Update:
20.05.24

Je kunt er bijna niet meer omheen.

Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence oftewel AI).
De Nederlandse afkorting wordt eigenlijk niet gebruikt omdat die al voor Kunstmatige Inseminatie wordt gebruikt.
AI wordt voor van alles gebruikt , waaronder het maken van afbeeldingen.

In deze les uitleg over het maken van afbeeldingen met verschillende AI afbeeldingen generators en uitleg over het gebruik van AI.

Deze les is helemaal door Zantara geschreven, zonder gebruik van AI. Alleen de afbeeldingen zijn gemaakt door een AI afbeeldingen generator.

 
cropped-ZV_aioog.png

Afbeeldingen laten maken in een AI generator.

  • Je gaat een naar website met een, zogenaamde, zogenaamde afbeeldingsgenerator. Dat is een computer achter de schermen die tekst omzet in beelden.
  • Je geeft een omschrijving van de afbeelding die je wilt laten maken. 
    Bijvoorbeeld: “Een rode kat op een schutting” of “Een gezellige camping in Zuid-Frankrijk“.
  • Hoe meer detail in de omschrijving, hoe meer detail in de gegenereerde afbeelding.
  • Om het resultaat te zien, zul je je bij de site moeten registreren of inloggen als je dat al eerder gedaan hebt.
 

Het resultaat

Bovenaan deze les twee voorbeelden van de tekstopdrachten die ik heb ingegeven: de kat en de camping.

Aan de rode kat die over de schutting hangt is niet zoveel mis. Hoewel een kat niet zo lang over een schutting blijft hangen. Waar ik naar zocht was een rode kat die op een schutting zit.

Maar kijk eens naar het resultaat van de gezellige camping in Zuid-Frankrijk.
De generator heeft stokbrood, wijn en wijngaarden en veel lavendel toegevoegd aan het plaatje om aan de opdracht Zuid-Frankrijk te voldoen.
Kijk nu eens naar het midden van de afbeelding. Een familie zit gezellig op een kleed en stookt daar een vuurtje op.

En kijk eens naar de afbeelding hieronder als tweede resultaat (klik op de afbeelding om die in groter formaat te zien)

Bij een tweede afbeelding brandt het gezellige kampvuurtje midden op de houten tafel. Geroosterd stokbrood is best lekker, maar niet zo.

Dus op het oog lijken het leuke, kleurrijke afbeeldingen, maar bij het detail gaat er soms nog wel eens wat mis.

Het oog dat nu een kenmerk is van Zantara’s Vision en de oudere dame op de scootmobiel zijn ook AI gegenereerd, maar ik heb het wel een paar keer moeten proberen voor ik iets naar mijn zin had.

Ik ben me er mee bezig gaan houden omdat ik dacht dat ik zo zelf tubes kon genereren. Maar AI kent het woord transparant nog niet erg.

Bij de opdracht “hond op transparante achtergrond” krijg ik dit als een van de vier geboden resultaten:

De andere drie zijn bijna hetzelfde. Een Golden Retriever en een VW busje en een oude typemachine. De (kunstmatig) intelligente gedachte hierachter met als opdracht een transparante achtergrond, ontgaat me.

De moeite waard om te proberen?

Eigenlijk weet je dat pas als je een tekst heb laten genereren in een afbeelding. Kleurrijk zijn de resultaten altijd.

En als je het resultaat met PSP of een ander foto programma bewerkt, maak je het weer iets eigens en origineels.

Op Zantara’s Share komt een aparte pagina met AI afbeeldingen die ik heb aangemaakt. Die zijn vrij te gebruiken.

Waar moet ik op letten als ik een AI afbeelding wil laten maken?

Bedenk dat niet jij de afbeelding maakt maar een  een computer en dat het resultaat iets anders kan zijn dan jij voor ogen had.

Er zijn een aantal sites waar je door het ingeven van een omschrijving AI afbeeldingen kunt laten aanmaken en downloaden. Een leuke manier om toch een basis voor een wenskaart te maken of een achtergrond of masker die je dan in PSP verder naar eigen smaak bewerkt.

Maar:

Atlijd registreren

  • je moet je altijd bij zo’n site registreren, dus hebben ze dan ook gelijk je email adres. En weer een wachtwoord om te onthouden.

Alles wordt onthouden

  • Elke tekstopdracht wordt onthouden door de site waar je de afbeeldingen laat genereren. Van elke opdracht leert de computer, zodat een resultaat uiteindelijk geen foto’s met kampvuurtjes op het picknick kleed genereert.

Alles wordt bewaard

  • Bij Bing (van Microsoft) worden de laatste resultaten bewaard. Dus de geschiedenis van jouw omschrijvingen ook.

Geen copyright op jouw afbeeldingen, tenzij:

  • In de wereld van de kunstmatige intelligentie is copyright bijna niet mogelijk. Omdat je de afbeelding tenslotte niet zelf hebt gemaakt, maar door een computer is gegenereerd, heb je geen recht op het copyright op het resultaat.
    Voor deze les heb ik de opdracht “hond op een transparante achtergrond” ingegeven om te laten zien of je een tube kunt maken. Het oog van Zantara en de dame op de scoot zijn niet aangepast, dus kun je die zomaar op een andere website of blog tegenkomen. Ik maak me daar niet druk om, maar als je materialen aanbiedt, is het niet leuk als je diezelfde materialen ook op een andere site tegenkomt.
  • Als iemand anders ook de opdracht “hond op een transparante achtergrond” ingeeft en dan op dezelfde afbeeldingen uitkomt, dan maakt die persoon geen inbreuk op mijn copyright.
  • Je kunt een afbeelding zo bewerken dat alleen de kleuren als basis dienen. Bijvoorbeeld een achtergrond. Als je daar dan effecten zoals insteekfilters op toepast, dan is het wel weer jouw copyright.

