Begrippen

Ook PSP is aan trends onderhevig. Zowel in het soort lessen als de onderwerpen van die lessen.

In deze les wordt uitgelegd welke verschillende lessen er zijn en wat de betekenis ervan is.

knop

Een aantal jaren geleden boden sites bijna alleen blend lessen aan, toen kwamen tag lessen in de mode, daarna scrapping. Stat (stationary = briefpapier) lessen zijn ook populair. Tegenwoordig is er eigenlijk een combinatie van al deze stijlen.

Naast types lessen zoals blends, scap etc. zijn ook de onderwerpen van een creatie aan trends onderhevig. Blendlessen waren in het begin vooral romantisch, later ontwikkelden zich allerlei stijlen. Tags zijn van kleine afbeeldingen met korte tags uitgegroeid tot volledige creaties, maar in kleiner formaat. Meestal volgen tags de trend van het moment.

Het meest populair is op dit moment de zogenaamde 18+ creaties. Licht (of niet zo licht) erotische creaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van plaatjes penselen waar zogenaamde posers opstaan. Dit zijn afbeeldingen van schaars (of niet) geklede dames en heren in allerlei uitdagende posities (poses).

Ook gothic thema’s zijn heel populair en daarnaast creaties waarin geweld, horror en donkere kleuren belangrijk zijn. De oorzaak daar ligt vermoedelijk in de tijd waarin wij op dit moment leven. Een reflectie van wat er in de wereld om ons heen gebeurt.

knop[1]

Als je de verschillende PSP sites of forums bezoekt, kom je de vermelding van verschillende soorten lessen tegen:

Een startende PSP-er ziet met al die termen vaak door de bomen het bos niet meer. Simpel gezegd komt het neer op verschillende technieken om een creatie te maken.

Op deze pagina wordt uitleg gegeven over wat al die verschillende lessen betekenen.

knop[6] 

Blend lessenlessen206-300x228

 • Blenden is het Engelse woord voor mengen/vermengen.

Blends zijn creaties waarbij een aantal bij elkaar passende elementen zoals een achtergrond en tubes worden gerangschikt en vermengd (blenden), zodat ze een geheel vormen. In het voorbeeld hierboven, zou bijvoorbeeld een poser op een motorfiets niet echt passen. Door met bijvoorbeeld laagdekking (de zichtbaarheid van de laag van het element), de mengmodus (kleur effect van een element op een laag) te spelen, kunnen die bij elkaar passende elementen mooi in elkaar overvloeien. Het resultaat wordt dan een blend of blend les genoemd.  De moeilijkheidsgraad van een blendles zit voor de maker vaak in het goed opletten welk effect er waar wordt toegepast. De moeilijkheid voor de schrijver van de les is om passende elementen te vinden en te experimenteren met effecten.

Deze creatie bestaat uit verschillende elementen: de achtergrond, het meisje, de deur, de boom en een deel van de bloemen.

Die elementen hebben verschillende laagdekkingen en eenzelfde kleureffect (het wazige).

Die worden dan samengevoegd tot een creatie. Het resultaat heet dan een blend.

knop[6]

Cluster lessen

 • Cluster is het Engelse woord voor “Opeenhoping, groep of tros (zoals in druiven)”

Clusterlessen worden gemaakt van kits die veel elementen bevatten, zoals bloemen, vlinders, vogels en andere natuurelementen.

Je kunt die elementen naar eigen smaak schikken op een achtergrond en/of lijst en er tubes of andere effecten aan toevoegen.

 

Frame Lessen

Old%2520painting%2520with%2520gilded%2520frame%2520towards%2

 • Frame is het Engelse woord voor Lijst/Kader.

Een frameles is dus een creatie, maar soms ook een enkel plaatje, met een (grote) lijst er omheen, zoals je dat ook bij oude schilderijen vaak ziet.

Zo’n frame in PSP wordt opgebouwd uit smallere en bredere randen die vaak dan weer een eigen effect hebben.

