Proefversie


Op 10 augustus geeft Corel (nu Alludo) de proefversies voor PSP 2019 vrij. Als je de nieuwe PSP eerst wilt uitproberen, dan is zo’n proefversie een prima optie.
De links hiervoor vind je bij de eerste les over PSP 2019
Let op dat je de 32-bit versie download voor de proefversie, anders heb je problemen met je filters. 

Zo’n proefversie is een prima manier om te ontdekken of de nieuwe versie je voldoende nieuws of verbeteringen brengt om tot aankoop over te gaan.
Deze les is geschreven met de 32-bit proefversie geïnstalleerd.

Installatie

Sluit alle software en je browser, voor je PSP 2019 gaat installeren.

De installatie verloopt bij mijn zonder problemen is in ongeveer 8 minuten afgerond. Dat is een stuk sneller dan bij vorige versies.

Na installatie krijg je eerst een registratiescherm. Dat krijg je bij alle versies. Men wil je e-mailadres weten en de rest kun je overslaan. Je kunt PSP 2019 gebruiken zonder dat je eerst de e-mail checkt.

Lees na installatie eerst de mogelijkheden in het Welkom scherm, zoals nieuwe functies. Zo krijg je alvast een idee of PSP 2019 echt vernieuwend is voor jou.  Links onder kun je duidelijk zien hoeveel dagen je nog over hebt van de proefversie.

Hieronder een aantal voorbeelden van het installatieproces.

Wat opvalt is dat de instellingen die ik voor PSP 2018 heb ingesteld automatisch is overgenomen. Voor mij is dat het lichtgrijze scherm en alleen de tab bewerken.

Ik heb wat later PSP afgesloten en geopend via Starten > Compleet > Bewerken (zie hieronder). Daarmee is het werkvlak weer zwart.

Standaard start PSP op in het zogenaamde Essentials-werkvlak. Dat was in PSP 2018 ook zo.

Je kunt dat vermijden door in het startscherm gelijk op Starten te klikken > In het rondje bij Compleet en dan op de tab Bewerken

Starten > Compleet > Bewerken. Later kun je instellen dat PSP gelijk opent in het scherm Bewerken

PSP 2019 – Eerste indrukken

Je ziet de versie met het zwarte werkvlak zoals dat ook in eerdere versies het geval was.

Maar……(tromgeroffel)

Werkvlakken importeren uit eerdere versies

Je kunt je werkvlak van PSP 2018, X9 of X8 importeren,
inclusief je eigen werkbalk en andere instellingen.

Kijk bij de les: PSP 2019 – Wat is er nieuw voor voorbeelden

Insteekfilters

Ik heb de 32-bit versie van PSP 2019, zodat ik voor jullie kan testen of de insteekfilters wel of niet werken. Als je de import functie gebruikt, zoals hierboven omschreven, dan heb je je filters zichtbaar. Ik heb er een willekeurig aantal van uitgeprobeerd en die werken.

Helemaal nieuw in PSP 2019

  • Het importeren van instellingen tot drie voorgaande versies van PSP. Inclusief insteekfilters, materialen, scripts, etc. Dit is echt een enorme verbetering op eerdere versies.
  • Tekstgrootte instellen voor je werkvlak
  • Gereedschap Bijsnijden heeft hele nieuwe functies. Als je foto’s bewerkt in PSP kunnen die heel handig zijn
  • Automatisch opslaan
  • Pic-to-Painting
    Dit is een insteekfilter dat zowel voor de Standaard als de Ultimate versie vanuit PSP kan worden gedownload. Je kunt het gratis downloaden via Effecten > Insteekfilters > Meer insteekfilters ophalen. Het is een installatiefilter en wilde bij mij  niet installeren bij de proefversie.  Ik kreeg een foutmelding over het niet kunnen verbinden met een netwerklocatie (map in de Pluginmap van Corel (nu Alludo) in dit geval). Bij een gekochte versie was de installatie geen probleem en geeft prachtige kant en klare effecten voor je foto’s. Leuk om wenskaarten mee te maken
  • Nieuwe materialen die standaard meekomen en niet apart hoeven te worden gedownload. Er zitten een paar leuke nieuwe penselen bij. Via het Welkom scherm (klik op het huisje bovenin PSP > Meer content kun je veel extra materialen downloaden. Ook in de Standaard versie.

Onveranderd of toch niet?

  • De beloofde versnelde opstart-tijd is ook bij 2019  niet waargemaakt. 

Voorlopige conclusie

Ik gebruik PSP zowel voor de creatieve lessen als voor fotobewerking. Vernieuwingen of verbeteringen zijn vooral interessant voor fotobewerking en leveren weinig voordeel op bij het maken van creatieve lessen.

De belangrijkste vernieuwing is dat je eindelijk niet alles opnieuw hoeft in te stellen, maar je instellingen zoals eigen werkbalk, materialen en de altijd zo belangrijke insteekfilters inderdaad naadloos kunt importeren. Als extraatje is het filter Pic-to-Painting gewoon heel leuk als je jouw foto of creatie een heel bijzonder effect wilt geven.

Op dit moment kost PSP 2019 Ultimate als upgrade € 69,99 
De Standaardverise van PSP 2019 kost als upgrade € 49,99

Nabericht

Voor PSP 2019 komen er geen lessen over installatie of instellingen. De installatie wijst zichzelf en is al in eerdere versies getoont. Een les over instellingen is niet meer nodig, omdat PSP die nu kan importeren van vorige versies.

Kijk op deze site bij de les Instellingen bij de diverse PSP versies. Daar staan veel voorbeelden en de menu’s zijn niet veranderd. Vooral bij PSP X8 is dat uitgebreid beschreven.

Ik ga wel wat meer over de 64-bit en de Ultimate schrijven voor bezoekers die (steeds meer) met foto’s doen.

Loading