donderdag, mei 23Heb je een vraag over PSP? Stel ze op PSP Vraagbaak!

Photobucket op de schop – Deel 1

Dit is een voorbeeld, geen verwijderde afbeelding

Velen van ons, enthousiaste PSP-ers, zijn lid van een lessenforum of delen onze creaties met websites zoals deze.

We hebben onze eigen banner en avatar en tonen de gemaakte uitwerking(en) van een les op zo’n forum. Op veel forums krijg je na een aantal lessen een certificaat.

Photobucket

Het merendeel van de forumgebruikers maakt al jaren gebruik van Photobucket. Je upload je afbeelding naar die site en dan kreeg je een link bij die foto die je dan op het forum kon plaatsen.
Vroeger kreeg je de complete link met de [img]-code er al voor. Toen moest je de hele link in een bericht plakken en op de img-knop op het forum klikken. Vaak werkte de site niet helemaal goed, maar echt alternatieven waren er niet echt. Zo blijft een site “populair”

Photobucket vraagt nu veel geld

Een paar weken geleden heeft Photobucket opeens besloten dat je nu moet gaan betalen om de link van een afbeelding te delen met websites en forums. En niet een tientje, maar gelijk $ 399,99 oftewel € 348,86 per jaar. Niet dus.

Dit zijn de nieuwe voorwaarden en dat beschrijft wat er nu gebeurd is.

Types of Accounts, Pricing and Limits

Visiting : There is no cost to visit the Site or to register as a Member.
Het mag dan gratis zijn, maar als je een ad-blocker gebruikt, blokkeert Photobucket nu wel de zichtbaarheid van iemands afbeeldingen. Dat wil zeggen dat je of je ad-blockers uit moet zetten of een speciaal script van Photobucket zelf installeren. DOE DAT VOORAL NIET!

Free account : Each individual Member gets one free account that provides 2 GB of free storage or space available for your original photo files, or videos under 10min. The free account does not allow any image linking or 3rd party image hosting. If you are interested in image linking and/or 3rd party image hosting, you will need to subscribe to one of our Plus Accounts described below. Free account Members can upgrade to a Plus account at any time.

Oftwel:

Gratis account: Elk individueel lid krijgt een (1) gratis account dat 2Gb gratis opslag biedt of ruimte voor je originele foto bestanden of video korter dan 10 minuten. De gratis account staat je niet toe om een afbeelding te linken of bij derden (zoals een forum) te hosten.

Afbeeldingen zijn/worden verwijderd op forums en websites

Photobucket maakt veel haast met het ongeldig maken van links die we al jaren gebruiken om afbeeldingen op websites en forums te laten zien. In plaats daarvan zie je nu de mededeling zoals hierboven aan de pagina. Voor (lessen)forums is dat een ramp. Veel forums hebben heel veel afbeeldingen, hetzij zelf geplaatst, hetzij door leden.

Ook PSP Vraagbaak en Zantara’s Vision zijn getroffen door deze maatregel.
Het is ondoenlijk om al die geplaatste afbeeldingen te vervangen. Forums bestaan vaak al vele jaren en er staan dan honderden afbeeldingen.

Ik vraag namens alle (lessen)forum- en websitebeheerders begrip voor het feit dat jullie afbeeldingen nu niet meer zichtbaar zijn.
Het is voor beheerders ondoenlijk om elke afbeeldingslink na te lopen, naar een andere site te uploaden en de nieuwe link dan in het oorspronkelijke bericht te plaatsen. Het gaat vaak om honderden,  zo niet duizenden berichten in een langlopend forum/website.

Zijn al mijn afbeeldingen op Photobucket nu weg?

Nee. Je kunt nog steeds inloggen op Photobucket en jouw afbeeldingen/foto’s bekijken en naar je eigen computer downloaden.

Je kunt je afbeeldingen alleen niet meer met anderen delen.

Als backup, voor het geval je computer crasht, is Photobucket nog wel geschikt, want dat is nog gratis. Toch zou ik naar alternatieven omzien, want niemand weet hoe lang ze jouw afbeeldingen nog gratis hosten of beperkingen gaan stellen aan hoeveel je kunt uploaden. Denk hierbij aan Microsoft OneDrive. Om die te promoten verhoogden ze de opslaglimit van 5Gb naar 15Gb. Toen ze Windows 10 uitbrachten, werd dat opeens weer teruggebracht naar 5Gb. Had je meer opgeslagen, dan moest je gaan betalen.

In deel 2  van dit bericht vind je uitleg over een eerste alternatief. Zodra ik er meer gevonden heb, zal ik die bij die les bijvermelden.

Jargon:

Alles wat je van jouw computer naar een website stuurt heet uploaden.
Alles wat je van een website op jouw computer opslaat heet downloaden.