PSP Versies

Deze les blijft altijd geïnspireerd door Ineke
Deze les is aangepast op:
17.06.2020
De les is nog in bewerking

Omdat de les in verschillende perioden is bijgewerkt, zie je voorbeelden van verschillende PSP versies. Voor de getoonde voorbeelden maakt het niet uit met welke versie je werkt.

Op deze pagina veel informatie over PSP die voor alle versies geldt.
Alle downloads voor PSP staan op PSP Gids > PSP > Alle downloads en updates vanaf X2
Corel raadt aan om vanaf PSP 2019 alleen de cleanup tool te gebruiken om PSP na problemen te verwijderen. Gebruik anders de mogelijkheid van Windows om een app te verwijderen.

Aanschaf
 • Standaard of de ultimate versie van PSP kopen: wat is het verschil?
 • Waar koop ik PSP en welke bits-versie moet ik kopen?
 • Welke versies kan ik nog kopen?
Installatie
 • Installatie en eigen werkbalk
 • Installatie-locaties en materialen, verloop voor- en achtergrond vanaf X6
 • Oudere versies proberen te installeren met Windows 10 
Na de installatie
 • Hoe kom ik van die irritante reclames en pop-ups af in PSP?

Aanschaf

Standaard of de Ultimate versie kopen: wat is het verschil

Veel mensen denken dat PSP Ultimate meer functies heeft of beter is dan de standaard versie van PSP.
Dit is onjuist

Er is geen enkel verschil tussen de standaard en de ultimate versie voor wat PSP betreft.
Het verschil zit hem in de extra software en materialen (vanaf X6) die worden meegeleverd.
Het gaat hierbij dan om extra fotobewerkings-software, plugins of organizers.
Vanaf PSP X6 levert Corel geen materialen zoals basisvormen, penselen, verlopen etc. meer met de Standaard versie. Die kun je alleen nog via de Ultimate versie verkrijgen. Dat zijn materialen die ook bij oudere versies geleverd werden. In X7 kwamen daar een paar plaatjespenselen bij.

DVD versus elektronische versie

Corel verkoopt PSP alleen als download. Je moet PSP dan via een door Corel gegeven link downloaden. Bij Bol en Amazon kun je de DVD kopen, dan heb je de fysieke versie van PSP.
Als je PSP (en eventuele extra software die je bij een Ultimate versie geleverd krijgt) download en dan zelf op een DVD brandt of op een grote USB stick of geheugenkaart zet, dan bespaar je je geld en heb je toch een fysiek pakket met alle apps/software en gegevens. Hierover later meer.

Waar koop ik PSP

Je kunt PSP op een aantal manieren kopen:

 • Bij Corel
  • Na aankoop krijg je een email met de download links naar jouw gekochte versie en eventuele bijproducten als je de Ultimate versie koopt
 • Bij Bol.com
  • wordt als DVD verkocht. Je kunt met iDeal betalen. Meestal kun je nog tot 1 versie terug kopen. Wel flink duurder dan bij Corel, omdat je de volledige versie moet kopen en niet de upgrade. Je krijgt maar een licentie voor 1 pc. Dus je kunt het niet op zowel je computer als je laptop installeren. Volgens Bol is de versie alleen in het Nederlands en het Frans
 • Bij Amazon.nl
  • hier kun je PSP nog op CD/DVD kopen en je kunt met iDeal betalen. Bedenk wel dat je dan weer de volledige versie moet kopen, terwijl je bij Corel PSP als upgrade kunt kopen. Ook bij Amazon is PSP duurder dan als je PSP direct bij Corel koopt
 • Bij Mediamarkt
  • hier kun je PSP heel beperkt ook nog als DVD kopen, maar zij zijn daar (belachelijk) duur mee. PSP 2019 is online uitverkocht en in de fysieke winkels alleen in Almaar en Deventer te krijgen. PSP 2020 verkopen ze niet

Vroeger kon je PSP ook bij V&D en De Bijenkorf kopen. Of je in een fysieke Bijenkorf PSP nog kunt kopen, weet ik niet, maar online in elk geval niet. En V&D is voltooid verleden tijd. Ik weet geen andere fysieke winkel waar je de DVD in een doos kan kopen.

