Deze les is aangepast op:
29.08.2017
30.07.2019
02.02.2022

Doel van de les

  • Kennis maken met verschillende typen PSP lessen om zo makkelijker te zoeken naar een soort les van jouw keuze
https://zantarasvision.nl
Ook PSP lessen zijn aan trends onderhevig. Zowel in het soort lessen als de onderwerpen van die lessen.
Tegenwoordig zijn het bijna allemaal lessen met maskers en easy tags. Vooral tubes van vrouwen, als dan niet erotisch, zijn een geliefd onderwerp van PSP lessen.

Er zijn nog genoeg PSP sites en groepen die 10 jaar of langer geleden begonnen zijn. Omdat er in het maken van een les heel veel werk gaat zitten, halen schrijvers hun lessen niet weg omdat het toevallig geen trend meer is. Bovendien kun je nog altijd van de gebruikte technieken en effecten leren, ook als het resultaat niet meer trendy is.

In deze les wordt uitgelegd welke verschillende lessen er zijn en wat de betekenis ervan is. Voor als je er nog een tegenkomt.

https://zantarasvision.nl

Geschiedenis

Jaren geleden boden PSP sites bijna alleen blend lessen aan, toen kwamen tag lessen in de mode, daarna scrappingStat (stationary = briefpapier) lessen waren ook populair omdat Incredimail een trend werd.

Naast types lessen zoals blends, scap etc. zijn ook de onderwerpen van een creatie aan trends onderhevig. Blendlessen waren in het begin vooral romantisch, later ontwikkelden zich allerlei stijlen. Tags zijn van kleine afbeeldingen met een paar elementen, uitgegroeid tot volledige creaties, maar in kleiner formaat. Meestal volgen tags de trend van het moment.

Ook populair zijn de zogenaamde 18+ creaties. Licht (of niet zo licht) erotische creaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van  tubes waar zogenaamde posers opstaan. Dit zijn afbeeldingen van schaars (of niet) geklede dames en heren in allerlei uitdagende posities (poses).

Ook gothic thema’s waren heel populair en daarnaast creaties waarin geweld, horror en donkere kleuren belangrijk zijn. De oorzaak daar ligt vermoedelijk in de tijd waarin wij op dit moment leven. Een reflectie van wat er in de wereld om ons heen gebeurt.

Seizoenslessen zijn altijd populair gebleven, maar de gebruikte materialen en technieken veranderen.

Al een aantal jaren zijn lessen met achtergronden met prachtige maskers populair en kunnen we ons niets meer voorstellen bij een romantische landschapstube met een zwevend gezicht of bloem in de bovenhoek. Toch worden ze nog steeds op wat oudere websites aangeboden en het blijft een prima manier om verschillende effecten te leren gebruiken.

Zolang je jouw creativiteit ontwikkelt door lessen te maken of er een techniek bijleert,  is het onbelangrijk of een les nu een trend is of niet.

https://zantarasvision.nl

Soorten PSP lessen

Simpel gezegd komen al die verschillende benamingen neer op de gebruikte technieken en/of materialen om een creatie te maken.

Deze creatie bestaat uit verschillende elementen: de achtergrond, het meisje, de deur, de boom en een deel van de bloemen. Die elementen hebben verschillende laagdekkingen en eenzelfde kleureffect (het wazige). Die worden dan samengevoegd tot een creatie. Het resultaat heet dan een blend.

Blends zijn creaties waarbij een aantal bij elkaar passende elementen zoals een achtergrond en tubes worden gerangschikt en vermengd (blenden), zodat ze een geheel vormen.

In het voorbeeld hierboven, zou bijvoorbeeld een poser op een motorfiets niet echt passen. Door met bijvoorbeeld laagdekking (de zichtbaarheid van de laag van het element), de mengmodus (kleur effect van een element op een laag) te spelen, kunnen die bij elkaar passende elementen mooi in elkaar overvloeien. Het resultaat wordt dan een blend of blend les genoemd.  De moeilijkheidsgraad van een blendles zit voor de maker vaak in het goed opletten welk effect er waar wordt toegepast. De moeilijkheid voor de schrijver van de les is om passende elementen te vinden en te experimenteren met effecten.

