Wat is copyright?
Copyright, in het Nederlands ook wel auteursrecht genoemd, is een soort intellectueel eigendom dat de eigenaar van een werk het exclusieve recht geeft dit te verveelvoudigen en te verspreiden. Auteursrecht kan op tal van werken, zoals foto’s, video’s, muziek, teksten en kunstwerken te rusten, zolang het maar origineel genoeg is. Om de rechten te verkrijgen, hoef je als maker -in tegenstelling tot bij een merk- geen officiële registratie te doorlopen. Jij mag bepalen wat er met het werk gebeurt. Het geldt tot zeventig jaar na het overlijden van een maker.
Bron: Intellectueel Eigendom
De tekst van deze les is door mij bedacht en waar dat niet zo is, zoals bij bovenstaande beschrijving, dan vermeld ik de bron. Zo ga je met andersmans copyright om, als je niet zelf de bedenker bent.
Dan berust het copyright van wat ik zelf bedacht heb, dus bij mij. Toch kan ik niet voorkomen dat iemand de tekst van de les kopieert, net de komma ergens anders zet en het dan claimt als eigen werk. Dat heet plagiaat, maar het is heel moeilijk om dat juridisch te bewijzen.
Er zijn allerlei hulpmiddeltjes om kopieren van een site te voorkomen, door bijvoorbeeld een blokkade op een rechter muisklik op je pagina te zetten. Dat kan met een eigen creatie ook. Maar het is tegenwoordig zo makkelijk om een schermopname te maken, dat dat eigenlijk zinloos is.
Ik maak me al lang niet meer druk over het overnemen van mijn originele werk. Hoewel ik een watermerk op bijna alle afbeeldingen zet, is dat meer gewoonte dan dat ik denk dat het helpt om mijn copyright te beschermen. Ik denk dan zo: als je het nodig vindt om mijn werk te claimen als dat van jezelf, dan zie ik dat meer als een eer dan als diefstal. Scheelt onnodige stress.
Deze les is bedoeld voor hen die zelf een PSP site hebben en wat meer willen weten over copyright en zij die zich zijn gaan interesseren voor het genereren van afbeeldingen met kunstmatige intelligentie. Want daar betreed je een grijs gebied, voor wat betreft copyright.
Voorbeeld 1 > Misted Tube JC_RJWithaar_CottageCharm12
Gedeeld copyright
De originele afbeelding is een schilderij dat gemaakt is door de schilder Reint Withaar. De misted tube die daarvan gemaakt is, is gemaakt door de welbekende tuber Jan/Gemini van TagAlongTubes
Het copyright komt terug in de naam van de tube:
- JC als intialen van de tuber
- JRWithaar als naam van de schilder
- CottageCharm als naam die de schilder aan het schilderij heeft gegeven
- Het nummer kan door zowel de schilder als Jan/Gemini zijn toegekend.
Het copyright van de tube ligt dus bij Jan/Gemini. Het copyright van het landschap ligt nog steeds bij Reint Withaar. Hij overleed in 2015, dus het copyright geldt nog tot 2085.
Als jij de tubes van Jan/Gemini voor lessen op jouw PSP site wilt gebruiken, dan moet je de naam van de tuber en de link naar haar groep vermelden.
Als een tuber niet meer actief is, blijft het netjes om de naam te vermelden.
Voorbeeld 2 > Foto en masker
Jouw copryight
Als jij een foto maakt van jouw huisdier, berust op die foto jouw copyright. Jij hebt de foto gemaakt van jouw huisdier.
Als je van die foto een misted tube maakt en die aanbiedt op jouw PSP site, dan is dat nog steeds jouw copyright Jouw origineel materiaal, waar jij een tube van hebt gemaakt. Daar mag dan jouw watermerk op staan.
Het is dan jouw copyright tot 70 jaar na jouw overlijden.
Als jij een PSP materiaal maakt, zoals dit masker, dan is dat jouw copyright. Jij hebt het verzonnen, ook al heb je het gemaakt in een programma en met filters die door anderen zijn gemaakt. Het uiteindelijke masker is jouw unieke afbeelding, dus jouw copyright.
Geen copyright
Soms ligt het ingewikkelder.
Het verspreiden van foto’s van de Eiffeltoren bij nacht is niet toegestaan. Volgens het Franse auteursrecht wordt dan een inbreuk gemaakt op de rechten van de lichtshow. In Frankrijk wordt de zogenaamde panorama-exceptie niet toegepast, in tegenstelling tot veel van de Europese landen. Hoe dit precies zit met nachtelijke kiekjes van de Eiffeltoren en andere gebouwen, lees je in dit artikel.
Bron: Het Rechten Studentje
Dus een foto die jij van de Eiffel toren bij nacht maakt, mag je wel in je vakantiealbum voegen, maar er geen misted tube van maken en die op jouw PSP materialensite aanbieden. En, bijvoorbeeld, ook niet delen op social media.
Materialen gemaakt met een AI generator
Dit is een heel recente issue en wordt nog wel eens verkeerd begrepen.
Een afbeelding die jij met een Artificial Intelligence (AI) generator maakt, kent ook geen copyright.
Jij hebt de tekst ingegeven die een afbeelding genereert, maar die afbeelding wordt door een computer gemaakt. En de tekst is niet jouw auteursrecht, maar gewoon een omschrijving.
Een voorbeeld: een blauwe bloem met een geel hart op een vervaagde achtergrond.
Het resultaat zou dit voorbeeld kunnen zijn. Maar dat heeft een computer bedacht die jouw omschrijving omzet in beeld.
Als jij een misted tube op je site aanbiedt waarvan de afbeelding met een AI generator zijn gemaakt, dan mag je daar eigenlijk je watermerk niet op zetten. Het is niet jouw copyright, (nog) niet dat van de site waar je de afbeelding gegenereerd hebt en niet van de computer die jouw omschrijving omzette in beeld.
In feite mag iedereen jouw afbeelding of tube gebruiken en aanpassen en zelf aanbieden.
Dat is het mistige gebied van AI. Want wat voor afbeeldingen geldt, geldt ook voor muziek, het geschreven woord, etc.
De komende jaren zullen misschien laten zien hoe dat gaat worden opgelost. Als het wordt opgelost.
22.09.2024