Insteekfilters – Waarom werken ze niet

Bijgewerkt en deels herschreven: 13.08.2017

Ik krijg nog steeds vragen van bezoekers van de site die vastlopen met de insteekfilters in PSP X6 en dan meestal in combinatie met Windows 8/8.1.. Ook met Windows 7 en X6 en hoger en Windows 10 en X6 en hoger zijn er problemen. Dat verschilt dan ook nog eens per PSP versie per computer. Bij de een lopen de filters soepeltjes en een ander kan ze niet aan de praat krijgen voor geld of goede woorden.

Hoe komt dat nou?
Ik ben al twee keer aan deze les begonnen, maar kwam uit op hele technische verhalen, waar maar weinig mensen wat aan hebben.
Ik hoop dat ik nu een uitleg heb gevonden die duidelijk maakt waarom er zoveel problemen met filters zijn in PSP vanaf versie X3.

In deze les:

 • De problemen
 • De oorzaken
 • De oplossingen
 • De toekomst

De problemen

Bijna iedereen krijgt ermee te maken:

 • PSP loopt vast zodra je een filter wilt gebruiken of je krijgt een foutmelding over een ontbrekende dll. Zowel gratis als betaalde filters
 • Problemen met het importeren van filters in Filters Unlimited
 • Filters die grijs zijn en dus niet actief

De problemen zijn begonnen met PSP X3 bij elke Windows versie en vanaf Windows 8 en PSP X6 waren er steeds meer problemen met filters die of helemaal niet meer werkten, of voor vastlopers zorgden of foutmeldingen gaven.

Lees onderaan deze les en alle andere lessen over insteekfilters maar eens de reacties van bezoekers. De problemen zijn legio.

De oorzaken

Oorzaak 1 : De overschakeling van 32-bit systemen naar 64-bit systemen

Vergelijk die termen met een auto met een 1000 cc motor. Die heeft heel wat meer moeite om een caravan bergop te trekken dan een auto met een 2 liter motor oftewel het verschil tussen en Fiat en een Mercedes.

Rond de tijd dat Windows 7 werd uitgebracht, kwamen er meer krachtige computers en laptops op de markt.
Windows ging daarin mee en je computer/laptop en je Windows versie waren opeens 64-bit in plaats van 32-bit

Computers en Windows en ook PSP versies werden veel krachtiger, maar de insteekfilters gingen daar niet in mee.
Er zijn filters die in 16-bit zijn geschreven. Je kunt je voorstellen dat die in een 64-bit programma dan niet meer willen werken. De “motor” is gewoon te zwak.

Dit is de belangrijkste oorzaak van de problemen met insteekfilters.

 

Oorzaak 2 : Filters worden niet meer bijgewerkt door de makers ervan

Het werken met insteekfilters is vele jaren heel populair geweest onder mensen die foto’s bewerken, maar vooral ook in de creatieve PSP wereld, waar met tubes, maskers en veel insteekfilters werd/wordt gewerkt.

Maar zoals alles, insteekfilters waren een hype en het schrijven ervan ook. Een hype drijft weer over en daarmee de interesse om een filter verder te ontwikkelen naar moderne computers en software.

Insteekfilters worden nog steeds gebruikt en er worden ook oude filters aangepast aan de 64-bit systemen en software. Maar het zijn er een stuk minder.

Ook zijn nieuwe filters zelden meer gratis en de prijzen zijn voor mensen die PSP als hobby hebben niet rendabel. Zo kost Eye Candy 7 iets meer dan € 109 euro en tenzij je een creditcard hebt, ook niet aan te schaffen. Helaas voor velen, werkt de veel gedeelde Eye Candy 5 op nog maar heel weinig computers en niet met X8 of hoger.

In bijna alle gevallen is het zo dat als je merkt dat een filter niet meer wil werken, je er afscheid van moet nemen.

Na installatie van Servicepack 1, kun je X7 ook uitsluiten van de Windows DEP beveiliging (zie hieronder), waardoor deze filters weer werken. Dit geldt voor Windows 7 en 8. In Windows 10 is dit niet meer nodig. Er zullen echter filters zijn die echt te oud zijn en daar is niets aan te veranderen.

