Photobucket op de schop – Deel 2: Alternatief

In Photobucket op de schop – Deel 1 wordt uitgelegd dat Photobucket nu veel geld vraagt voor het delen van afbeeldingslinks en links op websites en forums inmiddels verwijderd heeft.

Je kunt nog wel bij je eigen afbeeldingen en albums op Photobucket, maar je kunt dus geen links meer op websites en forums plaatsen.
Wie veel afbeeldingen deelt met (lessen)forums en -sites zal moeten accepteren dat het voor de beheerders/eigenaren ondoenlijk is om al die afbeeldingslinks te vervangen.
Het is misschien een idee om, stukje bij beetje, al je afbeeldingen en albums te downloaden naar je computer en via alternatieven opnieuw te uploaden.

In deze les uitleg over een handig, gratis, alternatief > imgbb.com, maar er zijn ook andere sites. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Voorbeelden zijn van sites waar je foto’s kunt bewaren en albums kunt maken.

 • Imgur – Engelstalige community site, waar je afbeeldingen kunt delen
 • Tinypic – Wordt Nederlandstalig getoond. Een account is niet verplicht. LET OP: de eigenaar van deze site is Photobucket

Over IMGBB

De img van de sitenaam is de gebruikte afkorting voor image (het Engelse woord voor afbeelding).
De bb staat voor bulletin board ( de Engelse naam voor forum).

Een site dus, helemaal bedoeld voor wat Photobucket tot nu to gratis deed.

Hoe werkt imgbb.com?

 1. Ga naar imgbb.com. Je ziet gelijk dat je in het Nederlands wordt aangesproken

  Is dat niet het geval, dan kun je in de bovenbalk links bovenin de site alsnog Nederlands maken, door op het driehoekje naast de taal te klikken
 2. Je kunt gelijk een afbeelding uploaden en de link gebruiken voor een forum of website. Met een account (net als bij Photobucket) kun je ook albums aanmaken. Dat is dan weer handig als je een lessenreeks op een lessenforum maakt.

Afbeelding gelijk uploaden

Klik op de voorbeeldafbeeldingen om een vergrote versie te zien

Als je geen account wilt aanmaken, kun je gelijk beginnen met uploaden. Ik heb niet in de voorwaarden kunnen ontdekken hoe lang een afbeelding dan bewaard blijft.

 1. Klik op de blauwe knop “Start uploaden” of rechts bovenin op “Upload”> Zie voorbeeld hierboven
 2. De laatst geopende map op je computer wordt nu automatisch zichtbaar. Kies daar de gewenste afbeelding of blader naar de gewenste map
 3. Selecteer het gewenste bestand. Je kunt ook meerdere tegelijk selecteren
 4. Je krijgt in imgbb nu dit te zien:
 5. Handig is dat je, door op het voorbeeld te klikken, de afbeelding gelijk aan kunt passen aan wat op jouw forum/website toegestane afmetingen zijn. Ook kun je beslissen of de afbeelding bewaard moet blijven of na een bepaalde tijd weer verwijderd kan worden.
 6. Klik op de knop “Versturen” als de afbeelding zo goed is. Je komt dan weer terug in het vorige scherm.
 7. Klik dan op de groene knop “Upload” onder het voorbeeld van jouw afbeelding om die te uploaden
 8. Je krijgt dan het onderstaande te zien. Nu kun je gelijk de juiste code kiezen om op een forum te plaatsen of kies de html-link als je direct wilt linken

  Kies “Volledige link BB code” om de juiste code voor een forum te selecteren. Kies BBCode Thumbnail als je een verkleinde versie wilt plaatsen.

Account aanmaken

Het voordeel van een account is dat je albums kunt aanmaken en afbeeldingen sorteren. Ook weet je zeker dat je afbeeldingen zo bewaard blijven. Altijd handig als backup. Mocht je pc/laptop crashen, dan heb je in elk geval hier een kopie van je creaties.

 1. Klik op “Maak een account”
 2. Je kunt gelijk met je Facebook/Twitter/Google account inloggen of nieuwe gegevens invullen

  In de “Algemene voorwaarden” staat alleen dat je geen afbeeldingen mag uploaden waar jij het copyright niet van hebt of waar je niet zeker bent dat jij het recht van uploaden en delen hebt.

 3. Klik op Maak een account. Je kunt nu de volgende keer inloggen (rechts bovenin) met de door jou opgegeven gegevens. Je kunt nu albums aanmaken.
 4. Als je ingelogd bent zie je dit
 5. Vanuit dit scherm kun je afbeeldingen bewerken, een nieuw album maken of nieuwe afbeeldingen uploaden
 6. Klik op een afbeelding en dan op “Insluitcodes”om de links om te delen te zien

Zoals eerder vermeld, IMGBB is zeker niet de enige site. Dit is een persoonlijke voorkeur.