Zomer 2019
ZV_nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief:
* Van de redactie
* Over Zantara
* PSP 2020
* Ondersteuning voor PSP versies
* Nieuwe en herziene lessen
* Leuke links
* Opmerkelijk
Redactie
Nog volop genieten van de zomer


Van de redactie

De zomervakantie is hier aan het einde van de week ten einde, maar deze nieuwsbrief wordt opnieuw geschreven vanaf dit terras.
Na een paar koele, regenachtige weken schijnt de zon weer volop en voel ik me weer een koningin te rijk onder de parasol in de schaduw, maar genietend van het warme weer. Wat kan een mens zich dan rijk voelen.
Bewerk dit om tekst in te voegen.
Chaim
Over Zantara

De zomer is omgevlogen, maar nog even niet voorbij, gelukkig. Veel buiten gezeten in gezelschap van Chaim, de 11-jarige je-weet-wel kater.

Verder heel actief geweest, de afgelopen maanden, maar geen dagjes weg. Het kwam er gewoon niet van. Soms gaat dat zo. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de dagen lijken om te vliegen. Misschien wel omdat er minder dagen in het verschiet liggen, dan als je 20 bent. Je hebt ook zo je vast dingen.

Dagen worden weken en weken maanden voor je het weet en zo is het opeens alweer eind augustus.

Ik geniet van het sporten. Ik merk dat ik fitter wordt en dat het lopen beter gaat. Daarnaast leer ik wat echt niet meer wil en wat dan ook niet meer hoeft van mezelf.
afbeelding-6

PSP 2020

Vroeger nog dan in 2018 brengt Corel op 8 augustus PSP 2020 uit.
Corel is in juli overgenomen door een investeringsmaatschappij, maar voor PSP zelf heeft dat nog geen consequenties. De nieuwe versie zal vooral nog ontwikkeld zijn in de periode voor de acquisitie van Corel.
Wel wordt de Ultimate bundel erg gepusht en het duurt even voor er een proefversie en een Standaard versie beschikbaar komt.

Er is geen prijsverhoging, maar ook geen leuke aanbieding, zoals vorig jaar waar je de Ultimate versie voor € 18,99 kon kopen. Dat was wel een beperkte periode, maar toch.

Voor het eerst wordt er, met de Ultimate versie, software geleverd die niets met PSP te maken heeft, maar een voor Apple's Mac geschreven programma dat aangepast is voor Windows. Voor het eerst ook maar beperkt gratis (voor 1 jaar). Goed opletten dus.
Alle andere extra software bij PSP 2020 is ook al met vorige versies meegeleverd. Daar zit niets nieuws tussen. Behalve de creative content, daar zitten wel wat nieuwe dingen bij.

Ik heb, zodra die uitkwam, de proefversie gedownload en ben erover gaan schrijven. Voor mij werkt dat zo dat ik de website open heb en PSP en dan elke stap met zoveel mogelijk voorbeeld-afbeeldingen beschrijf. De adrenaline giert dan door mijn lijf, maar dat is wat Zantara doet. Schrijven over (de nieuwe) PSP.

Ik kwam er al heel snel achter dat de Ultimate versie mij niets te bieden heeft en dat ik, als ik de nieuwe versie al zou kopen, het zeker de Standaard zou worden.
Eigenlijk had ik al besloten om zoveel mogelijk te schrijven zolang de proefversie geldig was en het daarna, voor het eerst, voor gezien houden. De prijs kwam niet naar beneden en ik vond het gewoon te duur.

Tot een dierbare vriendin mij de Ultimate versie schonk. Tja...daar kun je dan alleen maar heel erg blij mee zijn. En dankbaar. En het filter Pic-to-Painting dat ik zo leuk vind, zit niet bij de Standaard en de versie die met PSP 2019 kwam, werkt natuurlijk niet met de 2020. Ook materialen komen alleen maar met de Ultimate en er zitten best leuke bij. Dus uiteindelijk brengt de Ultimate me dan toch voordeel boven de Standaard versie.
Ik heb nu de 32-bit versie op de laptop die ik voor buiten gebruik en op mijn pc heb ik de combinatie 32-bit/64-bit

Het is echt een besmettelijk virus. Wie eenmaal met het PSP virus besmet is, kan het toch niet laten rusten en moet gewoon elk jaar de nieuwste versie hebben. En altijd in de hoop dat deze versie echt vernieuwend is en nog gebruiksvriendelijker.

Persoonlijk denk ik dat als je PSP niet voor het bewerken van foto's en creaties met foto's gebruikt, het heel weinig toevoegt.

Toch ben ik blij met de nieuwe PSP. Gewoon omdat ik blij ben dat ik een vriendin heb die me dan gewoon de nieuwe versie geeft. En omdat ik het ook niet laten kan. Ik moet toch de nieuwste versie hebben.

De links naar de lessen over PSP 2020 vind je onder "Nieuwe lessen". Ik heb nu een viertal lessen geschreven over 2020. Er komt er nog een met "Veel gestelde vragen" en een of twee over de Update(s) die vast nog worden uitgebracht.

Ondersteuning voor PSP versies

De nieuwe eigenaar van PSP heeft de ondersteuning voor PSP drastisch teruggeschroefd.

