Update: 09.10.2015

Overzicht lessen over PSP X7:

image.png

Corel (nu Alludo) is in augustus 2014 uitgekomen met de nieuwste versie van PSP: PSP X7.

Ik heb de basisversie gekocht en geïnstalleerd en hier zijn de eerste indrukken.

INSTALLATIE:

 • Net als met X6 moet je alleen de 32-bit versie installeren. Dus niet de combinatie van 64-bit/32 bit. Dit omdat anders de filters niet werken, net als bij X6.
 • Zet je virusscanner uit als je X7 installeert, anders wordt de installatie afgebroken.
 • Installatie verloopt soepel, maar PSP heeft daarna moeite met opstarten.
 • Ook bij deze versie worden standaard geen materialen zoals verlopen meegeleverd. Die kun je gratis downloaden als je je bij Corel (nu Alludo) registreert.
 • Nadat de bestandslocaties (de verwijzingen naar de mappen waar je materialen staan) waren toegewezen heb ik PSP X7 afgesloten en de computer uitgezet. PSP X7 wilde daarna niet meer laden. Oplossing: Kopieer alles naar de voorkeurslocatie van Corel (nu Alludo): Mijn Documenten/Corel (nu Alludo)/PaintShop Pro/17.0. Daar staan de standaardmappen. Kopieer je materialen naar die mappen en laat PSP dan naar de eigen voorkeurlocaties verwijzen.
 • Ik heb X7 opnieuw geïnstalleerd, de bestaande versie wordt dan automatisch verwijderd. Na het opnieuw installeren, start PSP normaal op.

Uitgebreide informatie een stap-voor-stap voorbeeldafbeeldingen vind je op de pagina PSP X7 – Installatie

NIEUWE EN GEWIJZIGDE FUNCTIES:

Er zijn een paar grote veranderingen in deze versie. Ik bespreek hier alleen het gedeelte “Bewerken” omdat dat het vertrouwde PSP gebied is en het meest gebruikt wordt.

 • Een nieuwe afbeelding aanmaken is een compleet nieuw menu geworden. Er zijn veel meer mogelijkheden, maar het is wel even wennen
 • Het materialenpalet ziet er heel anders uit. Als je een verloop wilt maken, krijg je een uitgebreid menu, waar verlopen 1 mogelijkheid van is. Er is veel meer mogelijk met kleurschakeringen, maar ook hier is het erg wennen
 • De nieuwe automatische selectie mogelijkheid is sterk verbeterd. Die zie je voor het eerst in X6 en is in X7 dus verbeterd
 • Door met je rechter muisknop op een afbeelding te klikken, zijn er meer mogelijkheden zoals omzetten in rasterlaag, dupliceren, wissen, selectie opheffen etc..
 • De functies Spiegelen en Omdraaien zijn weer terug. Nu met de mogelijkheid om Horizontaal of Verticaal te spiegelen of om te draaien. Je hebt nu geen scripts meer nodig!
 • Er is een leuke functie bij Tekst bijgekomen. Je kunt tekst uit een afbeelding snijden. Een mooie foto of achtergrond openen, tekstgereedschap activeren, tekst typen en de achtergrond wordt overgenomen.
ZV_14X7teksttool1
Net als in andere versies, type je de tekst, maar die wordt nu geselecteerd
ZV_13X7teksttool
Klik op de speciale teksttool en de tekst wordt overgenomen van de achtergrond

UPDATE:

Inmiddels heb ik X7 meer dan een jaar in gebruik en ben er erg enthousiast over.
PSP X7 is een stabiele versie, die veel sneller is dan X6 was. Ik merk dat ik, ook met X8 op mijn computer, toch teruggrijp op X7.

Het was een grote verandering, ten opzichte van eerdere versies, maar als je daar eenmaal aan gewend bent is het, voor mij,  de beste versie sinds X2.

Loading