Ik heb er verschillende, maar ik heb er nog nooit over geschreven: de Ultimate versie van PSP.

De voornaamste reden is dat de extra software die met Ultimate versies komt, weinig interessant is voor mensen die alleen creatieve lessen maken met PSP.

Omdat ik me vooral ook wil richten op fotobewerking, heb ik wat meer interesse in de extra software bundel die met PSP meekomt. Er komen aparte lessen waarin de fotosoftware wordt uitgelegd en gebruikt.

Wat maakt PSP nu Ultimate

 • Met ingang van PSP 2019 omdat het er bij staat in de bovenbalk
 • Vanaf PSP X6 krijg je alleen nieuwe materialen zoals verlopen, texturen, plaatjespenselen, Achtergronden etc. als je de Ultimate versie koopt. Vaak zijn het dezelfde materialen die nog gratis bij X2 kwamen, met een paar nieuwe erbij.
 • Corel (nu Alludo) heeft jaren geleden de insteekfilters Kai Power Tools gekocht en brengt die als KPT-Collection met de Ultimate versie uit. Hoewel Corel (nu Alludo) graag wil dat je hun 64-bit versie van PSP gebruikt, is de KPT-collection nog steeds 32-bit. Deze filters zitten standaard bij elke Ultimate versie vanaf X6 (geloof ik)
 • Extra software voor fotobewerking en fotobeheer. Meestal zogeheten Special Editions, wat betekent dat het een uitgeklede versie is. Corel (nu Alludo) hoopt dat je dan zo enthousiast wordt, dat je de volledige (dure) versie zult kopen. Soms brengen ze een nieuwe versie van dezelfde software uit, soms ook gewoon weer dezelfde als bij de vorige Ultimate versie.

Ik kan het niet vaak genoeg schrijven:

Ook al staat het er sinds PSP 2019 bij, er is
GEEN verschil in PSP zelf tussen de Standaard versie en de Ultimate versie

Als je echt alleen maar creatieve lessen maakt zoals easytags en zelf geen materialen maakt, laat je dan niet verleiden om de Ultimate versie te kopen. Die is flink duurder en levert je niets extra’s op dat je in PSP lessen op het internet kunt terugvinden.

Wat levert Corel (nu Alludo) bij PSP 2019 Ultimate

 • PhotoMirage Express. 
  Nieuw bij PSP 2019 Ultimate. Een uitgeklede versie van een (apart) programma dat met animaties kan werken. Vooral leuk als je veel met social media zoals Facebook werkt. Voor wie glitters wil of vallende sneeuw is AnimatieShop nog steeds de beste optie. Maar wie veel foto’s bewerkt en iets bijzonders wil, is dit misschien een begin. Type maar eens PhotoMirage in je zoekmachine. Bedenk dat de mooie voorbeelden met de volledige versie zijn gemaakt en niet met de Express versie die je bij PSP 2019 krijgt.
 • Perfectly Clear 3,5 SE 
  Deze software kwam ook met PSP 2018 Ultimate en bij X8 Ultimate, als ik me goed herinner. Voor X8 was het een  32-bit versie en voor 2018 een 64-bit . Als ik het goed heb begrepen dan werkt Perfectly Clear 3,5 SE met zowel de 32-bit als de 64-bit van 2019, als je die beide versies installeert. Wie snel foto’s wil verbeteren, kan veel plezier beleven aan deze software. Ik gebruik het veel om foto’s bij te werken en de versie bij PSP 2019 is een update en werkt veel makkelijker. Is vanuit PSP zelf te gebruiken als insteekfilter.
 • Aftershot 3 
  Dit is nog dezelfde versie die met 2018 Ultimate kwam. Engelstalig en bedoeld om foto’s mee te bewerken. Niet gebruiksvriendelijk. Ikzelf heb het nog nooit gebruikt, omdat ik PSP zelf voldoende vind, maar voor de fanatieke fotobewerker misschien een geweldig programma. Is een apart programma
 • Painter Essentials  6
  is een versie hoger dan bij 2018. Maakt van foto’s schilderijen met verschillende effecten. Is Engelstalig en niet heel erg gebruiksvriendelijk, maar maakt mooie effecten. Is een apart programma
 • KPT-Collection
  Set insteekfilters die met elke Ultimate versie wordt geleverd en is vanuit PSP. Heel veel mogelijkheden om bijzondere effecten te maken. Is vanuit PSP zelf te downloaden via het Huis-icoon > Creatieve inhoud

 • Materialen
  Sinds PSP X6 niet meer standaard bij PSP, alleen bij de Ultimate versie. Bestaat uit een pakket met basisvormen, plaatjespenselen, maskers, texturen, patronen, verlopen en achtergronden. Al jaren weinig vernieuwend sinds X2, maar deze keer zitten er hele leuke plaatjespenselen bij. Komt als aparte download bij Ultimate en meer materialen zijn te downloaden via Huis-icoon > Creatieve inhoud

Bij alles wat gratis is staat Installeren of Downloaden. Ga met de schuifbalk helemaal rechts tot helemaal naar beneden, want sommige gratis materialen staan onderaan

Standaard en Ultimate

Nieuw in PSP 2018 Standaard of Ultimate is het insteekfilter Pic-to_Painting. Daar kun je echt prachtige effecten mee maken van een foto of creatie.

Loading