Online kopen (bij Corel)

Als je het geen probleem vindt om online te kopen, dan kun je het beste jouw nieuwe PSP bij Corel zelf kopen. Corel is namelijk de enige mogelijkheid om PSP als een upgrade te kopen.  Registreer je aankoop gelijk bij Corel. Zo heb je een overzicht van welke PSP versies je gekocht hebt en welk serie-/activatienummer daarbij hoort en bij eventuele extra apps die bij een Ultimate versie horen.

Bedenk wat je wilt. Heb je de extra apps nodig die bij een Ultimate versie worden geleverd? Het zijn bijna altijd apps om foto’s te beheren of te bewerken. En daar heb je PSP al voor. Wil je gewoon de nieuwste PSP versie? Koop dan de standaard versie. Net zoveel PSP voor tenminste 20 euro minder. Want al die gratis apps bij een Ultimate versie kosten uiteindelijk rond de 20 euro.

Klik op de afbeelding om naar de meest recente standaard versie van PSP te gaan.

De PSP software wordt, sinds PSP X6, standaard in zowel de 32-bit als 64-bit geleverd. Dat zit samen in het installatiebestand en de keuze maak je pas bij installatie. Vanaf PSP 2018 met Windows 10, installeer je de combinatie van 32-/64- bit en gebruik je de 32-bit voor het werken met de vertrouwde filters

Direct na de aankoop

Koop je PSP (Ultimate) als download, bij Corel, dan krijg je na betaling een email met de bevestiging van je betaling en de download links naar de gekochte PSP versie en eventuele extra software als je de Ultimate hebt gekocht.

In dit voorbeeld heb ik de Ultimate versie gekocht, omdat ik ook veel foto’s bewerk. Maar sindsdien heb ik alleen de standaard versie gekocht omdat het telkens dezelfde extra software betrof.

Bovendien was dat een aanbod (zie de prijs onderaan) dat ik niet kon laten liggen. PSP 2020 heeft dat aanbod nooit gehad

Zodra je de bevestiging van aankoop van Corel hebt ontvangen, met daarin de links naar jouw gekochte software (zie voorbeeld hierboven), download dan gelijk het hele pakket en sla dat op in een aparte map. De links zijn namelijk maar een beperkte tijd geldig. 
Vanuit de map waarin je de downloads hebt opgeslagen, heb je dan alle tijd om de apps te installeren en, mocht dat nodig zijn, een verse installatie te doen.

Kopie maken van aangekochte bestanden

 • Maak een map aan die je het nummer van de gekochte versie geeft, bijvoorbeeld X9 of 2019. Bewaar daarin alles wat bij die versie hoort, zoals gebruiksaanwijzingen, Servicepacks/updates, cleanup tool etc.
map
 • Maak een tekstbestand aan en type daarin alle licentiesleutels, activatienummers etc. die in de aankoopmail van PSP meekomen. Sla dat op in de map waarin je de download van PSP hebt opgeslagen.
 • Een andere mogelijkheid is dat je een schermopnamen maakt van jouw persoonlijke downloadpagina en die als afbeelding opslaat of van de aankoopmail, zoals je hierboven ziet.
 • Bewaar een setje dll-bestanden in elke versiemap. Altijd handig. De dll-bestanden zijn voor Windows 10 hetzelfde als voor Windows 7.

Welke bits-versie moet ik installeren?

Het korte antwoord is:

 • Voor PSP X2 t/m X9 > altijd alleen de 32-bits versie, NIET de combinatie (zie voorbeeld hieronder)
 • Vanaf PSP 2018 > installeer de combinatie 32-/64-bit.

 

Het voorbeeld toont een X6 scherm, maar voor latere versies is dat hetzelfde.

