ZV_nieuwsbrief
Dag explorer

Deze nieuwsbrief adresseert je met de naam die je bij het inschrijven hebt opgegeven. Heb je geen naam opgegeven? Dan staat er (vermoedelijk) je e-mail adres of website adres.

Lieve lezers

Hoewel februari nog niet ten einde is, zie je overal al de eerste lentebloemen. Dat maakt me elk voorjaar weer blij en hoopvol.
Van de week voor het eerst de luxaflex nog open met het avondeten. Die sluiten we als het licht aangaat.
Als ik op maandag naar de winkels ga om 08.00 uur is het ook al licht.

Licht en nieuwe groei. Hoop op betere tijden.
IMG_20220223_115553b (Klein)
ZV_nieuwsbrief

Nieuwsbrief is jarig

Op 3 maart is het precies 8 jaar geleden dat de eerste abonnee zich registreerde.
Inmiddels telt deze nieuwsbrief 265 abonnees. Daar ben ik apetrots op.

De opzet was om elke maand een nieuwsbrief te verzenden, maar dat is niet altijd gelukt omdat mijn gezondheid nogal wisselend was.

De website bestaat in april op deze locatie inmiddels 10 jaar.

Zolang de financiën en mijn gezondheid het toelaten, blijft de site bestaan en ontvangen abonnees een nieuwsbrief.

Het is een van mijn hobbies en ik heb plezier met het contact met lezers en bezoekers.
In de zon

Over Zantara

Onze, inmiddels, 14-jarige Chaim is dol op de zon. Nu hij ouder wordt, houdt hij zijn warmte minder goed vast, dus wist hij zijn favoriete plekje in de vroege voorjaars zon meteen te vinden.

Vandaag is een mijlpaal in de corona nachtmerrie. De maskers mogen af en de 1,5 m afstand vervalt. Voor nu. Hoe voelt dat voor jullie?

Ik heb voor mezelf besloten dat ik dat masker in de winkels blijf dragen en de afstand blijf bewaren, zolang het griepseizoen geldt. Dat eindigt officieel in april of mei. Ik ben nu zo gewend aan beide, dat het geen moeite kost om er mee door te blijven gaan.

Gisteren een telefonische afspraak met de internist. Die heb ik sinds oktober 2019 niet meer gezien. Ik vind het prima zo. Ik kan de uitslagen van mijn bloed prikken zelf inmiddels online zien.
Zo wist ik dat mijn bloedsuiker gemiddelde over 90 dagen met 10 punten is gezakt. Voor de mensen met diabetes: mijn HbA1c is gezakt van 66 naar 56 oftewel 7,3%. Streefwaarde is 53. Ben ik heel tevreden mee. Ik ben van 80 naar 30 eenheden langwerkende insuline gegaan. Dat komt omdat ik, in totaal, 14 kilo ben afgevallen. Mijn spijkerbroek maatje 44 is nu aan de ruime kant. Voor mij is dat goed zo. Meer hoeft er niet af, hoewel ik nog steeds 9 kilo overgewicht heb, volgens de tabellen.

Ik heb mijn cross trainen bij de COPD fitness opgebouwd naar 14 minuten, maar ik weet dat 15 minuten echt het matje is. Dan heb ik 5 minuten rust en dan nog een half uur allerlei oefeningen met de fysiotherapeute. Ik doe dit nu een jaar of 4, sinds het vergoed wordt uit de basisverzekering en ik heb er zoveel conditie mee gewonnen.

Ik kijk uit naar de dagen op het terras. En als het een mooie zomer wordt, naar dagtripjes met een koelbox op pad met fiets en scooter. Heb je geen vakantie meer nodig.

Over PSP

Nieuwtjes over of ervaringen met het werken met PSP
corel psp
ZV_ transparantie
In de vorige nieuwsbrief schreef ik over het probleem dat mensen in Windows 10 en 11 hebben met tubes die als .png opgeslagen zijn. Achtergronden zijn niet transparant, maar zwart.

Ik heb de lezers gevraagd of die oplossingen kenden. En, fantastisch genoeg, kwamen er flink wat mailtjes binnen met de ervaringen van andere PSP-gebruikers. Ik vind het geweldig dat er nog zo'n grote bereidheid is om elkaar te helpen.

