Corel (nu Alludo) heeft opnieuw een servicepack voor PSP X7 uitgebracht. Althans voor de Nederlandse markt, want op de Amerikaanse site is die nog niet te vinden.

Je kunt Servicepack 3 het beste van de Corel (nu Alludo) site downloaden, in plaats van als updatemogelijkheid binnen PSP X7.

Corel (nu Alludo) geeft de volgende “verbeteringen” aan, naast een uitbreiding van ondersteunde camera’s en de RAW functies.

Voor de gebruiker van PSP die er creaties mee maakt, zou Corel (nu Alludo) PXP X7 de volgende verbeteringen moeten geven:

image

image

Servicepack 3 installeren

01.

 1. Ga naar Updatepagina voor Servicepack 3 voor PSP X7
 2. Aan de rechterkant zie je het bestand staan > PaintshopProX7 SP3.exe
  image
 3. Klik hierop en download het naar de map waar je de andere bestanden voor X7 bewaard

02.

SLA ALLE OPEN AFBEELDINGEN OP EN SLUIT PSP X7 DAN AF VOORDAT JE HET SERVICEPACK INSTALLEERT

 1. Zoek het bestand dat je net gedownload hebt in je X7 map en dubbelklik erop
 2. Volg de aanwijzingen van het installatiebestand
 3. Het Servicepack wordt nu automatisch geïnstalleerd
  image
 4. Als de installatie klaar is, klik je op Voltooien
 5. Open nu PSP X7 weer.
Verbeteringen

Hieronder, punt voor punt, de verbeteringen die Corel (nu Alludo) aangeeft te hebben aangebracht.

Alle ondersteunde bestanden is een nieuwe optie in het dialoogvenster Openen (lijst Deze bestandstypen openen) waarmee u alleen door bestanden kunt bladeren die kunnen worden geopend in PaintShop Pro (in plaats van Alle bestanden).

 1. Klik op Bestand > Openen en er zijn een paar extra mogelijkheden toegevoegd
  image
 2. Selecteer een tube
 3. Kies bij Bestandstypen PSPIMAGE (waarmee alle standaard PSP formaten worden gekozen)
 4. Vink het vakje Voorbeeld weergeven aan. Een miniatuur voorbeeld wordt weergegeven
 5. Vink je het vakje Voorverwerking inschakelen, dan kun je allerlei standaardscripts toepassen. Dezelfde die je ook in PSP zelf vindt, onder bij je scriptbalk
 6. Kies je vervolgens op Bladeren, dan wordt het bestand geopend in de tab Beheren.

Zoeken op datum op jaar: in het venster Navigatie, op het tabblad Collecties/Kalender, kunt u nu op het jaar klikken in de rechterbovenhoek van het vak Zoeken op datum en een specifiek jaar invoeren.

 1. Hier vind je de Kalenderfunctie. Klik je daarop dan krijg je een zoekscherm te zien, dat hieronder getoond wordt
  imageimage
 2. Door op een van de rode data te klikken kun je alle bestanden van die bepaalde datum terugvinden in je la Ordenen = Beeld > Paletten > Ordenen
  image
 3. Ook zijn er meer Slimme zoekmappen toegevoegd in het Navigatievenster die het zoeken naar bestanden vergemakkelijkt
  image

Microsoft Windows 10: compatibel met de meest recente technische proefversie van Windows 10 (versie 10012).

Hier hebben we, op dit moment, nog niets mee te maken, daar Windows 10 pas in Juli wordt verwacht. Maar Corel (nu Alludo) bereidt zich kennelijk goed voor, want dit is het tweede Servicepack waarin aandacht aan Windows 10 wordt besteed.

Corel (nu Alludo) Update Helper (CUH) toegevoegd voor betere ondersteuning van gebruikers en bezorging van berichten.

image

Dit is te vinden onder Help. In de praktijk heeft Corel (nu Alludo) daar wat aan. Er staan, onder andere, verwijzingen naar meer content en insteekfilters die je kunt downloaden. In de praktijk is dat geen nieuwe content, maar verwijst naar Creative content en de eigen filters KTP-collection. Je kunt die alleen downloaden als je jouw PSP bij Corel (nu Alludo) hebt geregistreerd.

Gecorrigeerde problemen

Oplossingen voor problemen die met de originele versie van X7 kwamen of na het installeren van eerdere Servicepacks ontstonden.

Slagschaduw (dialoogvenster Eigenschappen laag, tabblad Laagstijlen, selectievakje Slagschaduw): verhogingen voor de waarden X en Y kunnen worden ingesteld op 0,01 met de CTRL-toets.

 1. Klik met je rechter muisknop op een laag in je lagenpalet en kies dan Eigenschappen
 2. Je ziet dan dit menu
  image
 3. Dit is een manier om een slagschaduw aan een tube of object toe te voegen. Je hoeft dan niet meer Effecten > 3D Effecten > Slagschaduw te kiezen
 4. Corel (nu Alludo) heeft nu toegevoegd dat je met de CTRL-toets een hele lage waarde kunt instellingen bij de X en Y positie van de slagschaduw.

Het probleem met het importeren van verloopbestanden is opgelost.

Ik heb er zelf geen problemen mee gehad, maar kennelijk was er een probleem met het importeren van (oudere) verloopbestanden. Dat is dan nu opgelost.

image

Het probleem met de laagpictogrammen (pictogrammen worden niet weergegeven) dat voor SP 2 is gemeld, is gecorrigeerd.

In eerste instantie lijkt dat probleem inderdaad opgelost. Ze zijn nu helemaal verdwenen. De door mij toegewezen pictogrammen en de standaard pictogrammen onderaan zijn weg.
image

 1. Je kunt (opnieuw) zelf pictogrammen toevoegen die functies aan het lagenpalet toevoegen zoals Groep samenvoegen, Laag maken van achtergrondlaag etc.
 2. Ga naar Beeld > Aanpassen Je ziet dan dit menuimage
 3. Sleep icoontjes van functies die jij handig vindt vanuit het Commands: – venster naar de balk boven de eerste laag
  image

Compatibiliteit van de werkvlakken is verbeterd (correcties voor problemen met de werkbalk Gereedschappen die optraden in geïmporteerde werkvlakken).

Hier is moeilijk om een voorbeeld van te laten zien.

Als je je eigen Gereedschapsbalk hebt gemaakt (je kunt via Beeld > Aanpassen bijvoorbeeld weinig gebruikte gereedschappen verwijderen en veel gebruikte verplaatsen naar boven) en je slaat die op, dan moet je die zonder problemen bij een nieuwe installatie van PSP kunnen importeren. Daar waren inderdaad problemen mee bekend, evenals met je eigen werkbalk.

Vlak voor deze laatste Servicepack waren opeens de icoontjes van mijn eigen werkbalk verdwenen en had ik alleen nog de tekst. De icoontjes zijn nu weer terug en ik heb de werkbalk opnieuw opgeslagen. Dat zou nu dan beter bewaard moeten blijven.

Dit zijn de verbeteringen/aanpassingen die ik met Servicepack 3 heb kunnen vinden. De verbeteringen/aanpassingen zitten vooral “onder de motorkap” en dus merk je weinig verschil in het dagelijks gebruik.

Loading