Het blijkt dat vanaf PSP 2018 de 64-bits versie bestanden bevat die je nodig hebt om de 32-bits zonder problemen te laten werken. Gebruik je PSP alleen voor het maken van creatieve lessen van PSP sites en fora, dan gebruik je alleen de 32-bit versie van jouw PSP. In de 64-bit werken de oude filters niet. De 32-bits versie is herkenbaar aan heel klein 32 in het icoontje van jouw PSP versie staan, de 64-bit heeft dat niet

 Welke versies kan ik nog kopen?

Corel brengt elk jaar rond augustus de nieuwe PSP versie uit. Meestal kunnen mensen die hun huidige versie bij Corel hebben geregistreerd de Ultimate versie eerder downloaden. Het is dan nog mogelijk om de voorgaande versie aan te schaffen, maar in de loop van het jaar verdwijnt die mogelijkheid. Ook zaken als Bol verkopen dan niet meer de voorgaande versie.

Via Amazon.com kun je nog wel oudere en soms hele oude versies kopen. Daarvoor heb je dan wel een creditcard nodig en een stevige bankrekening. Voor Jasc Paintshop Pro 7.0 (die hele oude) betaal je dan toch nog $ 60 exclusief verzendkosten. Leuk als je nog ergens een oude Windows XP-computer hebt, waar je nooit meer mee online gaat. Voor wie denkt over de aanschaf van een nieuwe pc/laptop, zou ik afraden lager te gaan dan X7 en bij voorkeur gewoon de nieuwste te kopen.

Hoe kom ik van die irritante reclames af in PSP?

Sinds PSP X7 krijg je na elke update irritante (popup) reclames voor Corel producten. Die zie je bijvoorbeeld als je je penselen opent.

Een simpele manier om ervan af te komen:

 1. Open PSP en ga naar Help > Berichtenvoorkeuren
 2. Zet de vinkjes uit
 1. Houd, op je toetsenbord, de Windows toets ingedrukt + r. Type in de balk bij “Openen” appdata%\Corel\ > Verwijder de map “Messages” > Sluit het venster en leeg dan gelijk je Prullenbak op je bureaublad

Dat laatste is een tijdelijke oplossing. Corel maakt zelf weer een keer een nieuwe map aan. Krijg je weer zo’n pop-up, zoek dan die map weer op en verwijder die.

Daarnaast kun je inloggen bij je Corel account. Die account moet je verplicht aanmaken als je PSP installeert.

 • Rechts bovenin staat “Uw account”, daar kun je inloggen met het geregistreerde email adres en het door jou gekozen wachtwoord.
 • Aan de linkerkant zie je dit:
 • Klik op “Uw berichtvoorkeuren beheren. Neem deze instellingen over

 

Klik op bijwerken
 Locaties en materialen
Corel installeert PSP versies op verschillende locaties op je computer/laptop. Het kan handig zijn te weten waar.
 
PSP Locaties

Hoofdonderdelen van PSP

PSP installeert zichzelf in:

Computer/Deze pc > OS_Install (C:// ) Program Files (x86) > Corel > Corel PaintShop Pro X…/20xx

 

De map “Opzouten” is mijn eigen hernoeming van de map “Messages”. Zie verderop in deze les.

Hier staan de materialen die Corel bij Ultimate versies levert, zoals verlopen (zie verder de pagina Materiaalcodes)

C://ProgramData/Corel/Corel PaintShop Pro X…./20xx

Hier staan de materiaalmappen bij naam, dus Verlopen, Stalen, Penselen etc.
Mijn ervaring is dat die mappen leeg zijn.

 • C://Users/Jouw computernaam/Documenten/Corel Paint Shop Pro/1x.0
  In Windows 10 > Deze pc > Documenten

 

Hier staan vaak ook mappen van versies die je allang van je computer hebt verwijderd. Laat ze gewoon staan.
 • C://Users/Jouw computernaam/Documenten/Mijn PSP-Bestanden/My PSP Files tot X5

Installatie en eigen werkbalk

De basis van PSP is sinds X2 niet zo heel veel veranderd. Er zijn meer functies en mogelijkheden bijgekomen, maar er zijn ook dingen, zoals instellingen, die eigenlijk nooit veranderen. Hieronder een paar links naar lessen die voor eerdere versies dan X9 zijn geschreven, maar nog steeds hetzelfde zijn:

Kijk verder op de site bij PSP Versies > PSP X7 en PSP X8. Voor deze versies zijn veel lessen geschreven die voor de meeste versies toepasbaar zijn, ook voor PSP 2018.

