Deze serie lessen is opgedragen aan Jeanine, Liesbeth en Marianne.

Begin juli 2019 kwamen de eerste illegale versies van PSP 2020 uit.
Op 1 augustus brengt Corel (nu Alludo) zelf via PSP 2019 of oudere versies een “aanbieding” voor PSP 2020 uit voor € 54,99. Dit is de Ultimate versie.
Op 8 augustus is PSP 2020 te downloaden via hun website als proefversie en de Standaard en Ultimate versie.

Op het oog lijkt er niet veel veranderd, ten opzichte van de vorige versie(s), maar de vernieuwing zit onder de motorkap.

Veranderingen bij Corel (nu Alludo)

Op 3 juli wordt Corel (nu Alludo) overgenomen door investerings-maatschappij KKR. Dit is niet de eerste overname, maar komt wel vlak voor het uitbrengen van Corel (nu Alludo)’s nieuwe software versies zoals PSP.

Tegelijkertijd blijkt dat Corel (nu Alludo) geen ondersteuning meer geeft voor PSP versies lager dan 2018

Ondersteunde producten zijn beperkt tot de huidige versie en de eerdere
versie, met enkele uitzonderingen voor specifieke verouderde of uit de handel genomen producten.
Bron: https://www.corel.com/nl/technical-support-policy/

Je kunt nu nog steeds updates en patches downloaden voor PSP X4 t/m X9 via DEZE pagina van Corel (nu Alludo). Het betekent niet dat oudere versies dan 2018 niet meer werken. Alleen als er problemen mee zijn, dan kun je niet meer terecht bij Corel (nu Alludo). Wat Corel (nu Alludo) bedoelt met “met enkele uitzonderingen voor specifieke verouderde of uit de handel genomen producten” bedoelt maakt Corel (nu Alludo) verder niet zichtbaar duidelijk.

Over PSP 2020

Lees ook de informatie over de bundel die met de Ultimate versie komt, onderaan deze les!!!!

Corel (nu Alludo) PaintShop Pro 2020 Free Download - Karan PC

Verbeterde functies (volgens Corel (nu Alludo)):

 • Gereedschap tekst renderen 200% sneller
 • Tekst bewerken tot 30% sneller
 • Filter Pic-to-Painting 25% sneller
  Dit filter werd voor versie 2019 uitgebracht, maar vertoonde allerlei problemen. Uiteindelijk werkt het filter alleen als je zowel de 32-bits als de 64-bits versie van PSP 2019 hebt geïnstalleerd. Ook duurde het renderen van het filter bij een oudere computer redelijk lang en vergt alle systeembronnen. Dat zou nu dan verbeterd moeten zijn
 • Gereedschap Klonen verbeterd en uitgebreid

In bovenstaande gevallen geldt: alleen bij nieuwere computers/laptops met een grotere processor capaciteit. Is jouw computer/laptop inmiddels een aantal jaren oud (vooral als je van Windows 7 naar Windows 10 bent gegaan met je huidige pc/laptop), dan merk je heel weinig van deze verbeteringen.

Gebruikersgemak (volgens Corel (nu Alludo)):

 • Met 1 klik kopiëren en plakken van een laag op een andere
 • Verbeterde precisie bij de optie Scherptediepte (icoontje helemaal rechts) van het Gereedschap Bijsnijden
 • En de meest spannende: Ontelbare verbeteringen op verzoek van gebruikers

Nieuw: Creative Content

 • Vernieuwende penselen
 • Inspirerende kleurenpaletten
 • Veelzijdige plaatjespenselen
 • Oogstrelende verlopen en patronen

De Creative Content wordt, sinds PSP versie X6 alleen nog bij de Ultimate versies van PSP geleverd. Koop je de standaard PSP 2020, dan zit er geen Creative Content bij. Vergeet dan niet om PSP 2020 naar je bestaande materiaalmappen te laten verwijzen.

Nieuw: Aanraakvriendelijk Foto werkvlak

Werkvlak Fotografie. Bestond eigenlijk al in het Werkvlak Aanpassen

Zoek je naar een simpele manier om foto’s te bewerken? Het nieuwe Fotografie Werkvlak biedt basale fotobewerkingen in een schoon en vriendelijk werkvlak. Aldus Corel (nu Alludo).

Die mogelijkheden zijn te vinden in een nieuw werkvlak, net als het werkvlak Essentials dat in PSP 2018 werd geïntroduceerd. Het werkvlak heeft een aantal basisfuncties om foto’s mee te bewerken. Denk dan aan lichter/donkerder maken, kleur toevoegen etc. Die functies zie je in het voorbeeld onderaan. Verder kleurfilters om je foto een ander aanzien te geven.
Dat aanraakvriendelijke is alleen handig als je een pc hebt met een touchscreen of werkt met een Windows Tablet.


Je hebt dus nu 3 werkvlakken: Essentials, Fotografie en Compleet

Nieuw: Smartclone

Voeg elementen van meerdere afbeeldingen samen tot een enkele afbeelding

Dat betekent dat je jezelf uit een foto aan het strand bij Noordwijk kunt selecteren en dan plakken in een foto van de Sfinx in Egypte, die je van het internet kunt plukken. Het zand had je al in Noordwijk. Selecteer dan een foto van Tante Jo van dat familiefeestje en zet haar naast jou bij de Sfinx. Selecteer van een derde foto je neefje op een ezeltje op het strand van Scheveningen en plaats die bij jou en Tante Jo bij de Sfinx
Zo kun je drie mensen op een plek zetten waar ze nog nooit geweest zijn.
Nieuw is de functie niet. Met het kloongereedschap kon dat al of met het Gereedschap Selectie. Maar daar moet je heel veel geduld voor hebben en nu is er een speciale knop voor.

Corel (nu Alludo) PaintShop Pro 2020 Free Download - Karan PC

 

Alle informatie die nu beschikbaar is via Corel (nu Alludo), kun je via DEZE pagina vinden. De informatie is in het Nederlands. Daar kun je ook een aantal Engelstalige YouTube clips vinden over nieuwe functies in PSP 2020.

TIP Als je de volledige versie van de nieuwe PSP 2020 gaat installeren, kies dan voor de combinatie van 32/64 bit. Gebruik je filters in de 32-bit versie. De 64-bit heb je nodig voor een beter functioneren van de 32-bit. Bewerk je ook foto’s dan is de 64-bit gewoon handig. Er zijn genoeg filters voor 64-bit.

Downloads

 

Van de Cleanup Tool zegt Corel (nu Alludo) nu dat je die alleen moet gebruiken als er problemen zijn met de installatie van PSP 2020. Verwijder PSP 2020 standaard via Start > Instellingen > Apps > Apps en onderdelen in Windows 10

02.08.2019
08.08.2019
09.08.2019
18.08.2019
31.08.2019
19.09.2019
23.10.2019

Loading