Bijgewerkt en deels herschreven:
15.05.2020
14.03.2022

De meeste vragen van bezoekers die ik krijg, gaan over problemen met insteekfilters in hun versie van PSP. Vooral na een nieuwe Windows update of na een nieuwe installatie van PSP

Hoe komt dat nou?
Ik ben al twee keer aan deze les begonnen, maar kwam uit op hele technische verhalen, waar maar weinig mensen wat aan hebben.
Ik hoop dat ik nu een uitleg heb gevonden die duidelijk maakt waarom er zoveel problemen met filters zijn in PSP vanaf versie X3.

https://zantarasvision.nl

In deze les:

 • De problemen
 • De oorzaken
 • De oplossingen
 • De toekomst

De problemen

Bijna iedereen krijgt ermee te maken:

 • PSP loopt vast zodra je een filter wilt gebruiken of je krijgt een foutmelding over een ontbrekende dll. Zowel gratis als betaalde filters
 • Problemen met het importeren van filters in Filters Unlimited
 • Filters die grijs zijn en dus niet actief

De problemen zijn begonnen met PSP X3 bij elke Windows versie en vanaf Windows 8 en PSP X6 waren er steeds meer problemen met filters die of helemaal niet meer werkten, of voor vastlopers zorgden of foutmeldingen gaven.

Lees onderaan deze les en alle andere lessen over insteekfilters maar eens de reacties van bezoekers. De problemen zijn legio.

 

De oorzaken

Oorzaak 1 : De overschakeling van 32-bits systemen naar 64-bits computer systemen

Rond de tijd dat Windows 7 werd uitgebracht, kwamen er meer krachtige computers en laptops op de markt.
Windows ging daarin mee en je computer/laptop en je Windows versie waren opeens 64-bits in plaats van 32-bits

Computers en Windows en ook PSP versies werden veel krachtiger, maar de insteekfilters gingen daar niet in mee.
Er zijn filters die in 16-bits zijn geschreven. Je kunt je voorstellen dat die in een 64-bits programma dan niet meer willen werken. De “motor” is gewoon te zwak.

Dit is de belangrijkste oorzaak van de problemen met insteekfilters.

 

Oorzaak 2 : Filters worden niet meer bijgewerkt door de makers ervan

Het werken met insteekfilters is vele jaren heel populair geweest onder mensen die foto’s bewerken, maar vooral ook in de creatieve PSP wereld, waar met tubes, maskers en veel insteekfilters werd/wordt gewerkt.

Maar zoals alles, insteekfilters waren een hype en het schrijven ervan ook. Een hype drijft weer over en daarmee de interesse om een filter verder te ontwikkelen naar moderne computers en software.

Insteekfilters worden nog steeds gebruikt en er worden ook oude filters aangepast aan de 64-bit systemen en software. Maar het zijn er een stuk minder.

Ook zijn nieuwe filters zelden meer gratis en de prijzen zijn voor mensen die PSP als hobby hebben niet rendabel. Zo kost Eye Candy 7 iets meer dan € 103 nieuw en € 57  als upgrade. En tenzij je een creditcard hebt, ook niet aan te schaffen. Helaas voor velen, werkt de veel gedeelde Eye Candy 5 op nog maar heel weinig computers en niet met PSP X8 of hoger.

In bijna alle gevallen is het zo dat als je merkt dat een filter niet meer wil werken, je er afscheid van moet nemen.

Na installatie van Servicepack 1, kun je X7 ook uitsluiten van de Windows DEP beveiliging (zie hieronder), waardoor deze filters weer werken. Dit geldt voor Windows 7 en 8. In Windows 10 is dit niet meer nodig. Er zullen echter filters zijn die echt te oud zijn en daar is niets aan te veranderen.

Oorzaak 3: Filters zijn eigenlijk niet gemaakt voor PSP, maar voor Photoshop

Hoewel het principe van PSP en Photoshop eigenlijk hetzelfde is, is de standaard voor fotobewerken nog steeds Photoshop.
Adobe, die Photoshop uitbrengt, heeft daarnaast het door veel professionele fotografen gebruikte Lightroom uitgebracht.
Insteekfilters die nog ontwikkeld of nieuw uitgebracht worden, zijn dus steeds meer op Photoshop of Lightroom gericht.

Dat filters toch werken in PSP heeft te maken met welke DLL-bestanden door filters worden gebruikt.

Oorzaak 4: DLL-bestanden

Als Windows drastisch verandert, zoals 8/8.1  dat heeft gedaan ten opzichte van Windows 7, dan krijg je met hele andere DLL-bestanden te maken die in Windows zelf zijn verwerkt. Voor Windows 10 en 11 geldt dat ook.

De DLL-bestanden die wij gebruiken voor onze filters zijn dan verouderd en werken niet samen met de DLL-bestanden die Windows nu voor zijn eigen functioneren gebruikt.

En dan beginnen de problemen.

Daarnaast geven oude filters ook nog wel eens de foutmelding dat er een dll-bestand mist. Het is goed mogelijk dat dat is overschreven door een nieuwere versie van Windows, PSP of andere software. Het filter herkent die nieuwe versie niet en dan krijg je een foutmelding.

De oplossingen

Oplossing 1 :

 

PSP versie tot 2018      > Altijd alleen de 32-bits versie installeren
PSP versie vanaf 2018 > Altijd de combinatie 32-bits & 64-bits installeren

 

Installeer ALLEEN de 32-bits tot PSP 2018
Installeer de combinatie van 32-bits & 64-bits vanaf PSP 2018

De reden van de verandering heeft te maken met de bestanden waarmee PSP 2018 en later gemaakt is.

