02.11.2018

Corel (nu Alludo) heeft Update 1 voor 2019 uitgebracht. Na aanvankelijk de update te hebben teruggetrokken, staat deze nu weer op de updatepagina  van Corel (nu Alludo).Je vindt de update details op deze pagina van Corel (nu Alludo)

Download de update via de updatepagina van Corel (nu Alludo) (link hierboven) en niet via PSP zelf. Hiermee kun je het updatebestand ook zelf bewaren. Update je via PSP, dan is het updatebestand niet meer terug te vinden

Ik heb de gok genomen om niet eerst het werkvlak op te slaan, wat in eerdere PSP versies wel dringend wordt aangeraden. Corel (nu Alludo) ziet normaal een update als een nieuwe installatie, waardoor je PSP eruitziet alsof je hem net hebt geïnstalleerd. Corel (nu Alludo) prijst PSP 2019 aan als een versie die naadloos eerdere werkvlakken importeert. Later in de les lees je of dat ook werkt.

Update 1 downloaden en installeren

  1. Sluit PSP 2019 en eventuele eerdere versies af
  2. Ga naar de updatepagina en klik op de knop Downloaden
  3. Sla het bestand op in de map waarin je andere PSP 2019 (aankoop)bestanden staan
  4. Zoek het bestand op in de map waarin je het hebt opgeslagen en (dubbel)klik erop
  5. Volg de instructies van het installatiebestand. Het installeren kan enige tijd in beslag nemen. Ik heb al een wat oudere pc en het duurde bij mij ongeveer 15 minuten.
  6. Als de installatie voltooid is, start PSP 2019 niet vanzelf op, zoals dat wel in eerdere versies het geval was.

Na de installatie

In tegenstelling tot vorige versies, zie je geen ander versienummer op het opstartscherm van PSP 2019. Het opstarten gaat, bij mij, zeker niet sneller na de update. In tegendeel. De eerste keer duurt het zelfs lang (5 minuten ofzo) voor 2019 is opgestart. 

PSP vindt opeens dubbele patronen, texturen, verlopen en stalen. Klik in het meldingsscherm ervan telkens gewoon op OK

Nadat PSP 2019 is opgestart, blijken al je eigen instellingen aanwezig, inclusief werkvlakkleur, de eigen werkbalk, eigen stalen en verlopen en scripts.
Je hoeft dus niet eerst je werkvlak op te slaan, voor je de update installeert.
Dat is een grote verbetering!

In de map Documenten/PaintShop Pro is een nieuwe map “Samples” toegevoegd. Hierin staan vooral achtergronden die al bij X6 meekwamen en een paar panoramafoto’s, omdat 2019 die kan bewerken.

Om te weten welke versie van 2019 je hebt, na update 1 kijk je bij:

  • Help > Info. Je moet dan, linksonder, dit versienummer zien

Verbeteringen?


Mensen zoeken: De functie voor het zoeken naar mensen is niet langer beschikbaar.
Dit zal in verband met de nieuwe wet AVG zijn gedaan. Het betekent dat Corel (nu Alludo) niet meer je hele computer kan doorzoeken (en de resultaten op hun eigen server opslaan) naar gezichten van jouw familie en bekenden.
Bijsnijden: Zwevende bijsnijdwerkbalk is nu beschikbaar in de venstermodus Trapsgewijs
Gereedschap Bijsnijden: Weergaveproblemen opgelost na het toepassen van Bijsnijden als nieuwe afbeelding
Het gereedschap Bijsnijden ziet er bij mij nog hetzelfde uit. Ook in optie “Trapsgewijs”. Normaal staat dat bij mij op “Document met tabs” in menu Venster
Gereedschap TekstIk kwam een voor mij nieuw icoontje tegen in de balk voorinstellingen Dit staat voor “Tekst onthouden”. Die functie zat ook in X2 in het oude tekstvak.
Nieuw van SjabloonWerd in X9 geïntroduceerd. Gratis sjablonen werden ook in PSP 2018 herkend, maar niet in 2019. Na Update 1 moet je alle sjablonen nalopen, er zitten gratis tussen. Zowel veel nieuwe ontwerpen als degene uit X9. Die moet je dan opnieuw downloaden. Kijk ook eens naar de betaalde. Je kunt veel inspiratie opdoen
Je moet PSP 2019 afsluiten en opnieuw openen om de sjablonen te gebruiken. Zoek in de middelste kolom bij  Gekocht

Gebruikersinterface: Onregelmatige interfacetekst, problemen met het formaat van pictogrammen opgelost en enkele vertalingen zijn verbeterdIk had inderdaad last van wisselende weergave in, bijvoorbeeld, het Navigatischerm. Vooralsnog lijkt dat nu opgelost
OpstartenDe eerste keer na de update duurde het opstarten lang. De tweede keer ging het razend snel (seconden). Hoop dat dat blijft. Het was ons in 2018 al beloofd.

Loading