Oorzaak 3: Filters zijn eigenlijk niet gemaakt voor PSP, maar voor Photoshop

Hoewel het principe van PSP en Photoshop eigenlijk hetzelfde is, is de standaard voor fotobewerken nog steeds Photoshop.
Adobe, die Photoshop uitbrengt, heeft daarnaast het door veel professionele fotografen gebruikte Lightroom uitgebracht.
Insteekfilters die nog ontwikkeld of nieuw uitgebracht worden, zijn dus steeds meer op Photoshop of Lightroom gericht.

Dat filters toch werken in PSP heeft te maken met welke DLL-bestanden door filters worden gebruikt.

 

Oorzaak 4: DLL-bestanden

Als Windows drastisch verandert, zoals 8/8.1  dat heeft gedaan ten opzichte van Windows 7, dan krijg je met hele andere DLL-bestanden te maken die in Windows zelf zijn verwerkt. Voor Windows 10 geldt dat ook.

De DLL-bestanden die wij gebruiken voor onze filters zijn dan verouderd en werken niet samen met de DLL-bestanden die Windows nu voor zijn eigen functioneren gebruikt.

En dan beginnen de problemen.

Daarnaast geven oude filters ook nog wel eens de foutmelding dat er een dll-bestand mist. Het is goed mogelijk dat dat is overschreven door een nieuwere versie van Windows, PSP of andere software. Het filter herkent die nieuwe versie niet en dan krijg je een foutmelding.

 

De oplossing(en)

Hoe kan ik zoveel mogelijk problemen met filters voorkomen?

Oplossing 1 :

Installeer bij een nieuwe PSP versie voor 2018 ALTIJD de 32-bit versie.

Dit voorbeeld is van PSP 2018, maar ziet er sinds PSP X6 hetzelfde uit.

Zoals hierboven uitgelegd, hebben problemen met filters te maken met de leeftijd ervan ten opzichte van Windows en PSP.
Filters die in 16-bit en/of 32-bit zijn geschreven, werken echt niet in de 64-bit versie van PSP.
Tot PSP 2018 waren er ook problemen met de 32-bit versie van PSP als je de combinatie van 32-bit en 64-bit installeerde.
Mijn eigen ervaring is dat met PSP 2018 dat probleem is opgelost en je beide versies van PSP kunt installeren.
In de 32-bit kun je dan je oude filters gebruiken en in de 64-bit gaan experimenteren met 64-bit filters. Daar zijn er al een aantal van beschikbaar. Zie hiervoor de downloadpagina voor 64-bit filters

Oplossing 2:

Filters up-to-date houden

Zorg dat je filters up-to-date zijn. Ga regelmatig kijken bij de website van de makers van een filter om te kijken of er een update is.
Op deze website vind je ook de links naar de laatste versies onder Service > Insteekfilters – Downloads

Oplossing 3:

FM Patcher gebruiken om filters werkend te krijgen

Probeer je filters te “patchen” met FM Patcher  Dit is een gratis programma dat heel veel losse filters repareert zodat ze bij hogere Windows versies werken.

Filters die op .8bf eindigen  (kijk maar bij je losse filters) kunnen bijna allemaal op die manier wel werkend worden gemaakt.

Hoe FM Patcher werkt kun je bij DEZE les zien.

LET OP: FM Patcher werkt NIET voor installatiefilters

 

 

Oplossing 4:

Uitschakeling van Windows Data Execution Prevention (DEP) – Alleen in Windows 7 en 8.1. 

Windows heeft een ingebouwde beveiliging die Data Execution Prevention heet. Dat betekent dat Windows bepaalde software blokkeert als je die wilt gebruiken.

Voor Windows 7 en 8.1 gebruikers:

Al je met PSP X6 werkt en je hebt problemen met filters, dan kun je proberen of de filters wel werken als je PSP X6 uitsluit van die DEP. Als je PSP X7 hebt, dan moet je eerst Servicepack 1 installeren om dit te kunnen doen. Zie hiervoor de les: PSP X7 – Servicepack 1
In die les staat ook een stap-voor-stap voorbeeld.

Hoe doe je dat?

