ZV_nieuwsbrief
ZV_duif
Dag lieve lezers,

Mag ik jullie voorstellen....dit is onze tamme duif. Een Turkse tortel. We hebben er zelfs een naam voor: Flloyd. Naar een Engelse uitdrukking.
Geïntroduceerd door moeder of vader (ik gok op moeder) die ook heel voorzichtig uit de hand at. Flloyd wilde meer. Van steeds dichterbij tot van een schoen eten, tot op de hand vliegen en er het vogelzaad uit eten.

En wie zich de vorige nieuwsbrief nog herinnert, wij hebben ook een kat. Die opeens besloot dat hij eigenlijk, lekker dicht bij huis, op de stoel wilde slapen, in plaats van op het dak van de schuur of waar hij normaal gesproken zijn dagen doorbrengt (bij de buren).

Dat tam maken ging eigenlijk vanzelf, juist doordat de kat overdag eigenlijk nooit dicht bij huis was. En tegen de tijd dat de kat weer eens kwam kijken, de duif allang ergens hoog op een tak zat.

Bovendien heeft de kat nooit interesse in de ontelbare vogels in onze tuin getoond. Op zonnige dagen ligt hij soms ergens in het gras en een musje kan vlak naast hem landen...tientallen musjes of koolmeesjes die het door de tuin verspreide zaad soldaat maken...andere duiven die het grondvoer oppeuzelen...hij beweegt zijn oren er niet van.

Maar Flloyd is kennelijk anders en wakkert zijn jaag instinct aan.
Gelukkig blijft Flloyd nerveus genoeg om bijtijds op te vliegen.
Ik heb het vermoeden dat de kat jaloers is op een ander wezen dat zo dichtbij "zijn" mensen komt.

Een wijze les ten koste van de duif. We hadden er niet aan moeten beginnen. Deze duiven migreren over grote afstanden, maar als ze een zekere voerplaats hebben, kunnen ze ook een poos blijven.

We moeten maar afwachten hoe het gaat aflopen. Zolang hij (of zij) blijft komen, zorgen we voor voer. In de winter is de kat binnenshuis overdag.

We hebben veel geleerd over het gedrag en ontwikkeling van een hele jonge duif en de interactie met andere duiven.

Over Zantara

Gisteren realiseerde ik me dat ik al 1,5 jaar niet meer op kantoor werk in de organisatie waar ik als vrijwilliger werk. Ik ben ongeveer een week voor de eerste lockdown in maart 2020 weggegaan en werk sindsdien thuis. Ik merk dat ik nu ook een afstand voel en de verbondenheid met de organisatie staat op een laag pitje. En dan ben ik nog bij de organisatie betrokken. Mensen hebben buiten de organisatie contact met elkaar, omdat er ook vriendschappen zijn ontstaan. Maar als groep is de verbondenheid weg. Dat is ontzettend jammer, want dat was een van de peilers: de verbondenheid met de organisatie en elkaar. En ik denk dat dat voor heel veel vrijwillige organisaties geldt. En of en hoe dat ooit weer opgebouwd kan worden, hangt heel veel van de toekomstige maatregelen af en of mensen dan niet inmiddels iets anders hebben gevonden.

Voor mij geldt hetzelfde als altijd. Ik ben altijd wel met iets bezig en verveel me niet. Ik ben helemaal gewend aan dit "nieuwe normaal". Zolang ik nog sociale contacten heb, vind ik het wel prima zo.

Mijn leus voor deze pandemie is geworden:

Wat je niet hebt, kunnen ze je ook niet afnemen

ZV_banner2021
PSP 2022 - What else
Op de dag dat ik de vorige nieuwsbrief verzond, heb ik ook PSP 2022 Ultimate gedownload.
Ik heb er inmiddels al veel over geschreven.
Kijk op de voorpagina van Zantara's Vision voor een overzicht.

Voor wie dat allemaal teveel is, hier een samenvatting van mijn bevindingen:
  • Er is opnieuw geen proefversie 32-bits. Die komt er ook niet meer. Maar als je de upgrade koopt, zit daar wel de 32-bits bij.
  • De goedkoopste methode om PSP 2022 te kopen is via een oudere versie. Als je die afsluit zou je een aanbieding moeten zien voor PSP 2022 Ultimate als upgrade voor € 54,99. Ga je naar de website van Corel, dank kost datzelfde pakket opeens € 69,99
  • De versie lijkt na ruime drie weken stabiel
  • De lijst van niet meer werkende filters is niet gegroeid. Wil je nog met oude(re) filters werken, dan kun je je het best bij PSP 2020 of lager houden of in elk geval niet verwijderen
  • Opnieuw geldt: doe je niets met fotobewerking, dan voegt PSP 2022 niets toe aan jouw huidige versies. De nieuwe tools zul je dan niet gebruiken
  • Wat wel een handige tool is, is de nieuwe AI > Achtergrond vervangen op basis van AI. Het vereist enige oefening (een videoles volgt nog), maar dan is het handig om zelf tubes mee te maken. Een voorbeeld daarvan kun je zien in de les: PSP 2022 - Wat is er echt nieuw?
  • Voor wie het Ultimate pakket wil aanschaffen: twee van de extra apps zitten al langer bij een Ultimate versie en zijn puur voor fotobewerking bedoeld. Een derde app is bedoeld om een diashow van foto's mee te maken. Lijkt gebruiksvriendelijk, maar is in de praktijk wel erg beperkt. De laatste app is om video's mee op je pc op te nemen. Voor mij als tutorial writer heel handig voor videolessen, maar voor een creatieve hobbyist? Het programma liet zich aanvankelijk niet openen, na installatie. Inmiddels is er een nieuwe versie uitgebracht omdat het probleem wereldwijd speelde. Wie nu PSP 2022 Ultimate koopt, zou de juiste versie moeten hebben.
Bedenk dat ook voor deze nieuwe PSP versie geldt:
PSP 2022 Ultimate heeft geen extra mogelijkheden ten opzichte van de Pro (Standaard) versie, behalve het werkvlak Sea-to-Sky
Dat laatste is puur voor fotobewerking van luchten en water bedoeld.

ZV_pspgidsbanner2021
ZV_bannerZantarasShare2021
ZV_pspfotobanner2021
Pagina's bijgewerkt
Pagina's bijgewerkt en
toegevoegd
ZV_bannerYoutube2021
  • Geen nieuwe les
Dat was het weer voor deze keer. Tot de volgende nieuwsbrief.
ZV_banner2021
Blijf gezond en blijf verbonden.
ZV_bannerforum2019
Deze nieuwsbrief heeft 271 abonnees