Zomer 2019
ZV_nieuwsbrief
In deze nieuwsbrief:
* Van de redactie
* Over Zantara
* PSP Vraagbaak opgeheven
* Hele nieuwe site: PSP Gids
* Leuke links
* Opmerkelijk
ZV_pc
Het terras is gesloten


Van de redactie

Het terras is helaas inmiddels winter klaar gemaakt. Er staat, optimistisch, nog 1 stoel. Mocht er toch nog een aardige herfstdag komen, dan kan ik toch nog eventjes buiten zitten.

Nieuwe pc
Na vele jaren was ik toch echt aan een nieuwe pc toe. Dat is een zoektocht geworden, want ik weet wat ik wil en zoek dat eens bij elkaar. Mijn oude pc wordt niet meer gemaakt.
Het is een Acer Aspire geworden. Met een 27 inch aanraakscherm. Doordat het scherm op een poot staat, heb ik nu opeens ook een hoop ruimte op mijn bureau. Ik moet nog veel opnieuw installeren, maar dat vind ik ook wel leuk.

Dit 60e jaar is het jaar van de electronika. Voor mijn verjaardag een nieuwe telefoon gekregen en van mijn tante deze nieuwe pc. Wat een rijkdom!
Chaim
Over Zantara

Eigenlijk valt er over mijzelf op dit moment niet zoveel te vertellen.

Ik heb een stressvol halfjaar achter de rug, maar daaraan lijkt nu een einde te zijn gekomen.

Ik merk dan dat mijn lijf veel tijd nodig lijkt te hebben om weer te ont-stressen. Mijn bloedsuikers zijn te hoog, terwijl ik niet anders eet of "zondig".

En net als bij zo'n beetje iedereen die ik spreek, heeft de najaarsmoeheid en ronddwalende virussen toegeslagen. Dat is vroeg, dit jaar. Komt weer helemaal goed.

PSP Vraagbaak opgeheven

Regelmatige bezoekers hebben het vast al gemerkt. De banner is verdwenen van de voorpagina van Zantara's Vision en de link bestaat niet meer.

Na 6 jaar (op de dag af) was het genoeg.
Ik was het plezier in het forum al een poosje echt kwijt.

Ik ben het forum begonnen met een een duidelijke visie voor ogen:
* Het forum moest een aanvulling zijn op Zantara's Vision
* Het forum moest ook een sociale functie hebben
* Er zou geen aanwezigheidsverplichting moeten zijn
* Er zouden geen lessen of opdrachten komen. Ik wilde het gedoe niet van het zoeken van lessen van sites die dan weer verdwijnen en ik wilde geen opdrachten omdat ik geen competitie sfeer wilde.

Wat ik vroeg is dat mensen die niet actief mee wilden doen, zich wel even voorstelden. Ook of men eerst op Zantara's Vision wilde kijken of daar niet al een antwoord te vinden was.

Een visie is mooi als die ook in de praktijk haalbaar is. En mijn visie bleek dat op de lange termijn niet te zijn.

Dus waren er vooral leden die zich nooit voorstelden, zich registreerden, een vraag stelden en dan weer verdwenen waren. Dat mocht, volgens de regels, maar voelde toch niet echt goed, op den duur. Zeker omdat er in het babbel onderdeel soms heel persoonlijke informatie stond.

De meeste antwoorden op gestelde vragen waren terug te vinden op Zantara's Vision of makkelijk te vinden op het internet. Dan voeg je eigenlijk weinig toe met je antwoord, behalve een paar linken.

Uiteindelijk was het een heel klein groepje dat het forum overeind hield. En twee daarvan, moet ik aannemen, zijn er niet langer.

Dat bij elkaar optellend, kwam het moment dat ik vond dat het genoeg was geweest.

Ik heb alle leden een mailtje gestuurd met mijn voornemen. Dat schepte verwarring omdat ik kennelijk niet duidelijk genoeg overdroeg dat alleen het forum werd opgeheven en niet Zantara's Vision. Ook kreeg ik onmiddellijk mailtjes van mensen die het niet eens waren met mijn beslissing. Dat versterkte mijn beslissing, eigenlijk.
Ik heb toen nog een mailtje aan alle geregistreerde leden gestuurd en het forum gelijk van de server verwijderd, om verdere onduidelijkheid te voorkomen.

Ik heb ervan geleerd dat ik niet alleen geen lid (meer) wil zijn van een forum, maar ook zelf geen forum meer zal opstarten. Ik heb er, door de jaren heen, een aantal gehad. Over verschillende onderwerpen. En ik besef dat ik die fase gehad heb. Het is goed zo.

Voor hen die lid waren en deze nieuwsbrief ontvangen: al je details zoals namen, mailadressen en berichten zijn voorgoed verwijderd. Ik heb er ook geen kopie meer van op mijn nieuwe pc en van de oude zijn die verwijderd.

Nieuwe site: PSP Gids

Waar een deur gesloten werd, is een andere geopend: PSP Gids
Het is een onderdeel van Zantara's Vision, maar wel op een apart stuk, met een eigen ontwerp.

De bedoeling is dat het een naslagwerk wordt, met verzamelde links. Zo staan alle links naar insteekfilters nu op een pagina. Die stonden voorheen onder "Service".

Er komen maar drie onderdelen: PSP, Insteekfilters en Service (die stond op Zantara's Vision)

Het belangrijkste onderdeel gaat veel gevonden problemen en de oplossingen daarvoor worden. Dat worden twee pagina's. Een onder PSP en een onder Insteekfilters.

Er moeten vooral ook niet teveel pagina's komen, zodat het overzichtelijk blijft.

Uitleg over PSP zelf en lessen techniek, creatief en fotografie blijven op Zantara's Vision.

Er is geen reactie- of contactmogelijkheid. Ook daar is Zantara's Vision voor.

Neem eens een kijkje bij deze nieuwe site.

Leuke Links

Hoewel er steeds meer PSP sites uit de lucht gaan, helaas, zijn er nog genoeg enthousiasten over die materiaal maken en gratis ter beschikking stellen. Ook Corel heeft een pagina waar elke vrijdag een nieuw materiaal beschikbaar komt. De materialen blijven staan tot de maand vol is en daarna zijn ze niet meer gratis beschikbaar, dus wees er snel bij.

* Corel Freebies - Leuke herfst materialen
* Beste krabbels - Leuke plaatjes voor PSP of WhatsApp
* Tubes en alles PSP - Heel veel tubes

Opmerkelijk

Vorige keer schreef ik over de mogelijkheid om een oude Jasc PSP versie op de nieuwste Windows 10 te installeren.

Zoals hierboven geschreven, heb ik een gloednieuwe pc.
Daar heb ik het nog maar eens uitgeprobeerd en ja hoor.
Ik heb er PSP 9 en X2 op staan, naast PSP 2019 en 2020.
Leuk hoor.

Dat was het weer voor deze keer.

Najaarsgroetjes van
Zantara
ZV_banner2019
zv_bannerzantarasshare
ZV_YouTubebanner
MailPoet