 • Start > Computer > Rechter muisknop > Eigenschappen
 • Geavanceerde systeeminstellingen > Prestaties > klik op Instellingen
 • Tab Preventie van gegevensuitvoering (DEP)
 • Klik in het rondje DEP voor alle programma’s en services inschakelen, behalve voor de hieronder geselecteerde:
 • Klik op Toevoegen
 • Zoek in Program Files (X86) naar Corel Paintshop Pro X6/X7/X8 etc. > Corel PaintShop Pro.exe
 • Klik dan op Toepassen en daarna OK

Voor Windows 10 gebruikers

In deze Windows versie hoef je PSP niet meer uit te sluiten van de DEP. Filters die niet meer werken doen dan niet omdat ze te oud zijn.

Oplossing 5:

Een vervangend filter vinden

Als je een filter niet kunt repareren met FM Patcher en je blijft er problemen mee houden, dan moet je misschien overwegen om dat filter niet meer te gebruiken.

De meeste problemen zijn trouwens met betaalde installatiefilters zoals Eye Candy 5 en Flaming Pear  die via PSP groepen en websites worden gedeeld. Die zijn zeker voor Windows 10 en PSP X8 en hoger gewoon te oud.

Het gebruik van bepaalde insteekfilters is trouwens ook aan trends onderhevig.

Als jij een les maakt waar een filter in wordt gebruikt waar jij problemen mee hebt, zoek dan een alternatief of gebruik gewoon een ander filter.

Maak je lessen op een groep of forum, leg dan uit dat je problemen hebt met het gevraagde filter en dat je in plaats daarvan een ander filter hebt gebruikt.

Lost het probleem zich ooit op?

Nee en ja.

Nee, Niet op de lange termijn. Omdat filters die niet meer worden bijgewerkt steeds minder kans maken om in de nieuwste Windows 10 updates en PSP versies te werken. Bovendien verwacht ik dat Corel, op een gegeven moment, geen 32-bit versie van PSP meer uitbrengt. PSP 2018 komt nog in beide bit-versies, maar voor de toekomst weet je dat niet.

Ja, omdat er steeds meer  (gratis) filters in 64-bit worden uitgebracht en die werken dan weer in de 64-bit versie van PSP. Ik heb nu beide bit-versies van PSP 2018 op mijn computer en heb inmiddels al een redelijk aantal filters verzameld. Ik vind het dan vooral jammer dat je afscheid moet nemen van Filters Unlimited, maar er blijft nog genoeg over.
Corel brengt zelf met de Ultimate versies ook filters en bewerkingssoftware uit. Die zal steeds meer 64-bit zijn.

En misschien onstaat er zo een nieuwe uitdaging:

 • om PSP gebruiken waar het voor bedoeld is: fotobewerken
 • Voor lessenschrijvers om creatieve lessen schrijven en zoveel mogelijk PSP-eigen effecten gebruiken.

Ik hoop dat ik zo een beetje duidelijk heb kunnen maken waarom zoveel mensen problemen hebben met filters. Het is een van de redenen dat ik alleen nog gebruik maak van gratis filters. Zo weet ik zeker dat ik de laatste versie kan gebruiken en de link kan aanbieden aan de makers van mijn lessen.

Illustraties komen van diverse websites en zijn niet door Zantara gemaakt.

 • marianne notte

  Ik werk nog met windows 8 en wat is die Faal creators update dan,moet ik die doen voor ik psp 2018 gebruik,is nu nog een trial maar heb 2018 bestelt

  • Hoi Marianne,

   De Fall Creators Update hoort bij Windows 10. Het was me niet duidelijk met welke Windows versie je werkte. Nu wel. 🙂
   Dus je kunt dat stukje over die Update weer vergeten. Dat geldt niet voor Windows 8 gebruikers.
   Wel zou ik de update naar Windows 8.1 doen, als je dat niet al gedaan hebt.
   Voor de rest…als je PSP 2018 wilt kopen…gewoon doen.

   Groetjes van
   Zantara

 • marianne notte

  in psp 2018 vind ik bij bestand-voorkeuren de bestandlocaties niet terug?

