ZV_nieuwsbrief
website website youtube website email 

NIEUWSBRIEF
Mei 2020

IMG_20200411_153726~2

Dag lieve lezers

Een tulp uit mijn tuin als symbolisch gebaar voor de trouwe lezers van deze nieuwsbrief.
Ik hoop dat jullie en je naasten nog allemaal gezond zijn en dat het isolement is vol te houden.
Voorlopig zitten de meesten van ons nog vooral thuis en hopelijk is het al een beetje routine geworden.
ZV_rhododendron
ZV_sering

Over Zantara

Bloei geeft hoop
Een foto van de eerste bloem van mijn rododendron die uitkomt. Die stond er al toen ik hier 11 jaar geleden kwam wonen. Elk jaar een explosie van kleur voor een paar weken.
Vorig jaar bleven de knoppen te klein en, wat ik al vreesde, ze groeiden niet voldoende om uit te komen.
Er was ook een stuk afgestorven en ik vreesde al dat er niet nog een bloei inzat.

En gelukkig had ik het weer eens mis. Een milde winter en warme lente en de knoppen komen uit. Naast een sering die ook uitbundig bloeit wordt dat straks een genot om vanaf mijn bureau naar te kijken als het weer niet mooi genoeg is om buiten te zitten
Normaal is belangrijk
Na bijna twee maanden thuis, merk ik dat vooral een routine voor mij belangrijk is. Ik was gewend om op maandag naar kantoor te gaan (bij mijn vrijwilligersorganisatie), op dinsdag naar COPD-gym en op donderdag de huishoudelijke hulp.
De maandag en dinsdag vielen weg en dan is je routine weg. Ik had moeite om te onthouden welke dag het was.
Dan moet je proberen een nieuwe routine op te bouwen. Op dezelfde tijden opstaan en naar bed gaan, vaste werkzaamheden op vaste dagen en niet alleen maar proberen om de gaten te vullen met activiteiten.
Die routine geeft een gevoel van normaliteit, ook al is het allemaal anders.
Bewegen is belangrijk
Hieronder een foto van een poster die ik toegestuurd kreeg van de zorgorganisatie die mijn huishoudelijke hulp levert. Misschien dat iemand er iets aan heeft. Simpele oefeningen die je kunt doen, ook als je mobiliteit niet (zo) goed is. Klik op de afbeelding om die in een apart venster van je browser te openen en klik er dan nog eens op om de foto te vergroten, zodat je de tekeningetjes en tekst goed kunt zien
IMG_20200416_115218~2
Van de week belde de fysiotherapeute dat ik weer mocht komen trainen!
Omdat ik altijd alleen ben in de zaal en er geen sprake is van lichamelijk contact, kan dat weer. Wat ben ik daar ontzettend blij mee.
Omdat ik niet meer naar kantoor ga, kan ik nu op maandagochtend gymmen. Op dinsdag doe ik de boodschappen en de hulp komt gewoon op donderdag. En dan voelt het leven bijna weer normaal.
En mijn lijf mist de gym ook. Ik zorg dat ik blijf bewegen, het is verbazend hoeveel beweging je krijgt door een leeg doosje naar elkaar te schoppen, bijvoorbeeld, of een zacht balletje naar elkaar te gooien, maar het is toch anders dan in de zaal met allerlei machines om verschillende spiergroepen te trainen.

Contact is belangrijk
Er is genoeg contact met andere vrijwilligers en collega's van de organisatie waar ik als vrijwilligster werk. Ik werk vanaf thuis. Ik houd de websites bij, videobel met het team, werk samen om de nieuwsbrief te verzenden, check de inkomende mail met een collage via webmail en zo zijn er nog wel wat klusjes.

Wij hebben een budget voor een zomer- en een winterpresentje voor vrijwilligers. Omdat dat nu allemaal anders loopt, is er bedacht om elke paar weken een klein cadeautje rond te brengen. Zo hebben we al bonbons gehad, verse eieren en vorige week een mokje. Ik heb met een collega 53 mokken ingepakt en van een kaartje voorzien. Andere vrijwilligers brengen die dan rond. En zo houd je contact.
De gedachte achter het mokje is om zo met anderen via videobellen samen en kop thee of koffie te drinken.

