Deze les is bijgewerkt op: 25.10.2018

Traditioneel brengt Corel (nu Alludo) in augustus een nieuwe PSP versie uit. Ook dit jaar worden we daarin niet teleurgesteld: PSP 2019  is uit.  

Mogelijkheden

Proefversie
Wie zeker weet dat hij/zij PSP alleen zal gebruiken om creatieve lessen mee te maken, kan beter gelijk de 32-bit proefversie downloaden om uit te proberen. Automatisch krijg je een scherm voor de 64-bit, maar dat kun je wegklikken.

Kijk voor een uitgebreide uitleg bij deze YouTube video van Zantara’s Vision YouTube kanaal.

Klik op deze afbeelding om gelijk via Corel (nu Alludo) de 32-bit proefversie te downloaden

Via PSP of de Corel (nu Alludo) website

 • Klik op het icoontje van het huis in jouw PSP (2018). Je krijgt dan gelijk de pagina waar je de Ultimate versie kunt kopen

 • Ga naar de website van Corel (nu Alludo) en bekijk de mogelijkheden

Aanschaf

Via de Corel (nu Alludo) website

LET OP: als je al een PSP versie hebt, koop PSP 2019 (Ultimate) dan als Upgrade.
De volledige versie kost namelijk € 89,99!
Corel (nu Alludo) herkent bij installatie dat je al een eerdere versie hebt.

Via PSP 2018 (Standaard of Ultimate)
Klik op het Huis-icoontje

om te kijken waarvoor PSP 2019 Ultimate daar wordt aangeboden. Er is geen mogelijkheid om voor de Standaardversie te kiezen. Dat is dan al weer goedkoper dan op de website Klik je op Upgraden, dan krijg je een betaalmenu waar je met ideal kunt betalen via je eigen bank

Grootste belofte van Corel (nu Alludo)

Extra software bij Ultimate

 • PhotoMirage Express.
  Een uitgeklede versie van een programma dat met animaties kan werken. Vooral leuk als je veel met social media zoals Facebook werkt. Voor wie glitters wil of vallende sneeuw is AnimatieShop nog steeds de beste optie. Maar wie veel foto’s bewerkt en iets bijzonders wil, is dit misschien een begin. Type maar eens PhotoMirage in je zoekmachine. Bedenk dat de mooie voorbeelden met de volledige versie zijn gemaakt en niet met de Express versie die je bij PSP 2019 krijgt.
 • Perfectly Clear 3,5 SE
  Deze software kwam ook met PSP 2018 Ultimate en bij X8 Ultimate, als ik me goed herinner. Voor X8 was het een  32-bit versie en voor 2018 een 64-bit . Perfectly Clear 3,5 SE werkt met zowel de 32-bit als de 64-bit van 2019, als je die beide versies installeert. Het is een filter dat integreert in PSP en dus via Effecten > Insteekfilters gebruikt kan worden. Wie snel foto’s wil verbeteren, kan veel plezier beleven aan deze software.
 • Aftershot 3
  Dit is nog dezelfde versie die met 2018 Ultimate kwam.
 • Painter Essentials  6
  is een versie hoger dan bij 2018. Er is inmiddels een update uitgebracht voor deze software. Open het programma en sluit het weer af. Je krijgt dan een schermpje met de vraag of je wilt updaten.

Inmiddels heeft Corel (nu Alludo) het filter Pic-to-Painting teruggetrokken uit PSP 2019. Wie PSP 2019 nog niet heeft zal het, op dit moment, zonder moeten doen. Misschien dat het opnieuw wordt geïntroduceerd en/of verbeterd bij een volgende update van 2019.

Verlengde downloadtijd
Voor € 5,99 kun je extra tijd (2 jaar) kopen om PSP 2019 opnieuw te kunnen downloaden bij Corel (nu Alludo), mocht dat nodig zijn.
Als je gelijk je downloads in een aparte map op je computer/laptop bewaart en een kopie op een USB-stick of externe schijf, die je PSP 2019 noemt en daar ook een documentje met schermopnamen van je activatienummers etc. in bewaart, dan heb je die extra tijd niet nodig.
Ik heb daar al eerder een stukje over geschreven dat je bij deze les kunt vinden: https://zantarasvision.nl/psp-versies/
Standaard heb je twee weken na aankoop van de software bij Corel (nu Alludo) om alles te downloaden en de gegevens op te slaan.
Dat zou voldoende moeten zijn.

Backup DVD
Corel (nu Alludo) biedt je ook de mogelijkheid om voor € 9,99 een backup-dvd aan te schaffen. Zelf een dvd branden is een stuk goedkoper of koop een keer een USB-stick/geheugenkaart bij de Action voor nog geen € 15,00, waar nog meer PSP versies en materialen op kunnen worden bewaard.

Ook bij PSP 2019 is er geen verschil in PSP zelf tussen de standaard en de Ultimate versie. Ultimate geeft alleen extra materialen en software.

Eerste meldingen

 • Gebruikers en beta-testers melden inderdaad dat opgeslagen instellingen zoals eigen gemaakte werkbalken uit lagere versies dan PSP 2018 kunnen worden geïmporteerd in 2019
 • De extra software die bij eerdere PSP Ultimate versies horen, schijnen niet te werken met PSP 2019. Dat was met 2018 ook al zo. Daar was het probleem dat alle extra software nu 64-bit is en dus alleen in PSP 2018 64-bit werken.

Downloads voor PSP 2019

Ondanks het feit dat Corel (nu Alludo) dat niet specifiek aanbeveelt, zou ik je aanraden om de proefversie verwijderen met de cleanup-tool voor PSP 2019 en PSP 2019 opnieuw installeren vanuit de aankoop (download).

Vergeet niet om de downloads van aankoop gelijk op een DVD, USB-stick of externe schijf te zetten en bewaar een kopie van alles op je computer.

Loading