Je blijft gewoon je 32-bits versie gebruiken voor de (een aantal) vertrouwde filters, maar de 64-bits heeft bestanden die je nu nodig hebt om die filters en bepaalde functies van PSP  te laten werken.

Vanaf PSP 2021 werken heel veel filters niet meer omdat die gewoon echt te oud  zijn.

Houd daar rekening mee als je erover denkt een nieuwe PSP versie te kopen. Een proefversie is al niet meer in 32-bits te downloaden, dus kun je niet meer uitproberen of je filters in een nieuwe versie werken.

Je kunt natuurlijk ook beide versies gebruiken. In de 32-bits kun je altijd van Filters Unlimited gebruik maken. Die werkt altijd. En zo zijn er nog wel een aantal filters.

Er zijn filtermakers die de vertrouwde filters hebben bijgewerkt naar een 64-bits versie.
Zie hiervoor de downloadpagina voor 64-bit filters.

Oplossing 2:

Filters up-to-date houden

Zorg dat je filters up-to-date zijn.
Ga regelmatig kijken bij de website van de makers van een filter om te kijken of er een update is.

Kijk bij PSP Gids > Insteekfilter – Downloads

Oplossing 3:

FM Patcher gebruiken om filters werkend te krijgen

Probeer je filters te “patchen” met FM Patcher  Dit is een gratis programma dat heel veel losse filters “repareert” zodat ze bij hogere Windows versies werken.

Filters die op .8bf eindigen  (kijk maar bij je losse filters) kunnen bijna allemaal op die manier wel werkend worden gemaakt.

Hoe FM Patcher werkt kun je bij DEZE les zien.

LET OP: FM Patcher werkt NIET voor installatiefilters

Oplossing 4:

Uitschakeling van Windows Data Execution Prevention (DEP) – Alleen in Windows 7 en 8.1. 

Windows heeft een ingebouwde beveiliging die Data Execution Prevention heet. Dat betekent dat Windows bepaalde software blokkeert als je die wilt gebruiken.

Voor Windows 7 en 8.1 gebruikers:

Al je met PSP X6 werkt en je hebt problemen met filters, dan kun je proberen of de filters wel werken als je PSP X6 uitsluit van die DEP. Als je PSP X7 hebt, dan moet je eerst Servicepack 1 installeren om dit te kunnen doen. Zie hiervoor de les: PSP X7 – Servicepack 1
In die les staat ook een stap-voor-stap voorbeeld.

Hoe doe je dat?

 • Start > Computer > Rechter muisknop > Eigenschappen
 • Geavanceerde systeeminstellingen > Prestaties > klik op Instellingen
 • Tab Preventie van gegevensuitvoering (DEP)
 • Klik in het rondje DEP voor alle programma’s en services inschakelen, behalve voor de hieronder geselecteerde:
 • Klik op Toevoegen
 • Zoek in Program Files (X86) naar Corel Paintshop Pro X6/X7/X8 etc. > Corel PaintShop Pro.exe
 • Klik dan op Toepassen en daarna OK

Voor Windows 10 gebruikers

In deze Windows versie hoef je PSP niet meer uit te sluiten van de DEP. Filters die niet meer werken doen dan niet omdat ze te oud zijn.

Oplossing 5:

Een vervangend filter vinden

Als je een filter niet kunt repareren met FM Patcher en je blijft er problemen mee houden, dan moet je misschien overwegen om dat filter niet meer te gebruiken.

De meeste problemen zijn trouwens met betaalde installatiefilters zoals Eye Candy 5 en Flaming Pear  die via PSP groepen en websites worden gedeeld. Die zijn zeker voor Windows 10 en PSP X8 en hoger gewoon te oud.

Het gebruik van bepaalde insteekfilters is trouwens ook aan trends onderhevig.

Als jij een les maakt waar een filter in wordt gebruikt waar jij problemen mee hebt, zoek dan een alternatief of gebruik gewoon een ander filter.

Maak je lessen op een groep of forum, leg dan uit dat je problemen hebt met het gevraagde filter en dat je in plaats daarvan een ander filter hebt gebruikt.

Lost het probleem zich ooit op?

Nee en ja.

Nee, Niet op de lange termijn. Omdat filters die niet meer worden bijgewerkt steeds minder kans maken om in de nieuwste Windows 10 updates en PSP versies te werken. Bovendien verwacht ik dat Corel, op een gegeven moment, geen 32-bit versie van PSP meer uitbrengt. PSP 2018 komt nog in beide bit-versies, maar voor de toekomst weet je dat niet.

Ja, omdat er steeds meer  (gratis) filters in 64-bit worden uitgebracht en die werken dan weer in de 64-bit versie van PSP. Ik heb nu beide bit-versies van PSP 2018 op mijn computer en heb inmiddels al een redelijk aantal filters verzameld. Ik vind het dan vooral jammer dat je afscheid moet nemen van Filters Unlimited, maar er blijft nog genoeg over.
Corel brengt zelf met de Ultimate versies ook filters en bewerkingssoftware uit. Die zal steeds meer 64-bit zijn.

En misschien onstaat er zo een nieuwe uitdaging:

 • om PSP gebruiken waar het voor bedoeld is: fotobewerken
 • Voor lessenschrijvers om creatieve lessen schrijven en zoveel mogelijk PSP-eigen effecten gebruiken.

Ik hoop dat ik zo een beetje duidelijk heb kunnen maken waarom zoveel mensen problemen hebben met filters. Het is een van de redenen dat ik alleen nog gebruik maak van gratis filters. Zo weet ik zeker dat ik de laatste versie kan gebruiken en de link kan aanbieden aan de makers van mijn lessen.

Illustraties komen van diverse websites en zijn niet door Zantara gemaakt.