  • Dag Marianne,

   Standaard opent PSP 2018 zich in Essentials modus. Daarin is PSP tot het absolute minimum teruggebracht.
   Door op een willekeurige plek boven je werkvlak met je rechter muisknop te klikken, kun je naar het werkvlak Compleet schakelen.
   Dit is de PSP zoals je die van alle eerdere versies kent.
   Daarmee heb je ook alle instellingen terug.

   Je kunt meer informatie vinden bij deze les: https://zantarasvision.nl/psp-versies/psp-2018/psp-2018-wat-is-er-nieuw/

   Groetjes van
   Zantara

   • marianne notte

    Dank je wel voor het vlugge antwoord,nu ik dat weet kan ik mij die versie aanschaffen,eerst nog eens proberen of het met de insteekfilters werkt!!Super!!

    • Ik heb Windows 10 en had inmiddels de Spring Creators Update. Alle filters werkten in een keer. Inmiddels heb ik ook de Fall Creators Update. Bij mij werken de filters zonder problemen. Vanaf installatie al.

     Groetjes van
     Zantara

    • marianne notte

     alleen de AAA filters werken niet,elke keer ban ik alles kwijt!

     • Hallo Marianne,

      Dat is vreemd. Bij mij werken ze in Windows 10 met Fall Creators Update en PSP 2018 32-bit zonder problemen.
      Het zijn geen filters die je kunt patchen, volgens mij. Ik heb het nog nooit geprobeerd, want ze hebben bij mij nog nooit problemen opgeleverd.
      De makers zijn er, helaas mee opgehouden.
      Ik heb een set die je nog kunt proberen. Die kun je hier downloaden: https://app.box.com/s/7eh30xk313axu08jnyn7cqm7pw1wbcrl
      Misschien dat die wel werken?

      Succes!

      Groetjes van
      Zantara

 • Dominique Maeyaert

  Bij psp 2018 staat perfectly clear in het engels… hoe kan ik dit verzetten naar nederlands

  • Dag Dominique,

   Perfectly Clear SE 3 wordt als extra software/plugin bij PSP 2018 Ultimate geleverd. Die extra software is in het Engels en kan helaas niet in het Nederlands worden geïnstalleerd.

   Ik was al van plan om een les over 2018 64-bit te gaan schrijven en over de extra software. Misschien een idee om daar een vertaling Engels – Nederlands bij te doen.

 • Eve

  Hallo Zantara,

  Lees hier zinnige dingen over Windows 10, PSP en insteekfilters. Geweldig dat je dit doet.

  Hoop er van te kunnen leren, al PSP ik niet meer zoveel.

  • Hallo Eve,

   Dank je wel voor je woorden. Ik ben daar altijd heel blij mee.
   Het betekent dat ik het nog steeds ergens voor doe.
   Ik heb er nog steeds plezier in en zolang er mensen zijn als jij die ik een stapje verder op weg kan helpen, blijf ik het ook leuk vinden.

   We hebben allemaal perioden dat we weinig met PSP bezig zijn.
   Komt misschien wel weer. En als je foto’s maakt, kan PSP opeens weer een hele nieuwe wereld betekenen.

   Groetjes van
   Zantara

   • Eve

    Hallo Zantara,

    Mijn eerdere bericht heb ik niet fatsoenlijk afgesloten.

    Denk dat veel mensen die (gaan) PSP’n heel wat kunnen leren van jou. Ik ben al flink aan het rondneuzen op je site en vind daar nog meer dan ik dacht te vinden! Als het zo uitkomt, zal ik zeker mensen hierop attenderen en dat meen ik oprecht.

    Ben nu op zoek naar DLL-bestanden voor Windows 10 en die zal ik vast nog wel ergens tegenkomen.

    Groetjes,
    Eve

    • Eve,

     Ik kan alleen maar zeggen…dank je wel. Ik zit hier met een brede glimlach op mijn gezicht.
     Jouw woorden geven me weer nieuwe impulsen.
     Ik zag dat je je op de Nieuwsbrief geabonneerd hebt. Ik ga proberen die echt binnen een paar dagen te verzenden.