Cluster

Een cluster wordt aangeboden als een pspimage bestand zodat je alle lagen nog apart hebt. Elke laag bevat een tube of accent.

Clusterlessen worden gemaakt van zogenaamde kits die veel elementen bevatten, zoals bloemen, vlinders, vogels en andere natuurelementen.

Door een transparante afbeelding te openen en een (vaak witte) achtergrond te maken of juist transparant te laten, kun je al die elementen naar eigen smaak rangschikken. Zo’n creatie is prima geschikt als digitale wens, bijvoorbeeld.
Clusterlessen worden bijna niet meer aangeboden. Dat zijn scrap- of easy tag lessen geworden.

Easy Tag

Easy Tag lessen is de combinatie van Cluster/Scrap en Tag lessen. De naam zegt het al een eenvoudige, makkelijke manier om een creatie te maken. Een Easy Tag les bestaat vooral uit kopieer- en plakwerk. Vaak hebben de easy taglessen een (licht) erotische tube van een vrouw als hoofdonderwerp. Maar het kan ook anders, zoals het voorbeeld aantoont.

De materialen worden als een geheel aangeboden en aan de maker om, via een les, delen tot een geheel te vormen.

Easy Tags zijn nog steeds heel populair.

 

Frame

Een frame in PSP wordt opgebouwd uit smallere en bredere randen die elk een eigen effect hebben.

Een frameles is dus een creatie of foto, met een (grote) lijst er omheen, zoals je dat ook bij oude schilderijen vaak ziet.

Het is een kwestie van persoonlijke smaak, hoe groot zo’n frame wordt en welke bewerkingen je op zo’n rand toepast.
Framelessen blijven populair omdat je zo op samengevoegde creaties, maar ook op foto’s kunt toepassen.

Scrap of Scrapbooking

Scrapkit. De oorspronkelijke opzet van scrap kits was het scrapbooking. Losse elementen om je foto mee te versieren in een (digitaal) fotoalbum.
Er zijn meer betekenissen, maar die zijn hier niet van toepassingen. Scrap lessen worden aangeboden met zogenaamde Scrap Kits. Een scrap kit wordt vaak in aparte mappen aangeboden. Een map met elementen, een andere met achtergronden en vaak wat voorbeelden. Vaak hebben de elementen allemaal dezelfde kleurschakeringen.

Aan de maker van de scrap les om de verschillende elementen zo te rangschikken in een nieuwe afbeelding, dat er een (nieuwe) creatie ontstaat. De techniek is dus vak niet meer dan kopiëren en plakken in een nieuwe, transparante, afbeelding. Je kunt het zelf wat uitbreiden door de aangeboden kleuren te veranderen, effecten op toe te passen op de elementen of de creatie als geheel.

begrip2-290x300

Dit is een voorbeeld van een scrap kit die als complete creatie wordt aangeboden. De kit is dan een pspimage waar de verschillende lagen met elementen niet zijn samengevoegd.
Je kunt de creatie precies namaken, of elementen weglaten, toevoegen, veranderen of een kleur naar eigen smaak geven.

Note: Op afbeelding is het watermerk bijna niet zichtbaar. Zantara claimt deze kit niet als eigen werk. Het is ontworpen door Roxanne

 
 

Scrippy

Tot Windows 7 was Outlook Express het standaard email programma. Het was toen heel populair om je eigen briefpapier of stationary te gebruiken en zelf te maken. Later werd het mailprogramma Incredimail uitgebracht en dat kwam met hele leuke stationary. Er ontstond een trend om je eigen stationary te maken voor zowel Incredimail als Outlook Express. Inmiddels is Scrippy sterk verouderd en is ook niet gratis.

Incredimail besloot in 2020 om te stoppen met hun programma en je kunt het ook niet meer gebruiken om e-mail te ontvangen en te verzenden.

Scrippy kan niet in de moderne Outlook (onderdeel van Microsoft Office) worden gebruikt.