Je zet het cadeautje voor de deur, belt aan en stapt terug tot je op zeker 1,5m staat en zo kun je toch een gesprekje voeren. Gelukkig was het mooi weer, want in de stromende regen, wordt het vermoedelijk een kort gesprekje. Er wordt geïnformeerd of mensen eenzaam zijn en behoefte hebben aan contact met iemand van het team. Daar zijn dan weer andere vrijwilligers voor die normaal als gastheer/gastvrouw optreden. Zo blijf je, ook in verschillende teams, toch betrokken bij elkaar en bij de organisatie. Want die is voorlopig nog wel even gesloten.

Het is zo belangrijk om manieren te zoeken om in contact met elkaar te blijven. Via Skype, of WhatsApp videobellen. Via WhatsApp kun je nu met 8 mensen tegelijk videobellen. Het is niet hetzelfde als bij elkaar op bezoek gaan, maar je ziet wel elkaars gezicht. Via een spontaan kaartje. Ik heb er al een paar ontvangen en daar ben ik dan zo blij mee. Een prima gelegenheid om PSP weer eens uit de kast te halen en een mooie creatie voor iemand te maken en die per mail te sturen.
Of wat vaker bellen. Niet hetzelfde als elkaar zien, maar er is toch contract.

Daarom schrijf ik nu wat vaker een nieuwsbrief. Die gaat dan veel minder over PSP, maar aan de reacties van lezers te merken, wordt de nieuwsbrief toch op prijs gesteld.
Bezig blijven is belangrijk
Afgezien van routine, is bezig blijven belangrijk. Ik heb al gehoord dat er mensen zijn die de stimulans missen om actief te blijven en zelfs om minder goed voor zichzelf te zorgen. Want je ziet (bijna) niemand meer, dus waarom zou je de moeite doen. Een joggingbroek is comfortabeler dan een spijkerbroek. Een hoodie warmer dan een leuke bloes met bijpassend vestje. Je haar had weken geleden al geknipt moeten worden dus elke dag is een bad-hair-day. De boodschappen worden online gedaan en (vrijwilligers)werk ligt stil.

Maar je moet toch hopen dat er andere tijden gaan komen. En hoe langer je inactief of veel minder actief bent, hoe lastiger het is om het weer een keer op te starten als het wel kan en mag. Want je krijgt steeds minder motivatie en energie.

Daarom blijf ik ook naar de winkel gaan, zij het vroeg in de ochtend als het nog stil is. Ik ken de mensen in mijn plaatselijke supermarkt. Zo heb ik ook sociaal contact, kom nog even buiten en zie even wat anders dan de muren van het huis of de schutting rond de tuin.

Wat kan er nu wel en wat niet?
Afgezien van persconferenties waarin wijzigingen of het gebrek daaraan worden aangekondigd, kun je de laatste maatregelen ook online lezen.

Voor Nederland is dat op de website van de RIVM
Voor Vlaanderen is dat op de website van Vlaanderen

NIEUW

ZV_voorbeeld2 - vlakvulling
ZV_pspgidsbanner2019
ZV_YouTubebanner
Gereedschap Vlakvulling/Kleurwisselaar/Verloop vullen
Yess!!! Die les is eindelijk af. Het is een lange les geworden, waarin ik ook met de lay-out heb geëxperimenteerd. Ik zou het fijn vinden als je mij laat weten of dat werkt of dat het zo te rommelig/onduidelijk wordt.
Geen nieuwe inhoud

Geen nieuwe inhoud

banner
Nieuwe berichten in mijn blog over leven met diabetes. Klik op de banner om naar het blog te gaan
ZV_basisvoorbannersNEW

Voor alle lezers van deze nieuwsbrief kan ik alleen maar zeggen: blijf veilig, blijf gezond en blijf bezig. Zorg voor elkaar, maar ook voor jezelf.

Dat was het weer voor deze keer. Deze nieuwsbeif is vooral bedoeld om contact te houden met trouwe lezers. Tot de volgende nieuwsbrief.
ZV_bannerforum2019

Deze nieuwsbrief heeft 268 abonnees
MailPoet