Oudere versies proberen te installeren met Windows 10

Corel ondersteunt geen versies lager dan PSP X4 in Windows 10. Toch zijn er mensen die aangeven dat ze PSP 9 (die van Jasc) nog werkend hebben gekregen.
Gebruikers missen vooral PSP X2, als die zich niet meer laat installeren.Je kunt proberen of het niet toch wil werken, via een omweggetje.PSP X2 proberen te installeren in comptabiliteitsmodus

 1. Schakel je virusscanner en firewall tijdelijk uit
 2. Verwijder X2 via Programma’s verwijderen, sluit de computer af en start opnieuw op
 3. Ga naar het installatiebestand van PSP X2
 4. Klik erop met je rechter muisknop en kies “Eigenschappen”

 

Kies Tabblad Comptabiliteit en vink bovenstaande optie aan en kies Windows Vista.
 1. Klik op “Toepassen” en dan op “OK “
 2. Ga terug naar het installatiebestand en klik opnieuw met je rechter muisknop en kies “Als Administrator uitvoeren”
 3. Installeer X2 zoals je gewend bent

Update: Na de laatste Windows 10 Home update kun je opeens weer oude versies van PSP installeren. Ik heb Jasc PSP 9 op mijn computer en XI (al van Corel) op mijn laptop. Opeens werkt dat weer. Dat wil zeggen dat ook de geliefde X2 weer moet werken op een Windows 10 Home computer/laptop met build 1903. Natuurlijk is er geen ondersteuning meer voor deze versies. Hoe lang dit goed blijft gaan moet je ook nog afwachten. Maar zolang het duurt is het leuk.

Materialen

Omdat Corel jouw PSP versie op zoveel locaties neerzet, is het handig om je eigen mappen te maken.

 • Maak, bij voorkeur, op een externe harde schijf, een map PSP aan
 • Kopieer alle mappen uit Documenten/Corel PaintShop Pro/xx.0 naar je eigen aangemaakte map PSP op die externe schijf
 • Kopieer alle verzamelde materialen naar de bijbehorende mappen op die externe schijf.

Verloop Voor- en Achtergrond

Vanaf versie X6 levert Corel niet meer standaard materialen zoals verlopen, penselen, basisvormen etc. meer met de Standaard versie. 
Je krijgt ze als aparte download als je jouw versie bij Corel registreert.
Wie nog veel materialen heeft en zich niet wil registreren, kan gewoon verwijzen naar al bestaande mappen met materialen.
Voor het maken van een verloop van voor- en achtergrond heb je een bepaald bestand nodig: Corel_06_029.pspgradient, anders krijg je alleen een verloop met veel transparantie. Dit zul je zelf hebben als je een oude versie van PSP hebt.
Het basis verloop bestand voor- en achtergrond kun je ook HIER downloaden.

Zet een exemplaar in elke map Verlopen die je hebt. Altijd handig om zelf een map aan te maken en het bestand daar in te zetten. Laat PSP ernaar verwijzen via Bestand > Voorkeuren > Bestandslocaties > Verlopen en je hebt er bij een nieuwe installatie of volgende versie geen omkijken meer naar.

Ondersteuning Corel voor PSP

Corel ondersteunt PSP vanaf versie X4. Dat wil zeggen dat daar nog updates en patches voor beschikbaar zijn. PSP X4 moet met Windows 10 probleemloos kunnen werken.

Updates, patches en extra downloads voor PSP X2 t/m 2020

Alle downloads vind je op PSP Gids > PSP > Alle downloads

Permanente koppeling naar dit artikel: https://zantarasvision.nl/psp-versies/