Kerst 2019
ZV_nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief:
* Van de redactie
* Zantara's email adres
* Over Zantara
* PSP
* PSP Sites
* Leuke links
Kerst2019Nederlands
Het roodborstje is een symbool voor hoop.
Dit roodborstje komt al jaren elke winter terug in onze tuin
en begroet ons dagelijks.
Als symbool van hoop en wederkerigheid.
Zantara wenst alle lezers en hun naasten gezondheid, liefde, hoop en wederkerigheid
Vredige dagen en een zo gezond en zorgenvrij mogelijk 2020

Van de redactie

Een kersteditie van de nieuwsbrief.
Ik dank alle mensen die mij het afgelopen jaar hebben gemaild met soms persoonlijke verhalen en/of hun vragen over PSP.
Sinds PSP Vraagbaak niet meer bestaat, is het rustiger geworden, maar er komen nog dagelijks mailtjes binnen.
Ook bedank ik de mensen die mij een elektronische kerstkaart hebben gestuurd.

Zantara's email adres

Jarenlang heb ik voor Zantara's Vision en PSP Vraagbaak hetzelfde email adres gehad.
Toen daar vooral spam binnenkwam, heb ik een nieuw adres aangemaakt dat ook bij de websites hoort.
Het contactformulier wordt automatisch naar het huidige email adres gestuurd. Ook deze nieuwsbrief wordt daarmee verstuurd.

Toch ontvang ik nog mail op het oude adres. Misschien heb je dat opgeslagen in je adressenbestand of klik je op "Antwoorden" in een oud mailtje.

Ik zou de lezers willen vragen om hun mail te sturen naar:
pspinfo@zantarasvision.nl

Per 1 januari 2020 wordt het oude adres gedeactiveerd en worden mails die daar naartoe worden gestuurd, niet meer automatisch doorgestuurd naar het nieuwe adres.

Weet je niet zeker meer of je het juiste adres hebt?
Gebruik dan het contactformulier op Zantara's Vision. Komt je boodschap altijd goed terecht en heb je gelijk het juiste email adres.
afbeelding-68

Over Zantara en het bijna afgelopen jaar


En weer is een jaar bijna op het einde. Naarmate je ouder wordt, lijken de jaren steeds sneller voorbij te vliegen.

Dit was een memorabel jaar.

In januari werden we verrast met een verstopte toiletafvoer op ons terras. En inderdaad het was zo smerig als het klinkt. De RRS is er tot in de nacht mee bezig geweest, maar kon het niet oplossen. We hebben vier dagen niet van het toilet gebruik kunnen maken. Ik zal jullie de details besparen. Het heeft een week geduurd voor het opgelost was. Dit was nadat we het jaar in de steigers waren begonnen. Mensen van allerlei nationaliteiten die de tuin in- en uitlopen. Iets van je willen en jij verstaat hen niet en zij jou niet. Er was hier een man uit Oekraïne, die kennelijk heel boos was. Als ik het had kunnen onthouden, zou ik nu mooi in het Oekraïens kunnen vloeken. We hebben nu nieuwe vensterbanken, die nu vooral tocht veroorzaken. Goed voor de gasrekening.

In maart overleden binnen een paar dagen zowel mijn tante als een vriendin. Voor mij tante een verlossing, want ze leed al jaren aan dementie. Maar omdat ze lichamelijk ijzersterk was is ze toch 93 geworden. Ze speelde een belangrijke rol in mijn leven. Praktisch en emotioneel en ik mis de tante bij wie ik mijn verhaal kwijt kon, die zo gezellig kon babbelen en een gulle lach had, maar de zorgen bij zichzelf hield.
Een paar dagen daarna overleed een vriendin. Niet onverwacht. Ze heeft haar leven lang een slechte gezondheid gehad en ze wist dat ze nu aan haar laatste beetje leven was begonnen. Een van die mensen met wie je daar open over kon praten. Ze hield van zonnebloemen en in die laatste weken stuurde ik haar elke dag een appje met weer een andere zonnebloem. Ik wist dat ze niet kon antwoorden, maar het wel zag. Een dag voor haar overlijden heb ik een appje van haar gehad waarin ze afscheid nam. Later hoorde ik dat ze dat nog zelf getypt heeft. Heel bijzonder. Het leven en einde daarvan via WhatsApp. Maar het appje is me dierbaar.

