrekende dll. Zowel gratis als betaalde filters
  • Problemen met het importeren van filters in Filters Unlimited
  • Filters die grijs zijn en dus niet actief

De problemen zijn begonnen met PSP X3 bij elke Windows versie en vanaf Windows 8 en PSP X6 waren er steeds meer problemen met filters die of helemaal niet meer werkten, of voor vastlopers zorgden of foutmeldingen gaven.

Lees onderaan deze les en alle andere lessen over insteekfilters maar eens de reacties van bezoekers. De problemen zijn legio.

 

https://zantarasvision.nl

De oorzaken

https://zantarasvision.nl

De oplossingen

 

PSP versie tot 2018      > Altijd alleen de 32-bits versie installeren
PSP versie vanaf 2018 > Altijd de combinatie 32-bits & 64-bits installeren

 

https://zantarasvision.nl

Lost het probleem zich ooit op?

Nee en ja.

Nee, Niet op de lange termijn. Omdat filters die niet meer worden bijgewerkt steeds minder kans maken om in de nieuwste Windows 10 updates en PSP versies te werken. Bovendien verwacht ik dat Corel, op een gegeven moment, geen 32-bit versie van PSP meer uitbrengt. PSP 2018 komt nog in beide bit-versies, maar voor de toekomst weet je dat niet.

Ja, omdat er steeds meer  (gratis) filters in 64-bit worden uitgebracht en die werken dan weer in de 64-bit versie van PSP. Ik heb nu beide bit-versies van PSP 2018 op mijn computer en heb inmiddels al een redelijk aantal filters verzameld. Ik vind het dan vooral jammer dat je afscheid moet nemen van Filters Unlimited, maar er blijft nog genoeg over.
Corel brengt zelf met de Ultimate versies ook filters en bewerkingssoftware uit. Die zal steeds meer 64-bit zijn.

En misschien onstaat er zo een nieuwe uitdaging:

  • om PSP gebruiken waar het voor bedoeld is: fotobewerken
  • Voor lessenschrijvers om creatieve lessen schrijven en zoveel mogelijk PSP-eigen effecten gebruiken.

Ik hoop dat ik zo een beetje duidelijk heb kunnen maken waarom zoveel mensen problemen hebben met filters. Het is een van de redenen dat ik alleen nog gebruik maak van gratis filters. Zo weet ik zeker dat ik de laatste versie kan gebruiken en de link kan aanbieden aan de makers van mijn lessen.

Illustraties komen van diverse websites en zijn niet door Zantara gemaakt.