website website youtube website email 

Zantara's Vision

NIEUWSBRIEF
September 2020

IMG-20191002-WA0002
Dag lieve lezers,

Weer een maand voorbij.

Ik zit weer heerlijk op het terras, genietend van een aanstaand weekje nazomer.

Het is 20 graden, maar omdat het al zoveel koeler is geweest, voelt het lekker.

Ach....ik zou nog buiten zitten met mijn winterjas en wanten als het droog is.
Sportveer

Over Zantara

Het is een drukke maand geweest.

Helaas verloren twee van mijn vriendinnen hun man. Op de uitvaart van de een, overleed de ander.

Ik besef hoe weinig ik kan betekenen. De ene weduwe woont in Vlaanderen, dus daar kan ik niet even langs en WhatsApp is dan toch opeens heel beperkend. De andere woont bijna om de hoek. Daar ga ik volgende week weer op bezoek. Maar je kunt voor geen van twee echt wat doen.

Rouwen is een eenzaam proces, zoals ik zelf ook heb ondervonden.
Zorgen om de gezondheid van mijn man, die reuma blijkt te hebben. Dat betekent een behandeltraject en hopen dat de bijwerkingen niet te heftig zijn. De eerste behandelingen lijken aan te slaan, gelukkig, zij het niet zonder bijwerkingen. En dan gaat hij een rondje fietsen om dan opeens aangevallen te worden door een hond, die iemand op de fiets kennelijk niet leuk vond. De eigenaar/wandelmaat was er niet van onder de indruk en heeft niet eens gevraagd of alles goed was. Gelukkig is het een oppervlakkig wondje, maar als je weerstand al verminderd is, moet je geen risico op tetanus lopen met zo'n beet. Dus als de wiedeweerga een afspraak maken voor een injectie. Blijkt dat ook weer een van de medicijnen te zijn waar een tekort aan is. Gelukkig kon de assistente van de huisarts toch nog aan een volledige dosis komen. Zo kom je maanden de deur bijna niet uit (mijn man dan), zo zit je 2x in een week in het ziekenhuis en 2x bij de huisarts. Leuk uitje :-)

Natuurlijk zijn er ook leuke dingen. Voor een andere vriendin heb ik het beheer van haar website overgenomen. In de praktijk bleek dat ik het helemaal opnieuw moest opzetten. Een weekend hard werken, maar dit is wat ik graag doe. En de site vraagt weinig onderhoud.
De foto hierboven laat zien waar de website over gaat: een sportveer
Vier gekleurde veren op een speciale bodem die je met je handen of voeten in de lucht moet zien te houden. Ik speel ermee in de tuin en je hebt er weinig ruimte voor nodig. Is nog verbazend lastig om zo'n veer in de lucht te houden.
Een goedkoop speeltje waar de kat en ik veel plezier aan beleven en je moet er nog best fit voor zijn. Ik houd het niet lang vol, maar vind het wel leuk om te doen.

Inmiddels zit ik al weer bijna een maand zonder mijn scootmobiel.
Er is vanaf dag 1 al problemen met de electronica geweest. Nu wordt alles vervangen. Maar zonder scoot zit ik aan huis en de beloofde vervangende scoot kwam niet. Toen ben ik gaan zeuren, tot ik na een dikke week alsnog een vervangende scoot kreeg.
Het is wel een boemeltreintje. De snelheid is de helft van mijn eigen scoot en dat merk je op de wat langere afstanden. Ik moet ook eerder van huis. Je moet nog oppassen dat je niet in slaap valt...tjoeketjoeketjoek...
Zo een is bedoeld voor een dame die een flink stuk ouder is dan ik en zo'n scoot alleen gebruikt voor een vergeten pakje boter en een kopje koffie bij een vriendin die drie straten verder woont.
Maar goed...ik ben al heel blij dat ik de tjoeketjoek heb.
Het zilveren randje is dat ik mijn eigen scoot nu meer waardeer. Betere stoel, betere vering en vooral...betere snelheid. Ik ben nu eenmaal een Hell's Granny (zonder kleinkinderen)
Splash-Screen-Small

PSP 2021 - Ervaringen

Ik werk nu dagelijks met PSP 2021. Ik gebruik PSP voor heel veel dingen. Voor het bewerken van de foto's die ik voor de website van de vriendin maakte, voor het maken van een wenskaartje voor de vriendin die net weduwe is geworden, voor een verjaarskaartje voor een buurvrouw. Voor de voorbeelden voor de lessen op Zantara's Vision, voor het maken van een videopresentatie op het YouTube kanaal. Om oude foto's te bewerken met de nieuwe mogelijkheden.