Heel erg bedankt voor iedereen die de moeite heeft genomen me te mailen met hun oplossing.

Hieronder twee inzendingen.

Jeanne en Rinie kwamen beide met deze oplossing:
Opslaan als "PSP Animation Shop" (*.psp). Dat werkt bij mij.
Ik werk met Windows 10 en PSP 2020.

Heleen had een aantal oplossingen:
 1. PNG bestanden (ook meer van Adobe Photoshop) staan in de verkenner inderdaad met witte laag, maar verwijs je in de verkenner met rechter muis klik naar Openen in PSP2022, dan opent het PNG transparant en staat er bij het lagenpaneel het woord "Raster" dus niet het woord "achtergrond"
 2. TIFF bestanden (meer van Adobe Photoshop) heb ik in de verkenner eerst verwezen: "openen in PSP2022", vaak krijg je de tube met een witte achtergrond. "Maak laag van achtergrondslaag", klik met je selectietool "toverstaf" in de witte laag. Die wordt dan volledig geselecteerd, vervolgens " delete" en je hebt weer een transparantie achtergrondslaag. Ik moet erbij zeggen dat in 95% het goed gaat, maar soms ook niet en neemt de selectietool ook de schaduw eronder mee weg of de bijna witte kleuren die in de tube erin horen te blijven.
 3. Aanvullend ben ik dit nog tegen gekomen via tabblad help online: Onderwerp/ aanpassen / voorkeuren voor bestandsindelingen instellen:
  PNG-voorkeuren instellen
  tabblad Bewerken
  tabblad Beheren
  1Kies Bestand } Voorkeuren } Voorkeuren bestandsformaten.
  Het dialoogvenster Voorkeuren bestandsindelingen wordt geopend.
  2Klik op het tabblad PNG.
  3Kies een van de volgende opties:
  • Transparantie laden en opslaan van / naar laagtransparantie
  • Transparantie laden en opslaan van / naar alfakanaal
  Bij mij staat inderdaad nr 3 Transparant laden en opslaan van / naar laagtransparantie.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat je ook kunt proberen om de achtergrond met het gereedschap Toverstaf de achtergrond te selecteren en die selectie dan te verwijderen. Je moet dan wel wat spelen met de juiste instellingen.
Degene die oorspronkelijk het probleem meldde, liet weten dat het zich vanzelf had opgelost. Hoe is niet bekend.

Nieuwe lessen/Bijgewerkt

De software waarmee Zantara's Vision, PSP Foto en de PSP Gids worden gemaakt, ontwikkelt zich nog steeds. Daarom zijn er meer mogelijkheden, waar ik graag gebruik van maak.

Aan de zijkant van Zantara's Vision kun je nu uitvouw menus vinden. Bovenaan kun je zo vinden welke lessen vernieuwd en/of bijgewerkt zijn.
Datzelfde geldt voor lessen over de nieuwste versie van PSP en de link naar de Corel Freebies. Zo valt de banner/link naar een vriendensite meer op en de banner naar de pagina van de PSP vrienden.

Ik ben bezig elke pagina aan te passen aan de nieuwe mogelijkheden. Het doel is altijd om een les overzichtelijker te maken. Dat kost veel tijd, is heel leuk, maar weinig zichtbaar voor bezoekers.

Wat echt op de schop is gegaan, is de contact pagina
Door op een link bovenaan te klikken, ga je gelijk naar het door jouw gekozen formulier.
Zantara's Vision
PSP Foto
Zantara's Share
ZV_uitvouwmenu
Les Bad Cat Day
ZV_AC12012022
De nieuwe uitvouw menus aan de rechter kant
Geen nieuwe les, maar ook deze site wordt aangepast aan de nieuwe software
Nieuwe maskers en achtergronden
Dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende nieuwsbrief.
Blijf gezond en blijf verbonden.
ZV_bannerforum2019
ZV_banner2021
ZV_pspgidsbanner2021
ZV_pspfotobanner2021
ZV_bannerZantarasShare2021
ZV_YouTubebanner
ZV_contact
Abonnees op deze nieuwsbrief: 263
ZV_copyright2022
Email Marketing Powered by MailPoet