Er zijn nog tot PSP X4 updates, patches en help-bestanden te downloaden, maar je kunt niet meer naar Corel Support mailen met een vraag over een versie eerder dan PSP 2018.

Je oudere versies blijven nog gewoon werken, maar je zult problemen in de PSP gemeenschap moeten zien op te lossen. Bij PSP Vraagbaak, bijvoorbeeld :-)

Ik heb PSP bij Corel geregistreerd sinds versie X. Als ik met de email adressen probeer in te loggen in mijn persoonlijke account, dan zijn die leeg. Geen geregistreerde producten of downloads. Corel heeft de gegevens naar het meest recente email adres gezet en nog een paar registraties op een vorig adres. Maar twee account zijn nu gewoon leeg. Gelukkig heb ik alle serie- en andere nummers en alle downloads goed bewaard.

Nieuwe en herziene lessen

PSP 2020
* PSP 2020 - Overzicht
* PSP 2020 - Indrukken
* PSP 2020 - Wat is er nieuw
* PSP 2020 - Ultimate
* PSP 2020 - 64-bits
Naarmate ik langer werk met PSP 2020, zal ik de lessen aanvullen en vernieuwen.

PSP Techniek > Tubes - Nieuw onderdeel
* Tubes niet zichtbaar - nieuwe les (wordt nog aangevuld)

Zantara's YouTube Kanaal
* PSP 2020 - Installatie

Leuke Links

Hoewel er steeds meer PSP sites uit de lucht gaan, helaas, zijn er nog genoeg enthousiasten over die materiaal maken en gratis ter beschikking stellen. Ook Corel heeft een pagina waar elke vrijdag een nieuw materiaal beschikbaar komt. De materialen blijven staan tot de maand vol is en daarna zijn ze niet meer gratis beschikbaar, dus wees er snel bij.

* Corel Freebies - verschillende materialen: plaatjes, scripts, Scrap onderdelen etc.
* Creation Cassel - Engelstalig. Wel registreren, leuke freebies
* Pixabay - Vrij te gebruiken foto's. Leuk om snel een wenskaart van te maken

Opmerkelijk

Ik ben lid van het Engelstalige, internationale, Corel User to User Webboard. Dat is geen initiatief van Corel, maar van een gebruiker. Het forum heeft onderwerpen over alle Corel producten, waaronder natuurlijk Paintshop Pro. Ik leer daar veel en als ik een vraag niet kan beantwoorden, heb je kans dat er daar iemand is die het wel weet.

Er wordt natuurlijk druk gepost over de nieuwe PSP 2020. Maar iemand kwam met het opmerkelijke verhaal dat die de oude PSP X had weten te installeren op Windows 10 Home met de nieuwste update.

Zantara zou Zantara niet zijn als ze dat niet zelf moest proberen.

Op mijn computer heb ik PSP X geïnstalleerd en dat werkt als een trein. Op de laptop zelfs PSP 9. Helaas heb ik van PSP 9 geen serienummer meer, van PSP X nog wel.
PSP X is eigenlijk al van Corel, hoewel de eerste eigen versie van Corel X2 is. PSP 9 is echt nog Jasc. En wat is het leuk om daar weer eens mee te werken. Dat is al zo lang geleden. Mijn PSP X is in 2007 geregistreerd: 12 jaar geleden.
Ik ontdek dat heel veel functies door Jasc zijn ontwikkeld en door Corel gewoon gelikter zijn gemaakt. Zo heb ik zowel in PSP 9 als X mijn eigen werkbalk kunnen maken, op precies dezelfde manier als in PSP 2020.

En filters werken feilloos. Filters Unlimited en een hele reeks, bijna vergeten, filters willen opeens weer werken.

Of het een bug is in Windows 10 build 1903 of dat het zo blijft, moeten we afwachten. Het kan zomaar zijn dat bij de volgende Windows 10 update het opeens niet meer wil werken. Maar dan heb je wel even plezier gehad.

De PSP versies 9 en X2 zijn nog steeds heel geliefd en veel gebruikers vinden het zo jammer dat die niet meer willen werken. Nu dus wel. Voor zolang als het duurt.
Gewoon proberen. Als je nog wel de serie- en activatienummers hebt, maar niet meer de downloads van PSP, dan kun je het hier proberen: www.oldversion.com/windows/paint-shop-pro/
Dat zijn allemaal proefversies, maar die kun je met je serienummer gewoon activeren.

Veel, sentimenteel, plezier gewenst als je het gaat proberen. Zolang je in de gaten houdt, dat het zomaar opeens weer gaat storen. Je kunt dan nog wel proberen om het in comptabiliteitsmodus om te zetten als een XP product.
Als blijkt dat het over een maand nog steeds werkt, zal ik er een les over schrijven.

Dat was het weer voor deze keer. Het is weer een kamerbrede nieuwsbrief geworden. Zo heb je wat te lezen als je lekker buiten in je tuin of op je balkon zit.

Zomergroetjes van
Zantara
ZV_banner2019
ZV_logoforum2018
zv_bannerzantarasshare
ZV_YouTubebanner
MailPoet