Over mijn wederwaardigheden van de zomer heb ik in vorige edities al bericht.
Ik blij elke dag blij met mijn nieuwe pc en telefoon.

In november overleden, binnen een week, een collega en de man van een collega. Ik ben erg gesteld op de vrouw van de collega, die ook mijn naaste collega is. Wij zijn als team vrijwilligers erg bij elkaar betrokken, dus zo'n verlies raakt je.

En nu is het de kortste dag. Ik ben altijd blij met deze dag, want het betekent dat de dagen langzaamaan weer gaan lengen.

In januari merk je dan voor het eerst dat het al een bepaalde tijd is en nog niet helemaal donker. Heerlijk.

Nu nog zien dat de kat en ik het oudjaar doorkomen. Ik ben bang van vuurwerk en de kat is dat ook. Het is echt een buitenkat, maar op oudjaar is hij binnen. En moet dan op de kattenbak. Dat vind hij vreselijk, maar naar buiten durft hij ook niet. Is ook niet verstandig, want hulpvaardige buurtgenoten aarzelen niet om vuurwerk over de tuindeur te gooien. Dat zal maar net de kat raken. Hij heeft altijd een paar weken nodig om weer vertrouwen in het buitenleven te krijgen. Elke knal en hij schiet weer naar binnen. Zielig hoor. Bedenk me opeens dat ik geen kranten heb voor de kattenbak. Normaal bewaar ik een paar buurtkranten voor dat doel, maar die krijgen we al het hele jaar niet meer. Ik mis het niet omdat ik de buurtkrant online lees, maar voor oudjaar is een ouderwetse papieren handig.

Nou...dat is een heel verhaal geworden en dan heb ik nog een hoop weggelaten.

PSP

Er valt eigenlijk niets te schrijven over PSP. Er zijn ook veel minder mails met vragen en ervaringen binnengekomen.

Mijn eigen ervaring is dat PSP 2020 stabiel is. Ik gebruik beide versies: de 32-bit en de 64-bit, maar meestal de 64-bit.

Filterproblemen zijn er eigenlijk niet. Echt oude filters werken gewoon niet meer en dat is alleen jammer als je een lesje van een PSP site wilt maken dat nog van zo'n filter gebruik maakt.

Er blijven, letterlijk, nog duizenden filters over en er komen ook wel nieuwe of bijgewerkte filters uit.

Ik gebruik PSP nog dagelijks, maar merk wel dat het helpt dat ik een nieuwe, snelle, pc heb. Op de oude laptop, waar verder niets opstaat, duurt het eindeloos voor PSP 2020 opstart.

Ik ben nog bezig met het zoeken naar nuttige tips voor de PSP Gids.

Heb je een goede tip, mail me dan. Je tip komt dan in de gids, met de vermelding van je voornaam.

PSP SITES

Opnieuw zijn of gaan er PSP sites uit de lucht.
Zo stopt na vele jaren Marinette Design. Jammer hoor.
Het afgelopen jaar zijn ook Sjan Design, Adriana PSP en Astrid Design gestopt en heel veel sites worden niet meer bijgehouden.

Andere tijden, andere interesses.
Zantata's Vision blijft doorgaan tot er helemaal geen interesse meer is in PSP.
Het design van Zantara's Vision en de PSP Gids zijn nu gelijk, voor betere herkenbaarheid.

LEUKE LINKS

Corel heeft een pagina waar elke vrijdag een nieuw materiaal beschikbaar komt. De materialen blijven staan tot de maand vol is en daarna zijn ze niet meer gratis beschikbaar, dus wees er snel bij.

* Corel Freebies - Heel veel kerstmaterialen. Te laat voor dit jaar? Nu opslaan en in 2020 gebruiken!
* PSP Vonne Blog - Eigen gemaakte materialen
Dat was het weer voor deze keer.
Ik wens iedereen warme en liefdevolle dagen
Er zijn nu 271 abonnees op deze nieuwsbrief.
ZV_bannerforum2019
ZV_pspgidsbanner2019
zv_bannerzantarasshare
ZV_YouTubebanner
MailPoet