Denk na over het onderwerp

  • Gebruik geen elementen waarop copyright kan rusten. Bijvoorbeeld: “Eiffeltoren bij zonsondergang” of “Joost Klein in mijn achtertuin“. Maar: “zwart-witte kat op een camping in Zuid-Italie” mag dan weer wel, want er rust geen copyright op een plaatsnaam of gebied.
Gegenereerd met de opdracht "Kleurrijke achtergrond". Het resultaat is niet jouw eigen creatie en dus niet jouw copyright
Zelfde achtergrond, maar met effecten en filters in PSP aangepast. Nu is het een eigen creatie en dus eigen copyright

Waar kan ik AI afbeeldingen laten genereren?

Een paar sites die misschien al bekend zijn:

  • Bing (van Microsoft).
    Je moet je registreren met een .live.nl/.outlook.com email adres. Vaak heb je die al voor je Windows computer, dus tenminste geen extra registratie.
  • Canva (registreren verplicht)
    Canva bestaal al vele jaren als online fotobewerker. Ook daarvoor moet je je registreren.
  • Adobe Firefly  (registreren verplicht)
    Adobe bestaat ook al heel  lang. En meest bekend van Photoshop en pdf document lezer en -maker. Je moet je registreren en kunt dan gratis afbeeldingen laten genereren

Er zijn er nog veel meer, maar ik heb het beperkt tot drie die al bekend zijn.

Over AI

Ontstaan
Het concept van kunstmatige intelligentie bestaat al zo’n 60 jaar. Computers die kunnen denken in sci-fi films/series of (strip)verhalen, we groeiden ermee op. Denk aan auto Kit in The Knight Rider uit de jaren 80. En nog eerder in Star Trek in de jaren 60. Horror films over computers die de macht overnemen omdat ze slimmer worden dan de mens. Een voorbeeld daarvan is 2021: A Space Odyssey uit 1968.

Toen stond het nog in de kinderschoenen en werd AI in films en series vooral gepresenteerd als gebaseerd op fantasie.

Ontwikkeling
Nu kan iedereen er gebruik van maken en dat kan voordelen opleveren.

Spelen met afbeeldingen is leuk, maar de voorbeelden in deze les geven al aan dat het niet altijd helemaal goed gaat.

Maar de computers blijven leren en worden steeds beter.

AI wordt ook gebruikt voor nare doeleinden. Voor het maken van een video van een bekend iemand die dan een speech houdt. Dan worden beelden uit het verleden gebruikt en daar wordt tekst in geplakt die is samengesteld uit woorden die die persoon ooit gezegd heeft, of via stemherkenning is gemaakt. Dat noemen ze deepfake (artikel van AvroTros). In werkelijkheid heeft die persoon die speech nooit gehouden. Zo hopen makers ervan verkiezingen te beïnvloeden, bijvoorbeeld. Maar ook jouw onschuldige foto op social media kan worden aangepast en dan gebruikt op minder frisse sites.

AI nu en in de toekomst

Artiesten zien hun toekomst met lede ogen tegemoet. Want niet alleen beeldende kunst, maar ook muziek en video kan door een computer worden gegenereerd.
Tot het moment dat er geen menselijke imput meer nodig is.

Is de toekomst een wereld waar een computer berekent wat we zien, horen en beleven? Hoe weten we dan wat echt is en wat niet?

Die afbeeldingen bij deze les zijn  onschuldig. Ik denk heel goed na welke tekst ik ingeef. Zoals ik ook goed nadenk over welke zoekopdracht ik een zoekmachine geef. Want ook die zijn steeds meer op AI gebaseerd.

Google en Microsoft zijn bezig met het uitbrengen van een update voor hun browsers Chrome en Edge, waar hun zoekmachines Google (artikel van de NOS) en Bing (artikel van Microsoft) je geen link meer geven naar een website, maar gelijk het resultaat van jouw zoekopdracht. Een vermelding naar de site is dan niet meer nodig.

Dat kan betekenen dat sites zoals die van Zantara’s Vision weinig tot geen bezoekers meer krijgen. Voor commerciële sites die geld verdienen van bezoekers door hun advertentiemodel, is het een heel ander verhaal.

AI in gezondheid en zorg

Aan de andere kant wordt AI ook gebruikt in de medische wetenschap om sneller en accurater diagnoses te kunnen stellen. (artikel van de Universiteit van Amsterdam) en daardoor meer gerichte behandelingen. In Nederland wordt er al gebruik gemaakt van zorgrobots (artikel uit Zorg van Nu van het Ministerie van WVS)

AI heeft de toekomst, maar er kleven heel wat waarschuwingen aan en voorzichtigheid blijft heel belangrijk.

AI en afbeeldingen

Dus wil je eens proberen of je een leuke afbeelding kunt maken met een AI generator? Denk goed waar je je registreert en welke zoekopdracht je ingeeft. De door jou ingegeven woorden en het resultaat daarvan, worden opgeslagen en bewaard. Zo leert de computer weer voor een volgende keer.

AI en PSP


AI wordt sinds versie 2022 in PSP gebruikt en ook Windows eigen foto app maakt er gebruik van om je foto’s te verbeteren of er effecten op toe te passen.

PSP sites met AI materiaal

Er zijn al verschillende PSP sites die gebruik maken van afbeeldingen en tubes die door AI zijn gemaakt.

Als je ze download en gebruikt op jouw PSP site, vermeld dan de originele maker.
Gewoon, uit beleefdheid, ook al rust er geen copyright op. De maker heeft wel zelf de tekst opdracht bedacht en vaak aanpassingen gedaan waar wel copyright op rust.



20.05.2024

Loading