     Wat de DLL-bestanden aangaat, dat zijn dezelfde die je voor Windows 7 gebruikte. Voor Windows 8/8.1 en 10 zijn er geen nieuwe.
     Je kunt de bestanden hier vinden:
     http://zantarasvision.nl/psp-technieken/basis-technieken/insteekfilters/

     Heb je vragen…ik zal altijd proberen een antwoord te vinden.
     Maar ik ben geen orakel. LOL.

     Groetjes van
     Zantara.

     • Eve

      Hallo Zantara,

      Orakel of niet, ik zie aan jouw reacties dat je je uiterste best doet om mensen te helpen! Als het niet in het Nederlands is dan wel in het Engels of zelfs Spaans, misschien via Google Translator of zoiets, maar toch… je doet er heel veel moeite voor! Waar vind je dat tegenwoordig nog? Ik vind dat fantastisch, kom maar op met nog een verdiende big smile!

      De DLL-bestanden had ik gevonden en ze staan al in mijn C:\Windows\SysWOW-map. Abstract Curves en The Plugin Site staan bij de zichtbare insteekfilters evenals FM Tile Tools, alleen die laatsten doen het niet en voordat ik erachter kwam/las, dat het jou ook niet gelukt was, was er al heel wat tijd verstreken met van alles proberen.

      Ik gooi dus ook de 64-bits versie van PSP X9 van mijn computer af en zet de 32-bits versie erop.

      Dank en groeten,
      Eve

 • Yvonne

  Hallo Zantara
  heeft u code voor mijn van Filter Bordamia?
  alvast bedankt.
  Groetjes Yvonne

  • Hallo Yvonne,

   Het is me niet helemaal duidelijk om welk filter het gaat.
   Als het gaat om een serienummer of activatiecode van een filter waarvoor je moet betalen, dan kan ik je niet helpen.
   Ik maak alleen gebruik van gratis filters, waarvoor geen codes of serienummers nodig zijn.
   Ik geef er ook geen ondersteuning voor.

   Misschien kun je het filter Googelen en er via een andere PSP site aankomen?

   Groetjes van
   Zantara

 • Sophia Denen

  Hallo Zantara.

  Importeren bij Unlimited werkt bij mij niet meer!!!!
  Wat kan ik nu doen?
  B.V.D. Gr. Sophia

  • Hallo Sophia,

   Het opeens niet meer kunnen importeren van filters in Filters Unlimited is een veel voorkomend probleem.
   Ik heb een aparte les over Filters Unlimited geschreven.
   Daarin kom je ook de importfix tegen.
   Volg de instructies uit de les en je zou weer filters moeten kunnen importeren.

   Succes.

   Groetjes van
   Zantara

   • Sophia Denen

    importfix ben ik tegen gekomen, maar als ik die wil installeren dan krijg ik een melding
    Het toevoegen van gegevens kan onbedoeld waarden wijzigen.———– weet U zeker dat U wilt doorgaan!!!!
    Dus weet ik niet of het goed is????
    Wat moet ik doen?????
    Gr. Sophia.

 • Desi

  Hallo, hebben jullie een idee , mijn insteekfilters van vm werken ineens niet meer ik mis .8bf en ik vind dit juist zo leuk filter.
  Dit geeft hij aan [img]http://i.imgur.com/cVvdsOB.jpg[/img] Ik werk op win 10 met corel psp 7 en het heeft in deze combie gewerkt , maar toen is mijn pc fout gegaan en was alles weg. Dus alles opnieuw geïnstalleerd. De dll bestanden op de juiste plek gezet, service pack heb ik en het Dep gebeuren heb ik ook gedaan ik heb werkelijk geen idee meer oja ik heb de 32 verzie erin. ik hoop dat jullie me kunnen helpen.BVD

  • Hallo Desi,

   Ik heb alle filters die bij VM horen gewoon in Filters Unlimited geimporteerd.
   Dat heb ik eigenlijk al zolang als ik Filters Unlimited gebruik.
   Als het importeren niet wil lukken, dan kun je de filters ook rechtstreeks importeren in het databasebestand van Filters Unlimited.
   Dat is het bestand dat op .db eindigt en die staat in de map van FU.

   Misschien is dat iets om te proberen?
   Succes.

