website website youtube website email 

Zantara's Vision

NIEUWSBRIEF
Juli 2020

IMG_20200710 (Klein)

Dag lieve lezers

En toen vond ik opeens een paddenstoel op een boomtak die ter decoratie in mijn tuin ligt. Dat verwacht je niet zo snel in juli. Als paddenstoelen fan een klein cadeautje in mijn eigen tuin

Inmiddels zijn de maatregelen rond het corona-virus versoepeld. Het lijkt bijna weer op het leven pre-corona. Bijna.

Ik kan weer naar de kapper, maar moet buiten wachten als ik te vroeg ben.
Ik kan weer bij vrienden op bezoek, maar kan ze geen knuffel geven.
De schappen lijken weer vol en toch zijn er elke keer dingen die er niet (meer) zijn. De ene week dit, de andere week dat. Althans bij mij in de buurt.
Er staat bij een supermarkt nog een punt met handgel, bij de Aldi al niet meer en bij de Lidl niet in het oog springend. Maar een flesje handgel is nog steeds belachelijk duur en hier bij het Kruidvat niet te koop. Elders in de stad weet ik niet.
Ik kan weer iemand thuis ontvangen, maar kan die geen hand geven.
Ik praat weer face-to-face met de buurvrouw achter, maar kan haar kleintjes geen aai over de bol geven of er mee spelen en sta op een respectvolle afstand
Ik kan weer naar iemand luisteren, face-to-face, maar geen arm om die persoon heen bij verdriet

Hier in Twente schijnt het corona-virus op zijn retour. Voor nu. De lokale media is niet meer volgeplakt met corona verhalen. Maar overal ter wereld zijn er (weer) brandhaarden en meer plaatsen gaan terug in lockdown

Het lijkt weer terug naar bijna normaal. Maar?
IMG_20200703_102528 (Klein)

Over Zantara

Ik ben fit in a bit
Op 28 juni was het precies 5 jaar geleden dat ik gestopt ben met roken. Dat vond ik toch wel een mijlpaal. Nu ik dat bereikt heb, vind ik het ook verder niet boeiend meer hoe lang ik nu gestopt ben. Misschien als het 10 jaar is.

Ik vond wel dat ik mezelf mocht belonen voor 5 jaar niet roken en dat ik daarmee ook nog eens een bult geld bespaard heb!

Ik kijk al met begerige ogen naar mensen die een fitness tracker dragen sinds ze uitkwamen. Ik vond het vooral een 'sexy' model
Toch heb ik me er nooit echt in verdiept, omdat ik dacht dat ze te duur waren...en dan... waar heb ik, op mijn leeftijd, een fitness tracker voor nodig?

Nou...omdat ook ik in beweging moet blijven en mijn fitness band (want zo worden ze ook genoemd) me waarschuwt als ik een uur lang niet bewogen heb. Omdat ik 1x in de week COPD fysio heb en kan bijhouden hoe ik het doe op de fiets, crosstrainer of looptest. Ik kan mijn hartslag meten en het zuurstofgehalte. Iets wat de fysio graag wil weten. Het heeft ook een stappenteller, waardoor ik inzicht krijg of er dagen zijn dat ik minder beweeg en waar dat door komt. En het registreert hoe je slaapt. En dat vond ik wel weer interessant, want ik wilde graag weten of ik DENK dat ik slecht slaap, of dat dit ook zo is.

Ze blijken helemaal niet duur te zijn. Die van mij (zie foto) kost 35 euro, maar ze zijn er ook goedkoper. Ik meende dat ze een paar honderd euro zouden kosten.

De fitness band is verbonden met een app op mijn telefoon, waar ik resultaten en adviezen kan lezen. Privacy? Nee...weer een tracker. Maar privacy heeft niemand meer. Zeker niet nu het belangrijk is dat wij gevold worden in verband met corona. Dus heb ik besloten dat ik me daar niet meer druk over maak en als het me uitkomt gebruik maak van apps e.d. die dan weten waar ik ben op welk moment. Of een app dat nu doet of KPN via de gps van mijn telefoon...dat maakt mij verder niet uit.

En het blijkt dat ik veel langer slaap dan ik zelf dacht, maar dat de kwaliteit ervan inderdaad nogal prut is.
Aan het advies om te stoppen met roken en alcoholgebruik, heb ik helaas niets. Dat doe ik niet meer. Ik drink 's avonds geen koffie of thee. En eet niets zwaars voor het slapen gaan. Dat soort dingen doe je niet meer met diabetes.

Je moet het vooral niet te serieus nemen, maar het geeft een indicatie van je beweging- en slaappatroon.

En het is vooral en leuk hebbedingetje.

Er is nog een bijkomend voordeel: ik kan nu weer zonder leesbril zien hoe laat het is. Dat kon ik met mijn vorige horloge niet meer. Dit heeft een verlichte wijzerplaat en je kunt er allemaal verschillende wijzerplaten voor kiezen. Ik merk dat een gewone, ouderwetse, wijzerplaat nog het best zichtbaar is

Leuk toch?

