Insteekfilters 64-bit – Downloads

Links gecheckt en bijgewerkt op
23.07.2017

Met PSP X6 bracht Corel voor het eerst de mogelijkheid van een 64-bit versie uit, omdat Windows 7 en 8/8.1 64-bit systemen zijn.
Computers of laptops met Windows 10 zijn standaard 64-bits.
Bovendien krijgen digitale camera’s steeds meer pixels en kunnen steeds grotere geheugenkaarten verwerken.

Een enkele foto is een steeds groter bestand. Een enkele foto van mijn drie jaar oude camera is 30Mb. Dan heb je krachtige software nodig om die te kunnen bewerken.
Om die redenen installeerden mensen dan ook de 64-bit versie van PSP X6, om er vervolgens achter te komen dat de oude filters die soms in 16-bit waren geschreven, niet meer werkten.

Door de keuze te maken om alleen de 32-bit versie van PSP te installeren, kun je  de meeste oude filters toch nog werkend houden. Toch worden dat er steeds minder en zullen gebruikers rekening moeten houden met het afscheid nemen van vertrouwde filters. Vooral de bekende “gedeelde” filters zoals Eye Candy werken niet meer op 64-bit computers of -software.

Maar er is weer een opleving in het uitbrengen van filters of het updaten van bestaande filters. Makers brengen nu de 64-bit versie uit van hun oude filters, die we al jaren gebruiken. Nieuwe filters komen op de markt die gelijk al 64-bit zijn.
Corel zelf heeft destijds de bekende Kai’s Power Tools gekocht en doorontwikkeld naar de KPT-collection, die je bij de aankoop van PSP krijgt meegeleverd. Het lijkt er helaas op dat ze niet zijn doorontwikkeld tot 64-bit filters.

Ik ben eens gaan rondkijken op het internet en er zijn nu best veel 64-bit filters.
Dus misschien wordt het tijd om afscheid te nemen van de oude vertrouwde filters en met een verse 64-bit PSP X8/X9, een nieuw avontuur met de 64-bit filters te beginnen.

Op deze pagina kom je links naar de makers van 64-bit filters tegen. Op dit moment is de lijst nog erg beperkt, maar het is een begin.
De lijst wordt aangevuld als er meer filters bijkomen.

Corel’s eigen filters KPT-Collection en Perfectly Clear SE, die met de Ultimatie versie van PSP X8 worden meegeleverd, werken NIET in de 64-bit versie van PSP X8 of X9.

Het lijken nu nog maar een paar linken, maar de meeste filters hebben meerdere effecten en dit is pas het begin.

Dit voorbeeld laat de map voor PSP X8 zien, maar de mappen voor X7 en X9 en later staan daar ook

Insteekfilters moeten in de eigen plugin-map van Corel staan. Dus heb je je eigen map met losse 64-bit filters, dan moeten die dus naar die map
Ook installatie-filters zoals Abstract Curves, Harry’s Filters4 en AutoFX plaats je in Corel’s eigen plugin map. Dat betekent dat je sommige installatiefilters opnieuw moet installeren en dan naar die map laten verwijzen.

Filters op alfabetische volgorde van maker. Bedenk dat 1 download meerdere effecten bevat. The Plugin Site biedt heel veel gratis filters aan.

A

B

C

Abstract Curves

AutoFX

D

E

F

G

H

I

Harry’s Filters

J

K

L

M

N

O

 Medhi Filters (diverse)

P

Q

R

Redfield (geeft aan wat 64-bit is)
Richard Roseman

S

T

U

 The Plugin Site (veel gratis filters)

V

W

X

 Xero (64-bit)

Y

Z

En zo ziet de bescheiden lijst er in PSP X8 uit. Maar ze werken, op Corel’s eigen KPT-Collection allemaal. KPT werkt niet omdat die 32-bit blijken te zijn. Heb je daarnaast nog een 32-bit van PSP op je computer, dan kan het wat langer duren voor die zichtbaar zijn.