Stabiliteit

PSP 2021 is nog niet stabiel. Als je van werkvlak wil wisselen, sluit PSP af en blijft op de achtergrond nog actief, zodat je die niet zomaar opnieuw op kunt starten.
Oplossing:
* Druk de CTRL-toets op je toetsenbord in en houd die vast
* Druk daarna de ALT-toets in en houd die ook vast
* Druk dan op de DEL/Delete toets op je toetsenbord
* De taakmanager wordt nu geopend.
* Zoek Corel PSP 2021 in de lijst en klik op beeindigen
* Daarna kun je PSP weer opnieuw opstarten
Ik ga ervan uit dat dit, inmiddels bekende, probleem bij de volgende update of hotfix wordt opgelost.

Toch ben ik in jaren niet zo blij geweest met een PSP versie. Ik heb de Ultimate versie en de extra software voegt voor mij niet veel toe omdat ik de meeste apps al heb, maar de extra mogelijkheden bij het werkvlak Fotografie voegen voor mij des te meer toe. Ik heb het geluk dat ik weinig filters gebruik, dus als er een aantal niet meer werken, vind ik dat geen probleem.

Mijn doel is al jaren om met mijn lessen te laten zien wat er met PSP zelf allemaal kan en dan maakt het niet uit welke filters er werken en welke niet.

Ik heb genoeg inspiratie voor nieuwe lessen fotobewerking en framelessen en het maken van nieuwe materialen voor Zantara's Share.

PSP 2021 - Filter problemen

Inmiddels is de PSP 2021 er al achter: deze versie betekent het einde van een aantal filters.
De reden is dat deze PSP versie helemaal voor 64-bit computers is gemaakt en daar werken 16-bit en een aantal 32-bit filters niet mee. Waarom de ene nog wel werkt (zoals de trouwe Filters Unlimited) en de andere nu opeens niet meer, heeft weer te maken met hoe die destijds gemaakt zijn.

Trouwe bezoekster Speedy was zo lief om mij een lijst te sturen met filters die niet meer werken in PSP 2021.
Bij de eerste blik viel het me gelijk op dat er veel filters zijn die ik herkende van Filters Unlimited.
Dat betekent dat je dus het merendeel van filters die nu dienst weigeren, gewoon in Filters Unlimited kunt importeren. Daar werken ze wel in.

In een aparte les, waarvan de link hieronder staat, heb ik de lijst gebruikt om aan te geven welke filters wel en welke niet in Filters Unlimited kunnen worden geïmporteerd. Ook staat erbij of er van de filters ook een 64-bit versie bestaat.

Zo kom je, onvermijdelijk, op het punt dat je de 64-bits PSP gaat gebruiken, naast de 32-bit voor de oude filters die nog wel werken. Bekende filters zoals die van Redfield, Mehdi en Roseman zijn nu ook in 64-bits en ook Xero heeft nog een 64-bits versie van de bekende filters uitgebracht voor ze uit de lucht gingen.

Speedy heeft ook een aantal betaalde filters die nog werken. Ze heeft ook een oplossing aangedragen om filters toch te laten werken. De lijst van werkende filters staat hierboven. In de les (link hieronder) wordt die oplossing uitgelegd.
Speedy filterlijst

Nieuwe les:

Vind alle informatie over deze nieuwe versie in onderstaande lessen:
Videoles: PSP 2021 Instellen (geldt ook voor andere versies)

Nieuw op Zantara's andere sites:

ZV_pspgidsbanner052020
ZV_YouTubebanner
zv_bannerzantarasshare
Nieuw en aangevuld
Nieuwe lessen:
Geen nieuwe lessen sinds de laatste nieuwsbrief van augustus

Nieuwe inhoud
banner
Nieuw blogbericht:
over de perikelen met een kapotte sensor
ZV_basisvoorbannersNEW
Voor alle lezers van deze nieuwsbrief: ik hoop dat iedereen de zomer veilig en corona-vrij is doorgekomen. Zorg voor jezelf, want anders kun je niet voor iemand anders zorgen.
Dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende nieuwsbrief
ZV_bannerforum2019
Deze nieuwsbrief heeft 260 abonnees