Het verhaal van de bits

Sinds PSP X6 brengt Corel (nu Alludo) twee versies van PaintShop Pro (PSP) uit: een zogenaamde 32-bit versie en een 64-bit versie.
Die termen kennen we van de insteekfilters. De filters die we al sinds PSP nog van Jasc was gebruiken, werken niet in de 64-bit.
Daarover is al veel geschreven op deze site, zie o.a.  PSP Techniek > Basistechnieken > Insteekfilters.
Zantara heeft bezoekers altijd aangeraden om ALLEEN de 32-bit versie van PSP te installeren en niet de combinatie van 32-bit en 64-bit zoals door Corel (nu Alludo) wordt aanbevolen

.
De reden daarvoor was dat bleek dat in de 32-bit filters niet meer wilden werken als je ook de 64-bit versie van PSP had geïnstalleerd.
Met PSP 2018 is daar eindelijk verandering ingekomen.

Heb je een laptop of computer met Windows 7 of hoger dan is dat heel waarschijnlijk een 64-bit computer. Een Windows 10 laptop/computer is dat zeker.
Dat betekent dat jouw 32-bit PSP trager is dan het zou moeten en dat de 64-bit PSP soepeler werkt met jouw laptop/computer.

Met PSP 2018 kun je wel de beide bit-versies installeren. Hiermee heeft Corel (nu Alludo) je het beste van twee werelden gegeven.
Met de 32-bit versie kun je alle bekende filters, waaronder Filters Unlimited, gebruiken. Die werkt in de 64-bit niet.
Maar inmiddels is er al een respectabel aantal filters van bekende makers in 64-bit uitgebracht en levert Corel (nu Alludo) zelf ook een paar filters met veel mogelijkheden in 64-bit. Die worden wel alleen in de Ultimate versie geleverd. Hierover komt nog een aparte les.

Instellingen voor PSP 2018 64-bit

De instellingen zoals een eigen werkbalk, automatisch starten in Werkvlak Bewerken – Compleet, kleur van je werkvlak of de aanpassingen aan de Gereedschapsbalk zie je ook terug in de 64-bit. Als er een update uitkomt, wordt die in zowel de 32-bit als de 64-bit geïnstalleerd.
Wel moet je in de 64-bit naar je materiaalmappen en insteekfilters laten verwijzen.
Je kunt deze versie vooral gebruiken voor het bewerken van foto’s

Insteekfilters die in 64-bit werken:

 • Atentech Imaging > Perfectly Clear SE v3 is een filter dat met 2018 Ultimate meekomt en maakt foto’s veel levendiger. Het heeft veel effecten
 • Auto FX Software > Free sampler heeft een aantal effecten. Wel wordt je automatisch naar hun website doorgestuurd om meer te downloaden
 • Flaming Pear > heel veel effecten
 • Lokas Software > 3D Shadow – een oude bekende die nu een 64-bit versie heeft
 • Mehdi – nieuwe effecten voor fotoverbetering
 • Mehdi 2 – bekende effecten als Quick Mirror nu in 64-bit
 • Painter > Particleshop – wilde als enige bij mij niet werken
 • Redfield > nieuwe effecten o.a. voor het verscherpen van foto’s
 • Richard Roseman > Box Fitting – leuk effect voor een achtergrond
 • The Plugin Site > Harry’s Filters 4 – de vertrouwde effecten nu in 64-bit. Deze zijn NIET in Filters Unlimited te importeren omdat ze 64-bit zijn
 • Xero > 12 bekende effecten waaronder Fritillary, Porcelain en Soft Mood. Maker is er helaas mee gestopt voor alle bekende filters waren aangepast

Al deze filters zijn vooral gericht op foto-verbetering of het toepassen van aparte effecten op een foto.
Omdat foto’s meestal grote bestanden zijn en bewerkingen vaak veel computerkracht kosten, is het dan misschien handig om de 64-bit versie van 2018 te gebruiken voor het bewerken of pimpen van jouw foto’s.
Xero kun je via Zantara’s Vision downloaden. Ik heb de laatste versie van de makers gedownload vlak voordat ze uit de lucht gingen. Je kunt ze vinden op Service > Insteekfilters Download > Insteekfilters 64- bits Downloads . Hier staan ook de downloadlinks naar de andere filters. Die gaan rechtstreeks naar de maker.

19.11.2017

Loading