Script

Ook hier zijn er nog meer betekenissen, maar die zijn niet van toepassing op deze uitleg.

Bij een script les leer je om een “draaiboek” te maken in een programmeer taal. Denk hierbij aan HTML of PHP.  Je schrijft het draaiboek voor het briefpapier: patroon, afbeeldingen, muziek etc. Meestal zat er ook muziek bij een script, maar hoge boetes  van BUMA/Stemra over auteursrechten, heeft daar een eind aan gemaakt. Meestal worden de scripts kant en klaar aangeleverd en is de maker van een scriptles vrij om eigen elementen toe te voegen. Een script wordt altijd als webpagina (html) aangeleverd.

Voor Scriptlessen geldt hetzelfde als voor Scrippy en Stat/Stationary lessen.

Je kunt in Outlook nog wel zelf je briefpapier maken door een e-mail te openen en dat aan te passen met kleuren en fonts en eventueel afbeeldingen. Kies dan Bestand > Opslaan als > sla op als html-bestand.

Stat of Stationary

Dit voorbeeld komt van Adroma Place. Klik op de afbeelding om naar de site te gaan

Heel populair toen Outlook Express en Incredimail nog populair waren. Je kon kant-en-klare stationary downloaden of lessen maken om dat zelf te doen. Met het verdwijnen van Outlook Express en het verouderen van Incredimail, kwam aan deze trend een einde.

Je kunt ze hier en daar nog op oude PSP sites downloaden.

Stat of Stationary Lessen

 

Dit voorbeeld komt van Adroma Place. Klik op de afbeelding om naar de site te gaan

Stationary is het Engelse woord voor briefpapier/postpapier

Heel populair toen Outlook Express en Incredimail nog populair waren.  Je kon kant-en-klare stationary downloaden of lessen maken om dat zelf te doen. Met het verdwijnen van Outlook Express en het verouderen van Incredimail, kwam aan deze trend een einde.

Zie verder de beschrijvingen onder Scrippy/Script

 

Tag

Oorspronkelijk werd een tag gebruikt als leuk kaartje bij een cadeautje of een bloemetje, maar ook een label aan een koffer. 

Digitaal werd het gebruikt om kleine creaties met wat afbeeldingen en die van een korte tekst, zoals een groet te voorzien. Deze kwam je dan aan het eind van een briefpapier tegen, als een soort creatieve handtekening.

Inmiddels is een heel eigen trend ontstaan en zijn het eigen kleine blends die niet echt meer in mailprogramma’s wordt gebruikt.

Voer “PSP Tag Lessen” in in jouw zoekprogramma in je browser en je komt een schat aan tag lessen tegen.

https://zantarasvision.nl

Samenvatting van deze les

  • Blend lessen – Blenden is het Engelse woord voor mengen/vermengen
  • Cluster lessen – Cluster is het Engelse woord voor groep of tros
  • Easy Tag lessen – Easy is het Engelse woord voor makkelijk/eenvoudig
  • Frame lessen – Frame is het Engelse woord voor Lijst/Kader.
  • Scrap lessen – Scrap is het Engelse woord voor stukje, uitknipsel, plakplaatje.
  • Scrippy lessen – Scrippy is een programma om email briefpapier mee te maken.
  • Script lessen – Script is het Engelse woord voor schrift of draaiboek.
  • Stat lessen – Stationary is het Engelse woord voor briefpapier/postpapier.
  • Tag lessen – Tag is het Engelse woord voor Etiket of Label.

Ik hoop dat ik met deze uitleg een beetje duidelijk heb kunnen maken waarom er zoveel verschillende soorten lessen op sites en forums zijn te zien.

Ik heb, in het verleden, veel blendlessen geschreven, maar vind zelf dat die niet meer kunnen.

Ik houd van frame lessen en dat zie je terug in de creatieve lessen.

Creatieve lessen zijn vooral het resultaat van de focus op een of twee verschillende technieken van PSP.

Kijk eens op de Vriendenpagina als je op zoek bent naar andere creatieve lessen.

30.03.2012