Vrijwilligerswerk
Toen de corona-crisis uitbrak, gingen bij de organisatie waar ik als vrijwilligster werk, de deuren dicht. Ik werd een thuiswerker. Het meeste werk dat ik doe kan thuis ook en voor overleg is Skype, Zoom of gewoon WhatsApp uitgevonden. Wel miste ik het contact met binnenwandelende collega's. "Mijn maandagochtend" is altijd druk.
Met het versoepelen van de maatregelen gingen ook de deuren weer, gedeeltelijk, open.
Ik heb zitten dubben of ik terug moest gaan. Maar thuisblijven betekent weer een verkleining van mijn wereld. Dus ben ik weer terug gegaan. Ik merkte op de eerste dag al dat ook de afstand- en hygiënemaatregelen versoepeld waren. Terwijl we allemaal in de kwetsbare groep vallen.

En wat de oorzaak ook is: het incident met de veel te lage bloedsuiker die niet wilde stijgen of iets anders, maar ik trek het niet meer. Het is gezellig druk, maar ik herken van de jaren na de T.I.A. dat ik die prikkels niet meer verwerk, zeker niet samen met het werk.

Ik heb met collega's overlegd en ik zou dan alleen voor de gezelligheid gaan en het werk thuis doen. Maar ook dat werkte niet. Het is geen angst om corona op te lopen, mijn cognitieve vermogens zijn weer aangetast. Waardoor....ach...dat kan van alles zijn. Ik heb het een aantal weken geprobeerd om het een kans te geven. Drie maanden thuis is tenslotte een behoorlijke periode om uit je routine te raken.

Ik heb nu, met verdriet in mijn hart, besloten om een thuiswerker te blijven.
Ik blijf de dingen die ik al thuis deed gewoon doen. Maar juist het werken op kantoor, achter de schermen, is wat voor mij de uitdaging was en waar ik veel plezier in had.
Ik blijf nog wel de pc/laptop onderhouden en dat doe ik dan op een moment dat er collega's zijn. Zo blijf ik in contact met mensen.
Ik denk niet dat ik nog zover herstel dat ik weer terug kan. Maar zeg nooit nooit.

Voorlopig ga ik met "ziekteverlof". Dat heb je natuurlijk als vrijwilligster niet, maar zo kan ik even afstand nemen van mijn werkplek.

Ik zal het erg missen, maar ik weet dat ik het juiste besluit heb genomen.
afbeelding-68

PSP in beweging

Wie zei dat PSP dood is en er geen interesse meer voor is?

Ik kreeg van de week nog een verzoekje van iemand die een PSP forum beheert en graag mijn lessen wilde linken.

Ik kom, via andere sites, naast veel dode linken ook nieuwe banners tegen.

Het verschil is dat mensen nu kiezen voor een (gratis) versie voor hun PSP site of forum

Maar er is nog steeds een actieve groep bezig met PSP. Dat zie ik ook op het internationale forum.

Ook zijn er best grote aantallen bezoekers op Zantara's sites en ik vind 85 abonnees op mijn YouTube kanaal helemaal niet slecht. Ik hoef geen duizenden volgers.

Met een beetje geluk komt de nieuwe PSP versie eind deze maand/begin volgende maand uit.

Dan ben ik weer dagen zoet met het schrijven over de nieuwe PSP.

ZV_pspfreebies
Leuke hebbedingetjes voor PSP

Corel biedt elke week gratis PSP materiaal aan.
Veel is natuurlijk gericht op fotobewerking, dus fotoframes en templates, maar er zitten soms ook leuke clipart plaatjes tussen.

Klik op de afbeelding om naar de pagina met freebies te gaan. Voor week 39 leuke zomer clipart. Maar wees er snel bij, want het materiaal van de vorige week is verdwenen en ook niet meer te downloaden

Nieuwe les:

ZV_werkvlakfotografie
Les PSP Foto - Techniek


Met PSP 2020 kwam het werkvlak Fotografie.
Geen nieuwe functies, maar een aantal bewerkingsmogelijkheden bij elkaar gebracht in een apart werkvlak.

Deze les legt uit hoe het werkt. Het is de eerste les waarin ook een kort filmpje is te zien als uitleg.

Klik op de afbeelding om naar de les te gaan
ZV_pspgidsbanner052020
ZV_YouTubebanner
zv_bannerzantarasshare
Nieuw en aangevuld
Nieuwe les:
Nieuwe inhoud

  Afgelopen maand geen nieuwe inhoud toegevoegd
  banner
  Hoewel je geen dag kunt vergeten dat je diabetes hebt, is er niet altijd wat over te schrijven. Geen nieuwe inhoud op mijn blog
  ZV_basisvoorbannersNEW
  Voor alle lezers van deze nieuwsbrief kan ik alleen maar zeggen: blijf veilig, blijf gezond en blijf bezig. Juist ook in deze versoepelde tijden. Zorg voor elkaar, maar ook voor jezelf.
  Dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende nieuwsbrief
  ZV_bannerforum2019
  Deze nieuwsbrief heeft 271 abonnees
  MailPoet