Dit is een voorbeeld van een frameles. Je ziet de grote, bewerkte rand om het plaatje.fakkel2les1-300x244

Het is een kwestie van persoonlijke smaak, hoe groot zo’n frame wordt en welke bewerkingen je op zo’n rand toepast

knop[6]

Scrap Lessen of Scrapbooking

begrip1-300x300

 • Scrap is het Engelse woord voor stukje, uitknipsel, plakplaatje.

Er zijn meer betekenissen, maar die zijn hier niet van toepassingen. Scrap lessen worden aangeboden met zogenaamde Scrap Kits. Een scrap kit is of een creatie waarvan de lagen niet zijn samengevoegd. Elke laag bevat dan een element van de scrapkit, inclusief achtergrond(en) en frames. Of is het geen creatie, maar een verzameling van elementen die in in een mapje worden aangeboden. Zie voorbeeld hieronder. Vaak zijn het eenvoudige, fel gekleurde afbeeldingen en elementen.

De oorspronkelijke opzet van scrap kits was het scrapbooking. Losse elementen om je foto mee te versieren in een (digitaal) fotoalbum. Vandaar ook dat het om eenvoudige elementen gaat, zoals een sterretje, een vlinder etc. Die opzet heeft zich uitgebreid tot het hier boven beschrevene.

Aan de maker van de scrap les om de verschillende elementen zo te rangschikken in een nieuwe afbeelding, dat er een (nieuwe) creatie ontstaat. De techniek is dus vak niet meer dan kopiëren en plakken in een nieuwe, transparante, afbeelding. Je kunt het zelf wat uitbreiden door de aangeboden kleuren te veranderen, effecten op toe te passen op de elementen of de creatie als geheel.

Scrapping is een trend in de PSP wereld. Veel aanbieders van scrap kits zijn de commerciële kant opgegaan en bieden de scrapkits te koop aan. Veel blogs worden tegenwoordig op die manier gebruikt.

begrip2-290x300

Dit is een voorbeeld van een scrap kit die als complete creatie wordt aangeboden.

De kit is dan een pspimage waar de verschillende lagen met elementen niet zijn samengevoegd.

Je de creatie precies namaken, of elementen weglaten, toevoegen, veranderen of een kleur naar eigen smaak geven.

Note: Op afbeelding is het watermerk bijna niet zichtbaar. Zantara claimt deze kit niet als eigen werk. Het is ontworpen door Roxanne

knop

Scrippy Lessenbegrip3

 • Scrippy is een programma om email briefpapier of webpagina’s zoals voor Hyves, mee te maken.

Het is een onderdeel van de zogenaamde Stat of Stationary (briefpapier) trend, die een heel eigen cultuur is gaan vormen. De basis van zo’n briefpapier maak je in PSP. In het programma Scrippy kun je elementen laten scrollen, ofwel heen en weer of op en neer laten bewegen. Voor een uitgebreide uitleg over Scrippy kijk je Hier

Bron: Hier

knop[6]

In dit voorbeeld zien we een deel van de bovenrand van een briefpapier.

Met Scrippy kun je zo’n band over de hele breedte of lengte van je briefpapier laten scrollen. Ook kun je afbeeldingen laten bewegen.

knop[6]

Script Lessenbegrip4

 • Script is het Engelse woord voor schrift of draaiboek.

Ook hier zijn er nog meer betekenissen, maar die zijn niet van toepassing op deze uitleg. Bij een script les leer je om een “draaiboek” te maken in een programmeer taal. Denk hierbij aan Java of PHP. Het is een andere techniek om briefpapier (stationary) mee te maken voor bijvoorbeeld Outlook en Incredimail. Je schrijft het draaiboek voor het briefpapier: patroon, afbeeldingen, muziek etc. Meestal zat er ook muziek bij een script, maar in verband met de acties van BUMA/Stemra over auteursrechten, komt deze vorm steeds minder voor. Muziek op jouw site of, in dit geval, jouw briefpapier is een overtreding van de auteursrechten in de muziekwereld. Bijna niemand heeft de torenhoge bedragen over voor het recht muziek in je briefpapier te verwerken. Wat overblijft is een techniek om mooi briefpapier te maken. Om zelf scripts te maken moet je de programmeertaal Visual Basic een beetje beheersen. Meestal worden de scripts kant en klaar aangeleverd en is de maker van een scriptles vrij om eigen elementen toe te voegen. Een script wordt altijd als webpagina (html) aangeleverd.

