Bij de lessen over PSP 2019 wordt aandacht geschonken aan de Ultimate versie. Informatie over PSP 2020 Ultimate is te vinden in de les: PSP 2020.
In deze serie aandacht voor de 64-bits versie van PSP 2020.

In deze les:

  • PSP 64-bit
  • Heb ik de 32-bit nog nodig?
  • Wat is het verschil tussen de twee PSP versies?
  • Filters voor de 64-bit versie

PSP 64-bit

Vanaf PSP X6 raadde Corel (nu Alludo) aan om de combinatie van 32-bit en 64-bit te installeren. Maar tot PSP 2018 was het simpel. Om met de vertrouwde filters te kunnen werken moest je dat advies negeren en alleen de 32-bit installeren, anders werken de filters niet.

Vanaf PSP 2019 is dat anders. Jouw PSP 32-bit werkt soepeler als je ook de combinatie installeert. Overigens geldt dat alleen als jouw computer/laptop een 64-bit systeem is.
Je kunt bekijken welk systeem jij hebt via: Start > Instellingen > Systeem > Info

Mijn computer is 64-bit, mijn laptop 32-bit. Bij installatie van PSP op een 32-bit systeem krijg je geen keuze om de combinatie 32-/64-bit te installeren Dat hele menu wordt overgeslagen. Corel (nu Alludo) installeert automatisch de 32-bit versie.

Corel (nu Alludo) zelf levert filters die soms alleen 32-bit zijn, zoals de KPT-collection, maar Pic-to-Painting is alleen 64-bits. Heb jij een oudere computer/laptop die 32-bits is, dan kun je dat laatste filter dus niet gebruiken.

Heb ik de 32-bit nog nodig?

Ja. Want, bijvoorbeeld, Filters Unlimited zal nooit met een 64-bit PSP versie werken. Die software is nooit meer doorontwikkeld, dus zal alleen maar werken met de 32-bit versie van PSP. Er zijn nog een paar filters die in creatieve lessen worden gebruikt waar geen 64-bit van zal uitkomen omdat de makers niet meer actief zijn.

Als je een nieuwe versie van PSP koopt, kun je de 32-bit gebruiken voor de creatieve lessen met de oude filters en de 64-bit voor fotobewerking, bijvoorbeeld.

Of, als je nooit met foto’s werkt, houd dan een oudere PSP versie op je computer/laptop. Die is vast nog 32-bit. Dan kun je met de nieuwste versie gewoon de 64-bit gebruiken.

Ik ga met PSP 2020 standaard met de 64-bit versie werken, om te kijken of me dat bevalt. Ik heb ook de 32-bit om op terug te vallen als iemand een vraag over een ouder filter heeft.

Wat is het verschil tussen de twee versies?

Ze zijn precies hetzelfde.
Maar op moderne computers/laptops die allemaal een 64-bit processor hebben (zelfs mijn 7 jaar oude computer is 64-bit), loopt PSP gewoon soepeler en sneller op 64-bit.

Stel je de ene versie in, dan kom je die instellingen ook in de andere versie tegen. Alleen de filters die alleen in de 32-bit werken, zie je echt niet in de 64-bit.

64-bit insteekfilters

Voor wie ook foto’s bewerkt in PSP (en daar is het tenslotte voor bedoeld) heeft de 64-bit wel degelijk iets te bieden en er zijn inmiddels genoeg filters die met de 64-bit versie werken. Vooral Mehdi herschrijft vertrouwde filters tot 64-bit en ook Xero heeft een hele serie uitgebracht, vlak voordat ze uit de lucht gingen. Ook Richard Roseman heeft een flink aantal 64-bit filter-effecten.

En zo heb je al een respectabele lijst met filters in de 64-bit versie van je PSP

Loading