ZV_nieuwsbrief
Dag explorer


xmas2022blanco
Lieve mensen,

En zo is er al weer bijna een jaar voorbij.
Voor ons heeft dit jaar vooral in het teken van (de zorgen om) de gezondheid van manlief gestaan.
Het jaar waarin steeds meer lockdown maatregelen werden versoepeld tot wat het nu is.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij wordt het leven gedefinieerd naar "voor de lockdown" en "na de lockdown". Als ik iets op de tv volg valt het me automatisch op of dat van voor 2020 is of sinds corona.
We hebben zelf corona gehad en ik zal nooit de ervaring vergeten in het ziekenhuis en een ziekenhuis kamer die in een lepra kolonie veranderde. Niemand die meer zonder hazmat pak naar binnen kwam. Ik hoop het nooit meer mee te maken.

Door de lockdowns was mijn vrijwilligers organisatie ook een paar maal dicht. Ik had me al van kantoor teruggetrokken, vlak voor de eerste lockdown, maar werkte van uit huis en ging wel regelmatig op bezoek toen het weer open ging. En toch werd het anders.. Ik vermijd groepen. Een virus is zo opgelopen. Welk virus dan ook. En met een man die geen weerstand heeft vanwege de medicijnen, ga ik geen risico lopen. Ik ben dus gestopt met mijn vrijwilligerswerk en weet nu dat ik daar ook klaar voor was. Ik heb het acht jaar met plezier gedaan en nu is het goed.

Ik hoop dat jullie in 2023 niet vooral in de greep van de steeds stijgende kosten leven. Ons energiecontract loopt nog tot juli en ik durf daar nog maar niet naar te kijken. Ik krijg wel het idee dat we aan dat prijsplafond niet zullen hebben, maar het is me nog niet helemaal duidelijk hoe het precies werkt.
Begin dit jaar kon ik met 50 euro toe voor de weekboodschappen. Dat werd 70 euro en nu is dat ook niet meer genoeg.

Het leert je wel weer dat je juist nu aandacht moet blijven houden voor de dingen die je vreugde schenken om niet somber te worden. Als je niet alleen maar kijkt, maar ook ziet wat er om je heen is, dan is er nog veel waar je blij van kan worden.

Kerst is voor ons altijd rustig. Maar we doen veel samen en maken het gewoon gezellig samen. We doen de kerstboodschapjes samen, koken samen en spelen een spelletje Scrabble en nog wat van die tradities die je in de loop van de jaren opbouwt.
Ik heb dit jaar geen kerstboom opgezet. Ik heb lichtjes en wat kerstdingetjes verspreid over de ruimte en dat is prima. Toch een kerstsfeer, maar zonder het gedoe eromheen.
Ik bewaar mooie kerstkaarten of kerstkaarten met een herinnering en plak die met bluetac op de deuren in de kamer. Kerstballetje of een slinger ernaast en je hebt je deur versierd.

Ik wens iedereen een warme kerst en de best mogelijke dagen.

Moge 2023 een jaar worden waar je met een glimlach op terug kunt kijken.

Tot in het nieuwe jaar.

PSP

Ik werk nog bijna dagelijks met PSP. Dat zal ik ook nog wel jaren blijven doen.
Maar voor mij is er geen toekomst meer in nieuwe PSP versies.
Ik gebruik PSP 2019 en 2022 en ik blijf zeker Zantara's Vision bijhouden en vragen beantwoorden.
Er komen alleen geen nieuwe, creatieve, lessen meer. Ik blijf lessen nalopen en herschrijven of aanvullen waar dat nodig is. De lessen Techniek zijn zo volledig als ik kan bedenken, maar ook die worden bijgehouden.

Ik heb, een aantal jaren geleden, PSP Foto aan mijn websites toegevoegd. Omdat ik me meer op het bewerken van foto's wilde toeleggen. Er staan nog een aantal lessen klaar om bewerkt te worden voor PSP Foto en misschien dat er nog nieuwe komen.

ZV_photoscapeX

PhotoScape X

Op zoek naar nieuwe, gratis, mogelijkheden voor fotobewerking heb ik een oude getrouwe weer eens opgepoetst.
Ik heb al jaren PhotoScape en gebruikte dat vooral voor collages. Dat is gratis, maar bedoeld voor lagere Windows versies dan Windows 10. Hoewel die bij mij in Windows 11 nog prima werkt.
Ik heb eens de opvolger, ook gratis, PhotoScape X gedownload, maar dat leek me redelijk ingewikkeld.
Een poosje terug heb ik de app toch nog maar eens geopend en opeens klikt het wel.
Daarmee heb ik de opvolger voor PSP gevonden. Als je het afkort lijkt het er ook nog op: PSX (PhotoScape X (uitgesproken als Pe Es Ex/Ix)
Ik heb inmiddels al een aantal lessen over PSX geschreven. Die kun je op PSP Foto vinden. De site gaat in het nieuwe jaar gewoon FOTO heten en ik zal de banner aanpassen.

PSX is gratis. Er is een betaalde versie die PSX Pro heet. Die kost 39 euro en dat is dan voor 1 keer. Er is niet elk jaar een nieuwe versie waar je voor moet betalen als je die hebben wilt. De updates gaan automatisch via Windows en zijn kosteloos.
Net als er geen verschil in PSP en PSP Ultimate was voor wat betreft de app zelf, is dat met PSX en PSX Pro ook zo. Het verschil zit hem in extra mogelijkheden en effecten. Alles is in de app ingebouwd en dus geen externe filters of andere apps.
Ik ben nog aan het ontdekken wat er allemaal kan. De kerstwens op Zantara's Vision en in deze nieuwsbrief zijn met PSX Pro gemaakt, maar kunnen ook precies zo in PSX worden gemaakt. Je kunt tubes van PSP gebruiken als ze als .png zijn opgeslagen. Ook maskers en andere materialen die als .png of .jpeg zijn opgeslagen.
Er zijn heel veel filter effecten, het werkt ook met lagen en is bij uitstek geschikt om wenskaarten of banners mee te maken en natuurlijk om foto's te bewerken.
Ik ben enthousiast.

Maar geen paniek...ik blijf gewoon nieuwsbrieven versturen en Zantara's Vision blijft in de lucht zolang het financieel is op te brengen. Voor volgend jaar zit dat wel goed en daarna zien we wel weer. De interesse in PSP is niet weg bij mij, alleen in een nieuwe versie en over oudere versies heb ik genoeg geschreven. Misschien dat ik nog wel wat filmpjes ga maken, volgend jaar.
voegen.
Dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende nieuwsbrief.
Blijf gezond en blijf verbonden.
ZV_groetjes
ZV_banner2022
ZV_pspfoto3
ZV_pspgids2
ZV_zantarassharebanner
ZV_youtube-1
ZV_contact
Abonnees op deze nieuwsbrief: 263
ZV_copyright2022
Email Marketing Powered by MailPoet