Dit voorbeeld komt van http://www.stansdesign.nl/scripts08.html

Het script zorgt ervoor dat je briefpapierer dan zo uit komt te zien, met de tekst in het lichte vak in

Scripts zijn te downloaden als script zelf en als compleet webpagina bestand.

knop[6]

Stat of Stationary Lessen

 • Stationary is het Engelse woord voor briefpapier/postpapier.

In dit verband wordt het gebruikt om emails mee te versieren. Aanvankelijk werd er stationary voor Outlook Express en Outlook geschreven. Die kon je dan kant en klaar downloaden en het pakte automatisch in de goede map uit. Vaak zaten er ook midi-bestanden (muziek) bij. Die trend is gegroeid toen het programma Incredimail gratis op de markt kwam. Dat kwam standaard met allerlei leuke briefpapiertjes en van daaruit is de trend om zelf je postpapier te maken, gegroeid. Wie Outlook Express of de Vista versie Windows Mail gebruikt, kan van dit programma uit simpel stationary maken. In PSP zijn de mogelijkheden wat meer uitgebreid en kun je ook leuke teksteffecten, animaties etc. toevoegen. Die kun je dan als html opslaan en als briefpapier voor je emails gebruiken.

Dit voorbeeld komt van: http://www.adromaplace.nl/psplessen/psples14.htm

Het geeft een idee hoe je in PSP zelf stationary kunt maken. Er zijn zo natuurlijk alle mogelijke combinaties denkbaar. Denk aan de toepassing van een masker, selecties, effen achtergrond en meer abstracte afbeeldingen of elementen.

knop

Tag Lessenimage

 • Tag is het Engelse woord voor Etiket of Label.

Oorspronkelijk werd een tag gebruikt als leuk kaartje bij een cadeautje of een bloemetje.

Digitaal werd het gebruikt om kleine creaties met wat afbeeldingen en die van een korte tekst, zoals een groet te voorzien. Deze kwam je dan aan het eind van een briefpapier tegen, als een soort creatieve handtekening.

Inmiddels is uit die bedoeling een heel eigen trend ontstaan en zijn het eigen kleine blends die niet meer in de eerste plaats als functie hebben om als handtekening bij emails te worden gevoegd.

begrip7

Dit is een voorbeeld van hoe een tag er tegenwoordig uit kan zien. De tag is gemaakt door Vix.

SAMENVATTING

 • Blend lessenBlenden is het Engelse woord voor mengen/vermengen
 • Cluster lessen – Cluster is het Engelse woord voor groep of tros
 • Frame lessenFrame is het Engelse woord voor Lijst/Kader.
 • Scrap LessenScrap is het Engelse woord voor stukje, uitknipsel, plakplaatje.
 • Scrippy lessen Scrippy is een programma om email briefpapier mee te maken.
 • Script lessenScript is het Engelse woord voor schrift of draaiboek.
 • Stat lessenStationary is het Engelse woord voor briefpapier/postpapier.
 • Tag lessenTag is het Engelse woord voor Etiket of Label.

Ik hoop dat ik met deze uitleg de startende PSP-er een klein beetje duidelijk heb kunnen maken waarom er zoveel verschillende soorten lessen op sites en forums zijn te zien.

 

ZV_eyesig

30.03.2012

Gecheckt op: 24.11.2013

 • Heel verhelderend en duidelijk omschreven definities. Een prima steuntje bij het schrijven van een les.