Insteekfilters en de problemen om ze werkend te houden

De eerste problemen met insteekfilters begonnen toen Corel PSP overnam van Jasc.

Met PSP X2 begonnen de eerste problemen met insteekfilters. Filters van Mura Meister wilden niet meer werken, bijvoorbeeld. Later is dat opgelost.
Sindsdien zijn meerder problemen met insteekfilters geweest.

Dat heeft niet alleen met PSP te maken, maar ook met de ontwikkeling van Windows XP naar de huidige Windows 10 versie, die zich steeds vernieuwt. De combinatie van een Windows update en PSP kan opeens tot problemen leiden of juist worden opgelost door zo’n update. Problemen met insteekfilters hebben vooral te maken met de leeftijd van de filters en vaak niet met PSP al of niet in combinatie met de meest recente Windows 10 versie.

Met het uitbrengen van PSP 2021 is er wel een definitief einde gekomen aan de werking van een heleboel oude filters dieooit  in 16-bit of 32-bit zijn geschreven.

Kijk hiervoor bij deze lessen:

Behoud een vorige versie

Elk jaar koop ik de nieuwste versie van PSP. De voornaamste reden voor mij is dat ik er nu eenmaal over schrijf en dat ik geen vragen van bezoekers kan beantwoorden als ik de versie niet op mijn computer heb.

Als er en nieuwe versie uitkomt, laat ik altijd degene die ik het afgelopen jaar gebruikt heb, op de pc staan en soms de versie ervoor ook nog. Dat hangt af van welke extra’s er met een versie meekwamen.

In mijn taakbalk heb ik de snelkoppelingen naar

  • PSP 2019 64-bit vanwege een filter voor fotobewerking dat niet in de volgende versies zit
  • PSP 2020 32-bit vanwege de werking van de bekende filters
  • PSP 2021 32-bit vanwege de werking van de bekende filters
  •  PSP 2021 64-bit om filters te testen die voor de 64-bits zijn uitgebracht

Gebruik je PSP vooral voor fotobewerking, dan kan het ook zijn dat een oudere versie met een filters of apart programma kwam dat je handig vindt.

Zo bewaar ik PSP 2019 omdat de 64-bit het filter Perfectly Clear heeft, een gebruiksvriendelijk filter dat snel een foto verbetert.

19.04.2021

Loading