   Groetjes,
   Zantara

   • Desi

    Dankjewel het is gelukt yesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

    • Gelemaal geweldigggggggggggggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     Uhm..ik begrijp dat de VM filters nu werken.
     Was dat zomaar spontaan of heb je ze inderdaad in FU geïmporteerd?

     Groetjes van
     Zantara

     • Desi

      Ik heb ze in Filters Unlimited geïmporteerd, dat werkte eerst niet maar door een progamma wat ik hier gevonden heb kon ik weer importeren

      • Hoi Desi,

       Ah..de importfix.
       Fijn joh, dat het nu werkt.

       Groetjes van
       Zantara

 • Sophia Denen

  Hallo Zantara.
  Ik wil insteekfilters toevoegen in BESTAND – VOORKEUREN – Bestandslocaties maar dan verschijnt er een venstertje Paint Shop Pro 9 werkt niet meer!!!!
  De DLL’s heb ik gekopieerd en geplakt op de Lokale schijf ( C ) Windows – Systeem 32.
  De filters heb ik geplaatst in een aparte map UITGEPAKTE FILTERS.
  PSP9 heb ik verwijderd van mijn LapTop en toen opnieuw gedownload. Niets helpt.
  Mijn Laptop heeft Windows 10 office 2010
  Weet U voor mij een oplossing.
  B.V.D. Groetjes Sophia

  • Hallo Sophia,

   Windows 10 met Office 2010 ondersteunen PSP 9 niet.
   Corel geeft aan dat versies lager dan X4 niet werken met Windows 10.
   Er zijn mensen die X2 aan de praat hebben gekregen, maar er komen altijd problemen met filters.

   Helaas is PSP 9 echt te oud om met Windows te werken. Corel heeft inmiddels X8 uitgebracht, dat is 18 en zal in augustus met X9 uitkomen.

   Groetjes van
   Zantara.

   • Sophia Denen

    Ik heb PSP9 op mijn andere Laptop gezet en daar is het wel gelukt!!!!!
    Deze laptop is Windows 10 en office 2013 !!!
    Bedankt voor je reactie.
    Gr. Sophia

 • Magydy

  Hai
  Had ook veel problemen met bepaalde filters,nu werk ik met pspx8 en windows 10,heb de dll bestanden gedownload en de fm pachter en alle filters werken nu prima,heb wel de 32 bits van psp x8 gedoawnload.heb nu helemaal geen problemen met de filters,je moet wel uit kijken van welke site je ze downlosd,sommige filter sites doen ze al updaten.zit nu op de ipad kan de site nu niet geven.
  meld me aan vd nieuws brief,kan je me altijd vinden voor vragen.

  • Hallo Magydy,

   Je hebt gelijk. Het hangt af welke filters je waar download.
   Vooral de betaalde filters die in omloop zijn, zoals Eye Candy.
   Die filters zijn gewoon veel te oud om met moderne versies van PSP en Windows te werken.

   Ik probeer zelf op deze site een pagina up-to-date te houden met links naar de originele makers van (gratis) filters.
   Je kunt die pagina hier vinden:http://zantarasvision.nl/service/insteekfiltersdownloads/
   Werk je toch met een 64-bits versie van PSP, dan zijn hier een aantal links naar 64-bits filter: http://zantarasvision.nl/service/insteekfiltersdownloads/insteekfilters-64-bit-downloads/

   Ik raad mensen altijd aan om de 32-bit versie van PSP te gebruiken en alleen die versie te installeren.
   Oude filters werken al niet meer met de 32-bit, laat staan met de 64-bit versie.
   En met Windows 8/8.1/10 al helemaal niet.

   Het beste blijft om filters van de originele makers te downloaden.
   Alleen Filters Unlimited 2.0.3 (de laatste versie die is uitgebracht) blijft trouw werken in PSP X8 en Windows 10.
   Zoveel mogelijk filters zien te importeren in FU is dan de beste optie.

   Bedankt voor je tips.

   Groetjes van
   Zantara

 • Renée

  Hallo Zantara,
  Bij mij doet zich het volgende voor hoewel ik als administrator geregistreerd sta krijg ik de DEP niet uitgeschakeld.
  Ik zou de secure boot moeten uitschakelen in de BIOS.
  Het is een Dell computer met Windows 7.
  Weet jij raad.

