PSP 2018 is, voor mij, een fijne versie geworden . Voor het eerst kun je zowel de 32-bit als de 64-bit installeren en naast elkaar kunt gebruiken. Zo kan ik Filters Unlimited blijven gebruiken in de 32-bit voor creatieve lessen en Perfectly Clear voor het bewerken van foto’s in de 64-bit.

Toch zijn er dingen die in 2018 niet echt soepel lopen.
Zo start bij de meeste mensen PSP heel wat langzamer op dan beloofd is door Corel (nu Alludo). Daar is wat aan te doen.

Hieronder een aantal dingen die problemen kunnen veroorzaken in 2018 en de gevonden oplossingen.

  • PSP 2018 start (heel) langzaam op
  • Mijn tubes zijn opeens niet meer zichtbaar in Windows Verkenner
  • Ik kan geen Photoshop (.psd) bestanden meer openen in PSP 2018
  • Waar is het Gereedschap Vervorming gebleven
  • Ik zie een aantal instellingsmogelijkheden niet meer, zoals Bestand > Voorkeuren > Bestandslocaties
  • Hoe zit het met de DLL-bestanden in PSP 2018
  • Moet ik nog steeds alleen de 32-bits versie van PSP 2018 installeren als ik met mijn oude filters wil blijven werken
  • Ik zie mijn filters niet terug in de lijst
  • Het filter Paticleshop dat ik bij een eerdere versie kreeg werkt nu niet meer
  • Sommige filters geven foutmeldingen

 

Probleem Mogelijke oplossing
PSP 2018 start (heel) langzaam op
Hoewel Corel (nu Alludo) aanvankelijk beloofde dat de opstarttijd van 2018 gehalveerd zou zijn, is dat in de praktijk niet het geval. Ook niet na het installeren van Update 1. Het ligt niet alleen aan Corel (nu Alludo), ook aan Windows 10 en er is verder niet veel aan te doen. Misschien dat Corel (nu Alludo) een Update 2 uitbrengt dat het probleem oplost.
De eenvoudigste manier om PSP 2018 sneller te laten opstarten is:
In het Navigatievenster > Slimme mappen > Uitvouwen

Klik met de rechter muisknop op de map “Afgelopen 12 maanden” en kies Verwijderen. Doe diet ook met de mappen daaronder. Voeg geen mappen toe bij Door meer mappen bladeren of verwijder toegevoegde mappen op dezelfde manier als hierboven beschreven.
Zoek je mappen en bestanden door op de knop “Computer” te klikken.
Corel (nu Alludo) zoekt zo, bij het opstarten, niet naar bewaarde mappen en bestanden.Recente bestandenPSP onthoudt de 10 laatst geopende bestanden. Handig als je de volgende dag verder wilt met je werkt, maar het kost ook extra tijd bij het opstarten. Je kunt PSP instellen om alleen het laatst geopende bestand te onthouden of helemaal geen bestanden:
Bestand > Voorkeuren > Algemene programma voorkeuren > Diversen (aan de linkerkant). Zet “Lijst van recent gebruikte bestanden bevat“… het getal op 1 of op 0. Zet “Klembordgegevens bij afsluiten” op Verwijderen.Cache legenDe cache is een soort bestand van het werkgeheugen van PSP. Leeg je dat, dan verkort dat ook de opstarttijd:
Bestand > Voorkeuren herstellen > Vink aan “Alle cachebest. verwijderen”Sluit PSP na deze wijzigingen af en start opnieuw op. Als het goed is, is het opstarten nu veel sneller.
Mijn tubes zijn opeens niet meer zichtbaar in Windows Verkenner  Corel (nu Alludo) doet het met bijna elke nieuwe versie. Een nieuwe pspimage bestand dat alleen door de nieuwste versie gelezen kan worden. Opeens zie je je vertrouwde tubes niet meer in Windows verkenner.  
* Open een willekeurige tube in 2018
* Kies Bestand > Opslaan als > Opties Sla de tube op als PSP X4-X7 compatibel bestand
Vergeet ook niet om in Windows verkenner het beeld op Afbeeldingen te zetten
Ik kan geen .psd (Photoshop) bestanden meer openen PSP kan ook Photoshop bestanden herkennen, je moet het alleen wel instellen:
Bestand > Voorkeuren > Koppelingen met bestandsformaten > zoek PSD Photoshop (*.psd) en vink het aan.
Waar is het gereedschap Vervorming gebleven? In PSP 2018 is er geen apart gereedschap Vervorming meer. Het is allemaal ondergebracht onder Gereedschap Selectie
Ik zie een aantal instellingsmogelijkheden niet meer Standaard staat PSP 2018 nu ingesteld op het nieuwe werkvlak Essentials. Lees hierover in deze les. Hiermee zijn ook een aantal instellingsmogelijkheden onttrokken. Voor de meeste gebruikers is het handig om standaard het werkvlak op “Compleet” in te stellen.
Klik bovenin PSP met je rechter muisknop > Werkvlak > Compleet
 
Hoe zit het met de dll-bestanden Sinds Windows 7 is er geen nieuwe set met dll-bestanden uitgebracht. De meeste dll-bestanden hebben automatisch een nieuwere versie met Windows 8/8.1/10. Heb je een nieuwe computer/laptop gebruik dan de set van DLL-Bestanden die er voor Windows 7 is.
Zie verder de les Insteekfilters
Moet ik nog steeds alleen de 32-bit versie installeren? Dat hangt er vanaf waar je PSP voor gebruikt.
Met PSP 2018 is het voor het eerst mogelijk om zowel de 32-bit als de 64-bit versies te installeren. Voor wie PSP niet gebruikt voor het bewerken van foto’s, is het installeren van de 64-bit niet echt belangrijk. Je vertrouwde filters werken nog steeds alleen in de 32-bit versie. Voor wie wel foto’s bewerkt, kan het interessant zijn om ook de 64-bit te installeren omdat Corel (nu Alludo) zelf 64-bit filters levert bij de Ultimatie versie van 2018 en er steeds meer 64-bit versies zijn van bekende filters zoals Mehdi.
Ik zie mijn filters niet terug in de lijst Met 2018 moet je bij Voorkeuren > Bestandslocaties > Insteekfilters nu WEL het vakje “Geladen insteekbestanden beperken tot bestanden met de extensie .8bf”   aanvinken
Particleshop werkt niet meer PSP 2018 Ultimate komt niet met een versie van Particleshop, dat door Corel (nu Alludo) enige jaren geleden is aangekocht. Het werd als extra geleverd bij Ultimate versies van eerdere versies en werkt alleen in de 64-bit van die eerdere versies. Wel verschijnt het in de lijst met filters in 2018, maar werk dus niet.
Sommige filters geven foutmeldingen Er zijn filters die echt te oud zijn en waar je helaas gewoon afscheid van moet nemen. Toch werken die oude filters bij de een nog wel en bij de ander echt niet meer. Een oplossing is er niet. Het is een kwestie van (geen) geluk hebben
Ik heb een lijst gemaakt van de filters waarvan bekend is dat ze niet meer werken in Windows 10 met PSP 2018. Die kun je HIER vinden

Loading