  Groetjes,

  Renée

  • Hallo Renée,

   Het uitschakelen van de secure boot in de BIOS lijkt me een heel slecht idee.
   Die secure boot beschermt je computer tegen gevaarlijke software bij het opstarten.
   Schakel je die uit, dan staat je computer open voor virussen en malware die je hele computer over kunnen nemen.
   Virusscanners en Malware Byte en dat soort programma’s herkennen lang niet alle virussen, wormen of malware die je kunt binnenhalen via downloads. Meestal van sites waar je films en software kunt downloaden.

   Door het compleet uitschakelen van de DEP vergroot je dat risico ook, maar als je ook de secure boot uitschakelt, wordt je computer heel kwetsbaar voor virussen, malware en andere onfrisse software.

   Is het gebruik van een aantal, meestal “geleende” filters het werkelijk waard om je computer kwetsbaar te maken voor aanvallen van software die je hele computer kan overnemen of uitschakelen?

   Wil je toch, per se, die filters gebruiken en het risico nemen, voer dan “secure boot uitschakelen in BIOS” in, in een zoekmachine.

   Maar nogmaals, vraag je af of het het wel waard is om de ingebouwde beveiliging uit te schakelen voor een filtereffect.

   Misschien niet wat je van mij wil lezen, maar ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het uitleggen van een procedure die de veiligheid van je computer riskeert.

   Groetjes van Zantara

   • Renée

    Hallo Zantara,
    Het uitschakelen van de secure boot was een advies van Microsoft
    Het is me het eigenlijk niet waard,maar ik kan zo geen filters patchen ,ik importeer ze nu in Unlimeted,maar dat geeft iets andere effecten.
    Bedankt voor je antwoord.

    Groetjes,
    Renée

    • Hallo Renée,

     Het is een optie, om de secure boot uit te schakelen.
     Maar er wordt ook uitgelegd waarom die secure boot er is.
     Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze of je het risico wilt lopen om toch met bepaalde filters te werken.

     Je reactie heeft mij trouwens weer wat geleerd. Dank je wel.
     Ik wist niet dat filters die je in FU importeert een ander effect geven dan wanneer je ze apart gebruikt.
     Of liever gezegd, het was mij nog nooit opgevallen.
     Zo blijf je leren van anderen.

     Groetjes van Zantara

 • Nel

  Hallo Zantara

  Ik heb ook problemen met filters instaleren in heb window 8.1 ik werk met paint shop pro x5
  misschien weet jij een oplossing
  groetjes Nel

  • Hallo Nel,

   Er zullen filters zijn die in Windows 8.1 niet meer willen werken.
   Als PSP vastloopt als je een filter wilt toepassen, dan zou ik dat filter proberen opnieuw te downloaden bij de makers.
   Kan dat niet, zoals met Eye Candy 5.0, dan zul je moeten accepteren dat dat filter gewoon niet meer wil werken onder Windows 8.1
   Gratis filters kun je proberen bij de makers zelf te downloaden, maar de meeste filters hebben al jaren geen update meer gekregen.

   Krijg je bij het toepassen van een filter een venster met Memory Access Violation, dan zou je de oplossing van GirlzReloaded kunnen proberen:http://www.tg-reloaded.eu/INFO/Error_PSP-17.html
   Bedenk wel dat je daarmee een ingebouwde beveiliging van Windows voor alle software op je computer weghaalt, niet alleen maar voor PSP.

   Groetjes van
   Zantara

 • arelys

  thanks for the valuable assistance that does not give when we are in trouble, I’ll install the 6 again, hopefully better come 8, kisses

  • Dear Arelys,

   Good luck!!!
   Hope it works this time.

   Hugs
   Zantara

 • arelys

  I still have problems with the aaa filters, but the mura-meister and lowered the fm parched patch and when I see the folder where are patched and still does not appear in the psp, my pces windows8.1 and psp is x7, thanks

  • Hello Arelys,

   Do you get the “Memory Access Violation” Error, when you try the AAA filters?
   Some older plugins have that problem in Corel X7.
   AAA plugins haven’t been updated for a few years now and it doesn’t seem like an update is coming soon.

   There is only one sulotion, and I’ll give you the link in English:http://windows.microsoft.com/en-us/windows/answers?tId=9a3ebb24-6dc0-4f15-95f1-000264eaba43

   You turn off a security option that is built in in Windows, so be careful if the use of the AAA filter is worth it.

   Greetings,
   Zantara

   • arelys

    not even know what to do because I do not like when something goes wrong in my psp, the mura meister I can not see, will be that it is best format my pc ?.
    and I was all lessons plugins and resolves nothing to me, I’m waiting for the link.

    • Dear Arelys,

     I was wrong by suggesting there is a new version of MuRa Meister filters.
     MuRa website is no longer active. The download is offered by another website and claims it is Windows 7/8 compatible.
     You don’t need to format your pc, just because the filters are not working in PSP.
     The AAA filters will only work in PSP X6 or lower now.

     Greetings,
     Zantara

     • arelys

      I can not see it, if I see you are patching the folder there are others with more back there, help me not to do please, I’ll be doing wrong

      • Dear Arelys,

       I changed my previous comment, after doing some more research.
       MuRa webiste is no longer active.
       Which means that you can only use it in PSP X6 or lower.
       Many filters are not updated to Windows 7/8 or PSP X7.
       I just found out that Windows 7 will not let me exclude PSP X7 from Windows DEP.
       It worked for X6, but not X7.
       You will have to accept that some filters won’t work in PSP X7.

       Greetings,
       Zantara

 • marta

  I have problems with the AAA Frames

  • Hello Marta,

   From the contents of the emailform you sent in, you have the Memory Access Violation problem with AAA Frames?

   You don’t mention with which Windows or PSP version you work, but I asume Windows 8/8.1 and PSP X7?

   Some filters have to be downloaded again and placed in your filter folder.

   AAA Frames kan be downloaded from the maker of the plugin: http://8bf.net/index2.html

   If that doesn’t work, there is a known problem within Windows.

   The site of Topgirlz Reloaded gives you the solution in English > Error

   Hope it works for you.

   Greetings from Zantara

 • Alie Bennink

  Ik zie net de melding terug en wat ik tussen haakjes heb gezet is er tussen uit gevallen:(
  Doe het dus nog een keer.
  Goedemiddag, ik werk sinds kort met X6. Via de duidelijke uitleg waarvoor grote dank kon ik alles goed installeren. Daarna kwam natuurlijk het filterprobleem. Sommige deden het wel maar de meesten niet. Ben gaan experimenteren en kwam tot ‘een’ oplossing waarbij de filters wel werken.
  Open een nieuwe afb. Plak een tube als nieuwe laag, vervolgens naadloze herhaling standaard, dan zichtbaar samenvoegen, hierna een nieuwe laag.
  Op deze nieuwe laag kun je werken en de filters doen het…. Ik zet de gemaakte laag op slot dat stoort dan niet, later verwijder ik die laag.
  Begrijpen doe ik het niet maar voor mij werkt het ; ))
  Misschien heeft iemand hier een verklaring voor??
  Hartelijke groet Alie

  • Hallo Alie,

   Dank je wel voor jouw oplossing!!
   Ik leer veel van ervaringen van bezoekers en ben daar erg blij mee.

   Ik ga dat vandaag nog uitproberen en zal wat voorbeeld-afbeeldingen neerzetten als het mij lukt om jouw tip toe te passen.

   Groetjes van
   Zantara

 • Els van Aalst

  HALLO ZANTARA
  HEB JE SITE GEVONDEN INTERNET
  ZOU OOK GRAAG JE NIEUWSBRIEF WILLEN ONTVANGEN
  DAAR IK OOK MET VRAGEN ZIT

  GROETJES ELS

  • Hallo Els,

   Je kunt je voor de nieuwsbrief aanmelden door bij de reactiemogelijkheid onderaan het vinkje voor de Nieuwsbrief aan te klikken.
   Op de Pagina NIEUWS kun je je ook aanmelden voor de Nieuwsbrief.
   De eerstvolgende Nieuwsbrief komt uit op 1 november.

   Misschien kun je bij de lessen op deze site, die zich vooral op de techniek en PSP zelf richt, al antwoorden vinden.

   Groetjes van
   Zantara